Rotadan sapma, rotada beklenmeyen durumlar (örneğin çığ riski yüzünden rotayı değiştirmeniz ve uzatmanız gerektiğinde), yaralanma, kötü hava koşulları gibi nedenlerden plansız bivaklama yapılabilir. Önemli olan her iki durumda da ne yapacağınızı bilmektir.
Planlı veya plansız bivak yapacağınız zaman hedefiniz rahat olmasa da asgari koşullarda geceleme yapmanızı sağlamaktır. Mevsim ve ortam koşullarına bağlı olarak bivak torbası, battaniye, çöp torbası, sırt çantanız, matınız veya yedek giysilerinizle geceleme yapmanız mümkündür. Yanınızda ısınmanızı sağlayacak ocak veya cep sobası, enerji verecek yiyecek ve içecek su bulundurmanız bu tip zorunlu konaklamalarda avantaj sağlayacaktır.
En doğrusu çantanızda her zaman bivak torbası taşımanızdır. Ne zaman ne olacağı belli olmaz. Bu tip torbaların içine tulumunuzla rahatlıkla girebilirsiniz. İyi bir uyku tulumu ve altınıza sereceğiniz kaliteli bir mat ile en zor şartlarda hayatta kalırsınız. Konfora fazla önem vermiyorsanız, tırmanış faaliyetlerinizde mevsim ve ortam şartları müsaitse yanınıza hiç çadır almadan faaliyete bivak torbası ile katılabilir, bivak torbasında geceleyebilir, fazladan 3 kilo çadır yükü taşımamış olursunuz. Bivak torbaları hipotermi geçiren hastalarda da kullanılır.
Eğer 2000 metre ve üzeri yüksek irtifa dağcılığı ile ilgileniyorsanız 200 ila 400 gram arasında değişen bivak torbalarından mutlaka edinmelisiniz. wind chill yazısında bahsettiğimiz gibi; rüzgar hissedilen ısıyı daha da düşürür. -15 derece ısıda 40 km/saat rüzgar esen bir dağda -27 derece hissedecek, kıyafetleriniz şayet ıslaksa 20 kat daha hızlı ısı kaybedeceksiniz. Bivak torbası rüzgarı keser ve dış ortamdaki ısıdan en az 10 derece daha iyi şartlarda gecelemenizi sağlar.
Bivak torbanız olmadığında, tedbirsiz davranıp gerekli malzemeleri almadan faaliyete gittiğiniz durumlarda, sırt çantanızı eşyalarınızı kayıp olmayacak şekilde boşaltın ve eşyaları emniyete alın. Ayaklarınızı boş çantaya sokun ve çantanızın uzatma boynunu sıkın. Çantanın başlığını kalçanızın altına denk gelecek şekilde konumlandırın. Yanınızda ne varsa üzerinize giyinin böylece yedek eşyalarınızın açıkta ıslanma ve kaybolma olasılığını azaltırsınız. Bu şekilde sırt çantasını vücudun yarısını koruyacak bir bivak torbası olarak kullanmış olursunuz.
Bivaklamada yer seçimi hayati önem taşır. Hava kararmadan bivak yerinizi seçmeniz, çığ ve taş düşebilecek yerlerden kaçınmanız, rüzgardan korunaklı bir bölge bulunamıyorsa kar duvarı veya taşlardan bir duvar örmek kötü şartlara hazırlıklı olmanızı sağlayacaktır. Dik yerlerde bivaklamak zorundaysanız kendinizi ve malzemelerinizi mutlaka emniyete almanız gereklidir. Yanınızdaki ekip arkadaşlarınızla bir arada daha çabuk ısınabilir, sürekli iletişim halinde olacağınızdan moralinizi yüksek tutabilirsiniz.
Kötü hava şartlarında bivaklarken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ıslak elbiselerle, ıslak veya nemli çoraplarla geceyi geçirmemeniz gerektiğidir. Sabah olduğunda farkına varmadan uzuvlarınız donmuş olabilir. Bu durum ertesi gün hareket etmenizi imkansız kılacaktır. Bol bol sıcak sıvı ve yiyecek tüketin. Su ısıtma imkanınız varsa şişelere sıcak su doldurup bunlarla uyuyun.
Yazı çok güzel olmuş öncelikle elinize sağlık.
Eğer gerçekten sıcak tutucaksa ben yaz için düşündüğüm çadırdan vazgeçebilirim. Şu son fotograf ozellıkle çok dikkatimi çekti gayet kullanışlı ve mınyatur bı çadır gıbı iş gorucektır. o urunden nerden bulabilir bılgınız varmı acaba?
Teşekkur ederım.