İnsan Doğada Aç ve Susuz Ne Kadar Yaşar?

Doğada hayatta kalma söz konusu olduğunda, açlık ve susuzluğa kimin ne kadar dayanabileceği kişiden kişiye ve o an içinde bulunduğu koşullara göre değişen bir durumdur. Kısaca özetlemek gerekirse; metabolizmayı yavaşlatarak (asgari düzeyde hareket ederek veya hiç etmeyerek) en az 3 hafta boyunca aç kalabileceğimizi söyleyebiliriz. Susuzluk ise açlığa kıyasla daha tehlikeli bir sorundur. Susuzluğa birkaç gün dayanabiliriz. Susuz kaldığımız üçüncü günden itibaren vücut fonksiyonları hızla çöker. Yedinci günden itibaren acil tıbbi müdahalede bulunulmazsa ölümle sonuçlanır.

Yetişkin bir insanın vücudunun en az %60'ı sudan oluşur. Vücudumuzdaki her hücrenin doğru çalışması için suya ihtiyaç duyarız. Su aynı zamanda eklem yerlerimizi kayganlaştıran, solunum ve terleme yoluyla vücut ısımızı ayarlayan ve vücuttan toksinleri atmamıza yarayan bir yardımcı bir araçtır.

Susuz ne kadar yaşarız?

Bilim otoritelerince, vücudun susuzluğa dayanabileceği en uzun süre 1 hafta olarak belirlenmiştir. Bu serin, güneşe doğrudan maruz kalınmayan, zaruri olmadıkça hareket edilmeyen durumlar için belirlenmiş bir süredir. Hava sıcaksa, güneş ışığına doğrudan maruz kalıyorsak, üstelik bir de uzun mesafeleri yürüyorsak bu süre 1-2 güne kadar düşebilir. Ortam serinse, ter oluşmasına sebep olan faktörler yok denecek kadar azsa, susuzluğa dayanma süremiz bir haftanın 1-2 gün ötesine uzayabilir. 1 hafta susuz kalırsanız, hemen ertesi gün hayatınızı kaybedeceksiniz anlamına gelmez. İç organlar tahrip olmaya başlar, bilinç kaybı yaşanır, kan basıncınız düşer, bu durum birkaç gün içinde ölümle sonuçlanır.

Vücudumuz durduk yere devamlı su kaybeder. Terlediğimizde su kaybederiz, tuvalete gittiğimizde, nefes alıp vermek bile su kaybettirir.

Güç koşullarda, yetişkin bir insan saatte 1 ila 1,5 litre terleyebilir. Eğer kaybedilen su yerine konmazsa, vücudun genelindeki sıvı hacmi düşer ve daha da tehlikelisi toplam kan miktarınızda azalma olur. Kan miktarı azalınca kan basıncınız ölümcül seviyelere düşer. Ayrıca kaybedecek su kalmadığında terleme duracağı için iç vücut sıcaklığımız da yükselecektir.

Susuzluğun Aşamaları

Hafif Susuzluk - 1nci günÖnemli Susuzluk 2 ve 3ncü günlerŞiddetli Susuzluk 3 ila en iyi koşullarda 7 gün arası
SusamaTer ve idrarda azalmaKas spazmları
İştahsızlıkNabız, soluma ve vücut ısısında artışKusma
Ciltte kızarıklıklarAşırı yorgunlukHızlı nabız
Koyu renkli idrarKas kramplarıBulanık görme ve geçici körlük
Ağız kuruluğuŞiddetli baş ağrısıAğrılı idrar
Hafif baş ağrısıMide bulantısı ve kabızlıkKafa karışıklığı
TitremeKarıncalanma ve uyuşmaHızlı soluma
Baş dönmesiGöğüs ağrısı
Bilinç kaybı

Aç ne kadar yaşarız?

Açlık susuzluğa kıyasla çok daha uzun süre dayanabileceğimiz bir durumdur. Genel kabul gören süre 3 haftadır. Ancak, örneğin ben; fazladan kilom olduğu için (kötü günler için yedekledim 😛 ) bu süre benim için en az +1 hafta uzayacaktır. Kayıt altına alınmış en uzun açlık süresi 70 gündür.

Vücut açlık için hazırlıklıdır. Yağ ve kas dokuları yakılarak enerjiye çevrilebilir. Vücut ilk önce dış yağları yakmaya başlar. Ardından kaslar ve iç organları saran yağlar yakılır. Yağ ve kas rezerviniz bittiğinde tehlike başlar. Son aşamada vücudumuzun en güçlü kasları olan kalp kasları da yakılmaya başlar. Bu aşama başladıktan kısa süre sonra ölüm gerçekleşir.

Aslına bakarsanız açlıkla karşılaşılan durumlarda çoğu zaman ölüm sebebi enerjisiz kalmak değil; enfeksiyonun neden olduğu bir hastalıktan hayatını kaybetmektir.

 

 


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“İnsan Doğada Aç ve Susuz Ne Kadar Yaşar?” üzerine 3 yorum

  1. aklınızda olsun, eğer bir gün doğada mahsur kalırsanız çim yiyin (bulabilirseniz tabi) hem susuzluğunuzu hem de açlığınızı giderebilecek muhteşem bir gıdadır. avrupa’da para ile satın alıp salatasını yiyorlar.

    Yanıtla

Yorum yapın