Husky Anapurna -28 Sentetik Dolgulu Uyku Tulumu

Bu incelemeyi 8 yıl önce yazmıştım. Aradan geçen uzun süreye rağmen, Husky Anapurna halen ülkemizde satılan en uygun fiyatlı kışlık uyku tulumu olma özelliğini koruyor. 8 yıl boyunca, bu sitenin sayesinde sayısız malzeme tecrübe etme olanağı buldum. 2020 yılında Husky Anapurna uyku satın almaya değer mi birlikte inceleyelim.

Eskiden yurt dışından alışveriş yapmak bugünkü kadar kolay ve yaygın değildi. Avrupa'da PTT kanalıyla Türkiye'ye gönderim yapan firmalar olmadığı için, alışveriş konusunda tek alternatif Amerikan firmalarıydı. Hacimli bir ürün sipariş etmeye kalktığımda, uyku tulumu ve çadır gibi malzemelerin kargo ücretleri 150 doların üzerinde tutuyordu. Yüksek kargo maliyeti yüzünden yalnızca Türkiye'deki alternatifleri araştırmak zorunda kalmıştım.

Gönlüm kaz tüyü uyku tulumlarından yanaydı. Sentetik elyaf dolgulu uyku tulumlarının yarısı ağırlığında, sıkıştırıldığında yarısı kadar alan kaplayan kaz tüyü uyku tulumları bugünkü gibi o yıllarda da çok pahalıydı.

Kaz tüyü uyku tulumu fiyatlarının yüksek olması beni sentetik dolgulu tulumlara yöneltti. Fazladan 1 kilo ağırlık taşımaya razı oldum. Büyük hacimlerini de “yüksek kapasiteli çanta taşırım” diyerek görmezden geldim.

Önce hedeflerimi belirledim. Eksi 20 santigrat dereceye kadar içinde barınabileceğim, fiyat bakımından bütçemi zorlamayacak bir uyku tulumu arayışına girdim. Neticede Himalayalar'a gitmeyecektim. Kışın Uludağ, Aladağlar, Hasan Dağı, Erciyes kamplarında idare etsin, yani kısaca eksi 20 santigrat dereceye kadar yolu olsun istedim.

Bütçe ve hedeflerime uyan iki tulum buldum. İlk karşıma çıkan tulum Marmot'un Wave 4 modeli oldu. -10 konfor -28 extreme derecelerine sahip bu tulum 1925 gram ağırlığında ve 250 – 280 TL arasında değişen fiyatlara sahipti. Bir diğer tulum ise Husky'nin Anapurna modeli oldu. Bu tulum -19 düşük konfor -12 yüksek konfor ve -28 extreme derecelerine sahipti.  Husky tulumlardaki ısı değerlerinin EN 13537 ile sertifikalandırılmamış olması kafamda soru işaretlerine neden olmuştu. Ancak 2260 gram ağırlığındaki bu tulum, EN 13537 ile sertifikalandırılmış Marmot Wave'den yaklaşık 335 gram daha ağırdı. Sentetik dolgulu tulumlarda dolgu malzemesi ne kadar ağır olursa, ısı değerleri de o kadar iyileşiyor. Bu nedenle sertifika olayına pek kafayı takmadım.

Husky Anapurna Tulum

Karaköy'de hem Husky, hem de Marmot tuluma dokunma fırsatım oldu. Bugünkü aklım (2020) olsaydı Marmot tercih ederdim. Nedenine gelince, Husky'deki göbek hizasına kadar açılan yarım fermuar yalıtım konusunda avantaj sağlasa dahi, nispeten daha yüksek sıcaklıklarda tulumun içinde sıcaktan sıkıntı basmasına neden oluyor. Yani sıfır derece, eksi 5 derecedeki konaklamalarda, insan bazen fermuarı açmak, bacakları esnetmek, tulumun içini havalandırmak istiyor. Çadırın içinde kahvaltı yaparken tulumu yorgan gibi üzerime almak, bağdaş kurarak oturmak istediğimde Husky ile mümkün olmuyordu.

Ayrıca o dönem ikinci bir tuluma ayrıca bütçe ayıramayacağım için, ilkbahar ve yaz aylarındaki yüksek irtifa faaliyetlerine gene Anapurna ile katılıyordum. Boydan fermuara sahip bir tulumum olsaydı, yüz üstü yatıp, tulumu yorgan gibi üstüme örtebilirdim. Anapurna ile tek seçeceğiniz içinde mumya gibi yatmak.

Husky Anapurna Tulum

Yazdığım ilk incelemede sözü fazla uzatmışım. Anapurna'yı 3 yıl kadar kullandım. Türkiye koşullarında, Doğu Anadolu dağları hariç, kış aylarında hiçbir koşula üşüdüğümü hatırlamıyorum. Aksine, eksi 10 santigrat dereceden daha yüksek hava sıcaklıklarında içinde sıcaktan bunalmak ve yarım fermuarın meydana getirdiği klostrofobi daha büyük bir sorun halini almıştı.

Neticeye gelirsek, bu tulumun içinde -23 santigrat dereceyi dahi gördüm. Kış dağcılığı için nispeten düşük bütçeli bir tulum arayışındaysanız, yarım fermuar sizin için problem teşkil etmeyecekse tereddütsüz satın alabilirsiniz.

Husky Anapurna Tulum
Tulumun altında yer alan plastik kaplama tulumun eğimli arazide kaymasını engelliyor.

Tulumun başlıca dezavantajları ağır olması, sıkıştırıldığında çantada fazla yer kaplaması (en az 60 litre kapasiteli çantaya ihtiyacınız olacak) ve kapana kısılmış hissi duymanızı sağlayan yarım fermuarı.

Yalıtım değerlerinin yanı sıra, tulumun hoşuma giden bir başka özelliğinden de bahsedeyim. Husky Anapurna'da ayak bölümünde çıkarılabilen, yıkanabilir bir kese kullanmışlar. Bu sayede hem ayaklarda ekstra yalıtım sağlanıyor, hem de tulumun ayak bölümünün daha geç kirlenmesi sağlanmış. Çok pahalı tulumlarda bile görmediğim bir ayrıntı.

Bugün (Ocak 2020) baktığımda tulumun fiyatı 750 TL'ye kadar inmiş durumda. Aynı ısı değerlerini sunan, kaz tüyü alternatifi ise 3500 TL. Bahsettiğim kaz tüyü tulum The North Face Green Kazoo. Green Kazoo'yu 1950 TL'ye mal ettim. İncelemesi çok yakında Outdoor Haber'de.

  • 6/10
    Özellikler - 6/10
  • 6/10
    Malzeme Kalitesi/İşçilik - 6/10
  • 9/10
    Yalıtım - 9/10
  • 9/10
    Fiyat/Performans - 9/10
7.5/10

Özet

İnce yapılı biriyseniz yarım fermuar problem olmayabilir. Eğer tulumların içinde daralıyorsanız, sıkça ayaklarınızı tulumun dışına çıkarıp esnetiyorsanız, tulumu nispeten sıcak havalarda yorgan gibi üstünüze örterek kullanacağınızı düşünüyorsanız yarım fermuar olayı bu tulumu satın aldığınıza pişman edebilir.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Husky Anapurna -28 Sentetik Dolgulu Uyku Tulumu” üzerine 24 yorum

  1. ilk bakmamiz gereken deger confor sicakligi degil mi? ben husky magnum -9/-15 buldum, 150 tl’ye. bircok ozelligi sizinkiyle ayni daha ve ayrica daha hafif.
    bir de atlas diye bahsettiginiz atlaskamp.com mu? neyi begensem gelince haber ver yaziyor.

    • Merhaba,
      Husky Magnum eğer Anapurna’dan hafif ise zaten olay ortada. Sentetik tulumlarda ne kadar çok dolgu malzemesi (ne kadar çok ağırlık) o kadar iyi ısı değeri.
      Stok durumu ile ilgili lütfen Atlas kamp ile görüşün, muhtemelen incelediğiniz ürün stoklarında yoktur.
      Selamlar

  2. Sizin anapurna ile yorumlarınızı okuduktan sonra Atlaskamp ‘a gittim, ellerinde Enjoy’un olduğunu söylediler anapurna’nın sipariş verirlerse 4 ay sanra gelebileceğini söylediler bende Enjoy 2u aldım, zaten arada 2 derece oynuyormus ki bende aracımdaki koltukları yatırıp(yatırdıgımda 190 cm’lik yer oluyor) uyku tulumunu bu şekilde kullanabileceğimi Atlaskamp’ta ki abilere bahsettim, onlarda sakın normal giysilerinle girme, tulumun içinde çok terlersin uyuyamassın sonra dediler, pek inanmadım açıkcası çünki ilk defa kamp yapıcaktım. Bolu dağına ilk kampımı attım. Dışarısı çok soğuktu 1 dakika eldiven takmassak ellerimizi pek kullanamıyorduk, ben kara kara düşünmeye başladım, bu uyku tulumu iş yapmaz bende burda çok üşürüm diye düşünüyordum, hatta çok uykum gelmeden uyku tulumunda belli bir süte yatıp eğer üşürsem kamp yerinden ayrılılırım dedim. Neyse tulumun içine üstümde swit-shirt + polor bir yelek + altımdada polor bir eşorfman ve bir çorapla tuluma girdim, sözde poları test edicektim uyuyakalmışım. Rahatsız olup uyandım, o kadar terledim ki anlatamam size sucuk gibi olmuştum. Üstümdeki poları çıkarttım altımdaki poları cıkarttım corapta kalsın dedim zaten hala uyku halindeyim bitsede yatsam diye düşünüyordum, çorabı çıkarmadığımdan dolayı ayaklarım o kadar yanıyordu ki, hayatımda ilk kez sabah sırf ayak ısım fazla diye uyanmıştım.. Çok şahane bir uyku çekmiştim, iyikide Çağatay Belgen Bey’i dinlemişim diyorum ve kamp ile ilgili bir araç almak istediğimde direk buraya bakıyorum, sonsuz teşekkürler outdoorhaber çalışanları ve Çağatay Bey..

    • eyvallah 🙂 faydamız olduysa ne mutlu. tek sorun çok çeşit ekipmanımızın olmayışı. Bu siteye giren bir sürü insan var, herkes kullandığı malzeme ile ilgili düşüncesini bildirse de dolu bir inceleme bölümü oluşturabilsek keşke.. Sağolsun Thermoform firması ciddiye aldı, bir sürü malzeme gönderdiler, şimdi inceliyoruz.. 10 – 15 güne kadar yayınlayacağız.Bu hafta yerli bir tulum üreticisi ile temas kurup ürünlerini bu şekilde tanıtmayı, incelemeyi teklif edeceğim. Bakalım ne yanıt verecekler.

  3. bende husky enjoy var… annapurnanın bir alt modeli.. ekstremi – 26 derece ve loç faaliyetindede bir çok kış faaliyetindede ben bu tulumu kullandım.. annapurnadan daha ucuz ve daha hafif ve doğal olarakda daha az yer kaplıyor.. bizim dağlar için ideal.. tek bir faaliyetde üşüdüğümü hatırlamıyorum… tuluma girerken ıslak elbiseyle yatmayıp matı ıskalamayın ve baş tarafını prosedürüne uygun kapattıkdan sonra hiç bi sorun yok…ben bu tulumu aldım ve 10 kadar kişiyede aldırdım ve mutsuz olan tek bir kişi çıkmadı aralarından… düşünülebilir diye düşünüyorum.. bilgilerinize…

  4. Tulumlardan yana hep sıkıntım oldu. Bu markayı denemek isterim. konfor derecesi -10 olan sentetik tulum nerdeyse çantanın yarısını kaplıyor. Benimkinin kofor derecesi -5 olmasına rağmen çantanın tulum gözüne zor sığdırıyorum ama düşük sıcaklıklarda biraz konforlu yatmak önemli çünkü yapacağınız faaliyete dinlenerek gitmek gerekiyor.

    • Selam Murat, kesinlikle katılıyorum, eminim pişman olmayacaksın 🙂 sentetik olması nedeniyle ebat olarak çok küçük olduğunu söyleyemem, fakat sıkıştırarak biraz da olsa ebatı küçültebiliyorsun. Bendeki 60+10 litre çantanın içine tulum dahil, ısıtıcı, tüp, tencere, yedekler ve yiyeceklerle rahatlıkla sığdırabiliyorum 🙂

      • Ayşegülcüm, benim çanta 70+10 yinede zorlanıyorum ama bir bakmam gerek. Nerede satılıyor bu anapurna. Görüşmek üzere.

      • 35+10 CANTAMA TEK KISILIK FAALIYET ICIN BUTUN EKIPMANI SIGDIRIYORUM 🙂 CADIR UYKU TULUMU OCAK YEME ICME 🙂 AMA 1 GECE KONAKLAMA

  5. Tam aradığım konu ! çok eğlenceli bir biçimde anlatmışsınız. Hem eğlendim, hem öğrendim 🙂
    4 -5 mevsim çadır incelermisiniz. yakınlarda çadır da almak istiyorum.

  6. Merhaba,
    Uludağ da -13 ve üzerindeki soğukta tulumu test etme şansım oldu. Süper bir tulum, içlikler ile tulumu test ettim, inanılmaz sıcak tutuyor hatta sıcaktan bunalıp gece biraz serinlemek için fermuarı açma gereği duyabiliyorsunuz. Birçok tulum inceledik fakat çok araştırmaya gerek yokmuş, kışlık bir tulum bakıyorsanız ve Türkiye’de ki dağlara gidecekseniz bu tulum yeterli olacaktır. Tulumun içinde ayakların üşümemesi için düğmelerle tuluma tutturulmuş bir kese bulunuyor, yaklaşık dize beş parmak kalan yere kadarda uzanıyor. Bu sayede konfor daha da artıyor. Atlas’da bize yardımcı olan arkadaşlara teşekkürler.

Yorumlar kapalı.