Fiziksel Hazırlık
Çoğu dağcı fiziksel antrenmanlara büyük tırmanışlar yapmadan 6-12 ay önce başlar. Profesyonel ve sık tırmanış yapan dağcılar devamlı formda oldukları için daha az antrenmana ihtiyaç duyabilir.
Yeni başlayan ve amatör dağcılar tırmanış öncesinde ne kadar çok fiziksel hazırlık yaparlarsa, tırmanışa o denli hazır olurlar. Mevcut formunuza bağlı olarak günde 2 saat, haftada 3 gün ile başlayıp tırmanışa kadar bunu artırmanız gerekmektedir. Büyük tırmanış esnasında taşıyacağınız ağırlıkta bir çantayı sırtınıza alıp hafta sonları veya hafta içi akşamları yokuşlu parkurlarda yürüyüşler yapmanız kapasitenizi anlamanıza, formunuzun artmasına faydalı olacaktır.
Eğer bulunduğunuz şehir düzlük ise yapabileceğiniz en pratik antrenman şekli sırtınıza çantanızı yükleyip apartman merdivenlerinden inip çıkmaktır. Bu şehir ortamında yaşayan birçok dağcının favori antrenman şeklidir.
Bir başka antrenman yöntemi ise koşu bandıdır. Koşu bandı tek başına dağcılık antrenmanı yapabilmenizi sağlayan bir antrenman şekli değildir. Koşu bandı yoğun çalışan, hafta içi sokaklardaki trafikten fırsat bulamayıp şehir içinde antrenman yapamayan dağcıların bu eksiği doldurmalarına yarar. Modern koşu bantlarında bandın açısını yükseltebilirsiniz. Böylece tırmanışı doğadaki kadar olmasa da simüle edilebilir ve form kazanabilirsiniz.
Fiziksel hazırlığın bir başka şekli ağırlık kaldırmaktır. Çoğu dağcı ömründe bir dambıl kaldırmadan bir çok zirveye çıktığını söylese de, her kas grubunu çalıştıran bu tip antrenmanların zararı değil yararı olacaktır. Kaya tırmanışı yapan sporcular hariç, üst vücut dağcılarda genelde güçsüzdür. Daha çok ayaklar ve kalçadaki kaslar çalışır.
Zihinsel Hazırlık
Büyük faaliyetler öncesinde bir çok kişiden zihinsel hazırlık yapmak gerektiğini, zihinsel hazırlık yapmanın önemini duymuşsunuzdur. Tek problem zihinsel hazırlığın nasıl yapıldığını genelde anlatmazlar, çünkü bunun net bir tanımı yoktur.
İlk kez büyük tırmanış yapacak birinin daha önce benzer bir deneyimi olmadığından zihnini tam olarak hazırlayabilmesi zordur. Benzer bir tecrübe yaşanmadığından yüksek irtifanın etkileri, yolda karşılaşılabilecek zorluklar ve bazen tehlikeler, çadır ortamında günlerce havanın düzelmesini beklemek.. tüm bunları kafada canlandırabilmek zordur. Çevreden duyulan abartılı yorumlar eklenince zihin iyice bulanır.
Dağcılıkta zihinsel hazırlık deneyim gerektirir. Ne ile karşılaşacağınızı bildikten sonra zihninizi daha kolay kontrol edebilirsiniz. Yeni başlayanların zihinlerini faaliyet öncesi hazırlayabilecekleri yöntemler elbette vardır. Aşağıdaki ipuçları bu işe yeni başladığımda benim işime oldukça yaramıştı. Herkeste işe yarar mı bilmiyorum, fakat gene de paylaşıyorum.
- Zihninizdeki bütün negatif düşünceleri hayali bir balon içine koyun ve ağzını kapayın. Balonu iş yerinizde bıraktığınızı hayal edin. Bunu söylemek yapmaktan kolaydır, fakat dağda, yaşamda başarının sırrı “pozitif düşünce”dir.
- Çevrenizde sürekli hayattan, ortamdan şikayet eden kişiler varsa onlardan uzaklaşın. Bu tip insanlar bütün moralinizi mıknatıs gibi çekeceklerdir.
- Medyayı gerektiği kadar takip edin. Öğrenmek istediklerinizi öğrendikten sonra gazeteleri okumayı, haber kanallarını izlemeyi bırakın. Kötü haber almak farkında olmadan ümitsizliğe kapılmanıza, moralinizi bozmanıza sebep olur.
Dağcılık egzersizleri
Aşağıda kendinize uygun Antrenman planı oluşturmanıza yarayacak, çok faydalı videolar ekliyorum. Mutlaka izleyin!
En çok beğendiğim video bu oldu. Her yerde yapabilirsiniz.
Everest'e hazırlanan dağcı bir ablamız. Belli ki bu işi ciddiye almış.
Bu video'da spor salonunda yapılabilecek dağcılık egzersizleri gösteriliyor.
benimde softşel aynı böyle tiftik yaptı asportsa götürdüm kullanıcı hatası dediler ben ne yapmış olabilirim 3 kere giyince ağzıburnuı yamuldu COLOMBİYA ALMAYIN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!