Zamanla bir takım olumsuzluklar yaşamaya başladım. Canon'un üzerindeki 18-55 mm. kit lens özellikle çadır içi gibi dar mekanlarda geniş açı ihtiyacımı karşılamadı. Geniş açı çekim yapabilmem için daha geniş açılı bir lens gerekliydi. Bu da en ucuz fiyatlı lensi bile tercih etsem bile ciddi bir maliyet anlamına geliyordu.
Uzak noktalara kamp yükü ile gittiğimde tripod ile birlikte bu sistemin toplam ağırlığı 2,5 kg.'yi geçiyordu. Gramları hesaplayan biri olarak bu durumdan çok çabuk usandım.
Ortalama ağırlığı 15 kg. olan kamp çantama bir şekilde bu sistemi de dahil etsem de, makine hava koşullarına karşı oldukça dayanıksızdı.
Üşenmeden yanımda taşıdığım bu sistemin çok soğuk havalarda objektifi kilitleniyordu. Makineyı ceketimin içinde taşısam bu sefer hem hareketlerimi engelliyor, hem de terden vıcık vıcık oluyordu. Kar, yağmur ve sert rüzgarlarda kullanmak olanaksızdı.
Hareket halindeyken makineyı elimde tuttuğumda ellerim doluyor, hem de çektiğim görüntüler oldukça sarsıntılı görünüyordu. Dik kulvarlarda kazmayı mı tutayım, makineyı mı… Birkaç tehlikeli risk atlattıktan sonra dslr makinayı haftasonu yürüyüşleri haricinde kullanamayacağıma karar verdim.
Sizler için belgelemeyi çok istediğim 2 haftalık İran ziyaretimde bu hantal sistem yüzünden Sabalan ve Demavend dağlarında neredeyse hiç fotoğraf çekemedim.
Çözüm araştırırken özellikle bisiklet, kayak, sörf ve hava sporları yapanların sıkça kullandığı GoPro aksiyon kameralarını inceledim. Gopro'nun fiyatı 850 TL civarlarındaydı. Bisiklet meraklısı arkadaşım Ahmet Yasin sayesinde GoPro'yu yakından tanıma fırsatım oldu. Sağolsun Ahmet cihazın olumsuz bulduğu yönlerini de bana anlattı.
Ahmet, ekran olmadan fotoğraf ve video çekimlerinde cihazdan doğru düzgün faydalanamadığını belirtti. Onun ağzından “Çekiyorum fakat istediğim açı mı, doğru tarafa çevirdim mi, istemediğim bir objeyi de görüş açısına aldım mı.. bunların hiç farkında olmadan çekim yapıyorum. Neticeyi ancak eve döndüğümde cihazı bilgisayara bağlayıp sonuçları incelediğimde görebiliyorum. GoPro ekransız kullanılmaz abi… çekimlerin yarısı sırf bu yüzden çöp. Ben bir daha bu çekimleri ne zaman fırsat bulur da yapabilirim ki.. alıyorsan ekranı da satın alacaksın” yorumu çıktı. Ona göre bir başka eksik de cihazın kutusundan uzaktan kumanda çıkmamasıydı. Ayrıca kısa pil süresinden şikayet ediyordu.
Ekransız idare edemezdim. Uzaktan kumanda da benim için olmazsa olmazlardandı. Pil sorununu da yedek pil alarak çözebilirdim. Başladım hesap yapmaya.
GoPro Hero 2 / Hero 3 White (ortalama fiyat alıyorum) = 750-850 TL
LCD Ekran = 250-300 TL
Uzaktan Kumanda = 250-300 TL
Yedek Pil = 60-80 TL
Gerekli ilave aksesuarlar = 200-300 TL
Toplam = 1500-2000 TL civarları
Hadi pil şimdilik kalsın, uzaktan kumandayı da daha sonra alırım, aksesuardan da vazgeçtim.. Toplam fiyat gene 1100 TL'nin altına düşmüyordu. O site senin bu site benim sürekli girip çıkıyor, fiyat araştırıyor, ikinci el ve spot makinelere bakıyordum.. Derken aklıma bir fikir geldi. Outdoor Haber'e belki sponsor bulabilirim diye düşündüm. GoPro Türkiye distribütörüne konu ile ilgili mail attım. Eğitim, rota tanıtım ve ürün inceleme videolarında aksiyon kamera ihtiyacımız olduğundan bahsettim. Birkaç gün sonra “gelin görüşelim” diye cevap geldi. Gittim görüştüm. Görüşme benim açımdan çok olumlu geçti. Fakat maalesef gerisi gelmedi. Bir daha haber alamadım.
Rollei Aksiyon Kamerası
Hayat her zaman olumsuzluklarla dolu değil. Nadiren de olsa insan hoş tesadüflerle karşılaşabiliyor 🙂 Arkadaşım Sinan Gülbin'le Facebook'tan sohbet ederken aksiyon kamera aldığını söyledi. “vaay hayırlı olsun ne aldın gopro hero 2 mi hero 3 mü?” diye sorunca “Rollei aldım” dedi.
https://www.youtube.com/watch?v=5sL6zrxzQ7s
Doğru ya ! Aksiyon kamera ararken hiç alternatiflere bakmamıştım. Reklam denen şeyin sırrı bu ! insan şartlanıyor.
Hemen Rollei'nin web sitesine girdim. Youtube açıp Rollei ile çekilmiş videoları izlemeye başladım. Alman markanın özellikle Avrupa'da oldukça popüler olduğunu, pazar payının hızla yükseldiği ile ilgili yorumlar okudum. Youtube'da ilk izlenimim kameranın oldukça tatmin edici çekim kalitesine sahip olduğuydu.
Beni en çok şaşırtan Rollei'nin kaliteli çekimlerinden çok; kutuda kameraya ek olarak LCD ekran, uzaktan kumanda ve bir sürü aksesuarın da dahil edilmiş olmasıydı. Yani tek bir ürün satın alıyor ve başka bir masraf etmiyorduk… (olması gereken de buydu zaten ! Gopro'nun Amerikan pazarlama yöntemleri düşünce şeklimizi ne kadar da etkilemiş.. LCD ekransız kamera mı olur? minnacık iki kuruşluk ekran, kumanda ve aksesuarlar elbette fiyata dahil olmalı)
İkinci şoku kameranın fiyatını öğrendiğimde yaşadım. KDV dahil 675 TL‘ye içinde her şeyin dahil olduğu çok kaliteli bir aksiyon kamerası sahibi olabilecektim.
Derhal Meydan Kamp'ın yolunu tuttum.
Eve geldiğimde sabırsızlıktan ambalajları parçalayarak açtım. Kutunun içinden çıkan her bir parçayı dikkatlice inceledim. Kamerayı kafama takıp evin içinde turlamaya başladım. Hatta üşenmeyip çadırı kurup içine girdim. 175 derece geniş açı ile istediğim çekimleri yapabilecektim.
https://www.youtube.com/watch?v=-hDm7HYar94
Birkaç video ve fotoğraf çekiminden sonra Rollei'yi bilgisayara bağlayıp sonuçları izledim. Cihaz inanılmaz hoşuma gitmişti.
Rollei Aksiyon Kamerasının teknik özellikleri şöyle;
- 8 megapiksel CMOS sensör
- 60 metreye kadar su geçirmezlik (su geçirmez kabında taşındığında)
- 175 derece geniş açı mineral gerçek lens (F değeri 2.8)
- 4x dijital yakınlaştırma
- LCD bilgi ekranı
- Otomatik stand-by modu
- 32 GB'a kadar MicroSDHC desteği (4 GB Class 6 kart pakete dahil)
- Video kaydını başlatıp sonlandırabileceğiniz, fotoğraf çekebileceğiniz fonksiyonlara sahip uzaktan kumanda.
- 1080p (1.920 × 1.080), 30 fps
960p (1.280 × 960), 30 fps
720p (1.280 x 720), 30 fps/60 fps
WVGA 720p (848 × 720), 60 fps - 360×240 harici TFT ekran, ekran üzerinde hoparlör.
- 1000 mAh değiştirilebilir Lithium Ion batarya (2,5 saate kadar pil süresi)
- HDMI, USB ve AV çıkışı (Pal ve NTSC destekli)
- TFT ekran ile birlikte batarya dahil toplam ağırlık 100 gram.
- 60.5 x 42.5 x 16.5 mm
Kutu içinden çıkan standart aksesuarlar ise şunlar;
- TFT ekran
- 4 GB microSDHC Card (Class 6)
- 1000 mAh Lithium Ion batarya
- Uzaktan Kumanda
- Prizden hızlı şarj ünitesi
- USB kablo
- AV kablo
- Su geçirmez kap
- Universal bağlantı
- Kask bağlantısı
- Kamera bağlantısı
- Kamera ve aksesuarlar için ayrı taşıma keseleri
- Güvenlik bağlantısı
- Kullanıcı kılavuzu (CD + Basılı)
Cihazı ilk olarak Hasan Dağı'nda kullandım. Oldukça soğuk ve 60-70 km'ye varan şiddetli rüzgarlı bir hafta sonuydu. Asıl hayalim kamerayı Yılan Kar rotasında çalıştırmak, bir de zirvede çeşitli çekimler yapmaktı. Pazar günü sabah 3 sıralarında yola koyuldum. Rüzgar biraz hafiflemişti. Kamerayı ilk defa kullandığım için pil süresi konusunda tedirgindim. Helvadere ve kamp alanında kamerayı 1 saate yakın kullanmıştım.
Gün doğarken Hasan Dağı'nın gölgesi – Rollei Kamera ile çekilmiştir.
Hasan Dağı Yılan Kar rotası hemen karşıda – Rollei Kamera ile çekilmiştir.
Ara sıra kamerayı elime alıp birkaç çekim yaptım fakat rüzgar tekrar şiddetlendi. Rüzgar şiddetini artırdıkça kamera ve çekim olayını unutup kendi derdime düştüm 🙂 Yılan Kar rotasının başına gelince el ve ayaklarım o kadar çok üşüyordu ki ardımdan gelen İstanbul Dağcılıktan arkadaşlarla sohbet edip devam etmemeye karar verdik. Hasan Dağındaki son çekimi de aşağıda izleyeceğiniz Yılan Kar rotasının girişinde yapmış oldum. Aksaray'a döndüğümde yaptığım çekimleri TFT ekrandan izlerken pil seviyesinin hiç düşmediğini farkettim ve çok şaşırdım.
Rollei'yi bir sonraki deneme fırsatım Erciyes Dağı'nda gerçekleşti. Bir önceki çekimde pil beni hüsrana uğratmadığı için burada pile hiç acımadan çekimler yapmaya başladım. İzmir'de yaşayan arkadaşım Umut Barış yanında GoPro Hero 2 getirmişti. Rollei oldukça ilgisini çekti. Kameranın yanında TFT ekran ve kumandanın verildiğini öğrendiğinde çok şaşırdı. Bu dağda iki kamerayı pil süresi açısından kıyaslama imkanım oldu ve Rollei'nin yarısı kadar çekim yapmamasına karşın GoPro'nun pili dağda iflas etti. Dönüşte hava aydınlandıktan sonra kamerayı tamamen açık bıraktım fakat pili bitirmek ne mümkün !! Otobüste çekimleri TFT ekrandan izlesem de eve kadar pili bitiremedim.
Rollei VS GoPro ve sonuç :
GoPro Hero 3 ile video ve resim kalitesi açısından bir fark göremedim. Tüm forumlarda GoPro kullanıcılarının şikayet ettiği pil süresi sorununu da yaşamadım. Cihaz ve aksesuarlarda kullanılan malzeme oldukça kaliteli. Her iki kamera da Çin'de üretiliyor. Aslına bakarsanız bence tek farkları etiketleri.
Aralarında iki kat fiyat farkı var. Dağda, bayırda, nehirde, denizde eğlenceli anları kayıt etmek istiyorum diyorsanız, Rollei işinizi fazlasıyla görecektir. Rollei'nin her şey dahil satış fiyatı 675 TL
Para sorun değil, ortamlarda şekil yapacağım diyorsanız, 1500 TL verip herşey dahil GoPro da oluşturabilirsiniz. Tercih sizin, fakat yanınıza bol bol yedek batarya almayı unutmayın.
Merhabalar,yaklaşık 2 sene olmuş.Herhangi bir sorun çıkardı mı?
Merhaba, uzunca bir süredir siteyle ilgilenemiyorum. Herhangi bir sorun çıkarmadı. İlk günkü gibi çalışıyor. Selamlar.
Merhaba, cihazın kamera takma aparatı kaska yapıştırılıyor anladığım kadarı ile. Kask değiştirmek zorunda kalınca ne yapmak gerekiyor, birde kask üzerinde montaj yapılan yer kaska fener takılan bölüm ile aynı. Gece hem fener hemde kamera aynı anda nasıl taşınıyor kask üzerinde. Teşekkürler…
Merhaba,
Bu aparatın 3-4 tane yedeği var. Tam sayısı aklımda değil. Kask değiştirince yedeğini takıyorsunuz. Kask üzerinde farklı dilediğiniz yere montaj yapabilirsiniz. Kolay gelsin.
Bende gopro alacaktım ama iyiki bu haberi okudum. Vazgeçtim rollei alacağım ınş.
Yanlız nerden aldınız bende almak istiyorum ?
yazıda çok açık yazdım aslında.. gene yazayım. Meydan Kamp’tan aldım. http://www.meydankamp.com
merhaba ali dağer gazeteciyim doğayla alakalı her şeyi seviyorum ,bu arada sizin tarif ettiğiniz rollei almak isitiyorum nerde bulabilirm yardımcı olursanız sevinirim 1.metreyi geçmeyecek bir su altı çekimi için kamer alacam ,yardımlarınız için şimdiden teşekkürler…
merhaba, http://www.meydankamp.com/ arayın, outdoor haber’de gördüm selamları var almak istiyorum deyin lütfen.
Teşekkürler.