Sanırım internet aleminde İsveç diyeti yapıp da hakkında bu kadar ayrıntılı yazı yazan tek kişiyim. Yabancı kaynakları araştırdığımda, aslında dünyada İsveç diyeti olarak bilinen bir diyet olmadığını fark ettim. Yazının devamında bununla ilgili edindiğim bilgileri de sizlerle paylaşacağım.
Bu yazıya başlamadan 10 gün önce tartıldığımda, tartıda 120.5 kiloyu gördüm. Bu satırları yazarken İsveç diyetinin dokuzuncu günündeyim. Bu sabah tartıldığımda 113.4 kiloydum. Bu yazıyı bir günde bitirmeyeceğim. Yazının devamında 13 günü atlattıktan sonra on dördüncü günün sabahı kaç kiloya indiğimi, beni en çok nelerin zorladığını, en çok hangi günlerde isyan ettiğimi, ufak tefek kaçamaklarımı ve daha da önemlisi; İsveç diyeti sonrasında nasıl bir yol izlediğimi de sizlerle paylaşacağım. Hedefim 1 haziranda eski ağırlığım olan 85 kiloya düşüp 6 ayda 35 kilo kaybetmek. Başarılı olsam da olmasam da, bu yazıda tüm süreci takip edebileceksiniz.
Nasıl kilo aldım?
Memleketin halini görüyorsunuz. Dışarıda yaşanan olumsuzlukların yanı sıra, kişisel olarak da bir sürü iş icat atlattıktan sonra son üç yılda anormal derecede kilo aldım. Hareketi kestim, bilgisayar başına çivilendim, daha da kötüsü stresten kurtulmanın çaresini abur cubur gıdalarda buldum.
Kilo alma sürecimde oturup 1 tane ekmek arası köfte, döner, kokoreç yemişliğim yok. Veya ne bileyim, restorana gidip de kendime kebap bile ısmarlamadım. McDonalds, Burger King ve diğerlerinin adresini bilmem. Bu işin suçlusu ben, kullandığım suç aletleri ise Ülker ve Eti bisküviler, Kinder çikolatalar, pastane işi cheese cake ve diğer tatlılar.. işte bunlardan deli gibi tüketip 1 yılda 35 kilo aldım. 2 yıl boyunca aldığım kiloları vermeye çalıştım, ancak başarısız oldum.
Bilimsel olarak obez sayılmak için BMI (vücut kitle endeksi) değerinizin 30 olması gerekiyor. En son hesapladığımda BMI değerim 36 idi. Yani ağır derecede şişman kategorisine girmiştim. İlkini 2001 yılında, ikincisini ise 2005 yılında yaptığım İsveç diyetinden geçmişte olumlu sonuç almış olmama rağmen, son 3 yıldır İsveç diyetine neden başvurmadım ben de bilmiyorum.
Geçmişte kilo aldığımda çok hızlı biçimde verebiliyor, daha doğrusu çok kolay motive olabiliyordum. Bu yıl 40 yaşına girdim. Kilo kaybetmek için 2 yıl boyunca sayısız teşebbüsüm oldu. Her seferinde hobi olarak ilgilendiğim dağcılık ve doğa yürüyüşlerini kurtarıcı olarak gördüm. 1 gün yürüdüm olmadı. 5 gün yürüdüm olmadı. Kilo sorunu olmayan insanların tamamlamakta zorlanacağı etkinlikler yaptım, gene olmadı. Ne yaptıysam bir türlü motive olamıyor; döndüğümde kaldığım yerden abur cubur tüketmeye devam ediyordum. Ne hesaplar kitaplar yaptım. “Günde 20 kilometre yürüsem 7000 kalori kaybederim, 20 gün yürüsem 20 kilo eder” , “1 ayda Likya yolunu tamamlar tüm kilodan kurtulurum” gibi planların ardı arkası kesilmedi, ama uygulamada sonuç sıfır.
Fazla kilonun hayatıma olumsuz etkileri neler oldu?
Sosyal hayatı 22 yıldır İnternet'ten idare eden biri olarak, kilo aldıktan sonra sosyal medyaya fotoğraf yüklemeyi bıraktım. Fotoğraflarda etiketlenmek en büyük korkum oldu. Kilo aldığımı yakın çevrem dışında herkesten gizledim. Eski fotoğraflar yerinde durduğu için elbette yeni insanlarla, yeni kadınlarla tanıştım. Çok güzel tanışmalar kilo mevzum yüzünden heba oldu. 1 gün, 5 gün, 5 hafta, 5 ay derken kadıncağız “artık buluşalım” diyor, ben kafada hesap yapıp “2 ay her gün 1000 kalori fazladan yaksam 60000 kalori eder, bu da 11 kilo kaybı.. en iyisi 3 ay sonrasına buluşalım” diye planlayıp “tüm yaz yurt dışındayım, sonbaharda buluşalım” gibi yalanlar söyleyerek buluşmaları sürekli erteliyordum.
Kaçan kovalanır olayı doğruymuş; yerlileri geçtim, Yunanistan'dan, Almanya'dan çıkıp gelenler oldu. Elbette buluşmaya gitmedim 🙂 Öyle ya, 120 kilo bir canavarla karşılaştıklarında düşüp bayılırlardı. Atatürk'ün söylediği gibi “geldikleri gibi gittiler”. Neyse, hayallerinde 120 kiloluk insan azmanı yerine, kendilerine vakit ayıramayacak kadar yoğun bir Kazanova olarak kalmam daha iyi oldu 🙂
Kilolu olanlar daha iyi bilir, gece gündüz devamlı eşofman giyer oldum. Kilolu yaşama fikrine hiçbir zaman alışamadığım için, iki yıl boyunca kendime yeni kıyafet almadım.
Kilonun sağlığıma olumsuz etkileri daha çok ruhsal yönde oldu. Fiziksel açıdan sadece hareketlerim kısıtlandı o kadar. Ancak ideal kiloma kavuşsam bile, ilerleyen yıllarda bir dönem kilolu olmanın olumsuz etkilerinin karşıma çıkacağına eminim.
Motivasyonu nasıl sağladım?
2018 ocak ayının ilk günlerinde, 4 arkadaş arabayla Doğu Anadolu ve Ermenistan seyahatine çıktık. 4 günde toplam 4000 kilometre yol kat ettik. Vaktimizin neredeyse tümü araç içinde geçti. Birlikte seyahat ettiğim 3 arkadaşın ikisi de birer obez adayı oldukları için, ortalama 3 saatte bir durup tıka basa karnımızı doyurduk. 4 gün boyunca çılgınlar gibi yedim. Ayın 8'inde döndüğümde tartıya çıktım ve 120.5 kilo olduğumu gördüm. 120 rakamı motive olmamı sağladı. O gece eski kurtarıcımı hatırlayıp ertesi gün İsveç diyeti yapmak için araştırmalara başladım.
Bugüne kadar yanlış İsveç diyeti yapıyormuşuz
Stockholm'de yaşadığım dönem İsveç diyeti hakkında tek kelime duymadım. İnternet'te hem İngilizce, hem İsveççe araştırmaya başladım. Bir sürü değişik kelime kullanarak aramama rağmen İsveç diyeti diye bir şeyin tamamen bizim uydurduğumuz bir isim olduğuna karar verdim. 2001 yılında İsveç diyeti yaptığımda, bu diyeti Zülfü Livaneli'nin kızı Aylin Livaneli'nin Türkiye'ye getirdiği yazılmıştı. Evet, Zülfü Livaneli ailesiyle beraber bir dönem İsveç'te yaşamış, kızı da bu diyeti oradan öğrenmiş olabilirdi. “Acaba farklı bir ismi mi var” diyerek bu sefer diyet listesindeki gıdaları araştırdım. Kesin olarak söyleyebilirim; Türkiye haricinde hiçbir memlekette İsveç diyeti olarak bilinen bir diyet yok.
Diyet listesindeki gıdaları araştırınca, bizde İsveç diyeti olarak bilinen diyete en yakın aşağıdaki diyet tariflerini buldum. (İsimlerini İngilizceden çevirerek yazıyorum)
- 13 günlük metabolik diyet
- 13 günlük Kopenhag diyeti
- 13 gün diyeti (en zor hali)
Google'da “13 days diet” aratırsanız bunlara yakın onlarca diyet olduğunu göreceksiniz. Anlaşılan o ki bizde “İsveç diyeti” olarak bilinen bu diyet yurt dışında “13 günlük diyet” olarak adlandırılmış. Belli ki Aylin Livaneli bu tarifi paylaşınca İsveç'teki yaşamı ile ilişkilendirip bu adı vermişler. Ayrıca İsveç'te kadın erkek hemen herkes heykel gibi. Kimsede gram yağ yok. Allah hepsini özene bezene yaratmış. İsveç diyetinin aslında bir tür şok diyet olduğunu söylemek mümkün.
Kopenhag diyeti şeklinde arattığınızda da benzer listelerin olduğunu göreceksiniz. Belki de Kopenhag'ın İsveç'te bir şehir olduğunu zanneden bir haber editörü yüzünden yanlış isim kullanılmış olabilir.
Bizdeki İsveç diyeti ile yurt dışındaki 13 günlük diyetlerin genel hatları aynı. Ancak süre, miktar ve çeşit konusunda çelişkiler var. Yurt dışındaki benzer diyetlerin tümü 13 günlük. Bizdekiler ise 14 gün sürüyor. Örneğin bizdeki listede ikinci gün öğlen 1 dilim salam yazıyor. Yurt dışındaki salamlar “ham” olarak geçiyor ve boyutları bizdekilerin en az 3 katı. Yani bizdeki salam dilimi 10 gramsa, adamların ham dilimi en aşağı 100 gram vardır. Aşağıdaki görselde Pınar salamın cücük kadar çapı ve a4 inceliğindeki kesimi ile Avrupa, Amerika'daki ham'ın devasa boyutlarını kıyaslayarak ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz.
Bir diğer çelişki dördüncü günde bulunan peynirle alakalı. Bizdeki kaynakların bir kısmı 25 gram beyaz peynirden bahsediyor. 2001 ve 2005 yıllarında okuduğum listelerde 250 gram peynir olduğuna eminim. Zaten 250 gram beyaz peynir öneren listeler de var. Anlaşılan o ki, diyetle alakası olmayan kişiler bu listeleri “250 gram peynir mi olur ya” diyerek kafalarına göre değiştirmişler. Yurt dışındaki listelerde genellikle 200 gram cottage cheese veriliyor. Yalnız cottage cheese bizdeki köy peyniri değil. Cottage cheese, yağdan ve tuzdan neredeyse tamamen arındırılmış değişik bir tür peynir. Türkiye'de buna en yakın olan peynir çeşidi yağsız/tuzsuz çökelek. Ben markette çökelek bulamadım. Şarküteri reyonundaki kız “o ne” dedi. Yağsız lor satılmadığı için Sütaş'ın yağı oldukça azaltılmış light beyaz peynirini alıp suda beklettikten sonra tükettim. Ancak bizdeki yanlış listelere inanıp da öyle 25 gram falan yemedim. 250 gramın tamamını tükettim. 250 gram beyaz peynir yemek pek iştah açıcı olmasa da, 25 gram yerseniz düşer bayılırsınız. Unutmayın, günlük 1000 kaloriden düşük, belki de bilinen en ağır diyetlerden bir tanesinden bahsediyoruz.
Peki ne yapıyoruz, hangi liste güvenilir?
Türkiye'de paylaşılan tüm İsveç diyeti listelerini eledim. Yukarıda linklerini paylaştığım 3 diyet arasında bir seçim yaptım. Kendime en uygun olanın ilk sıradaki 13 günlük metabolik diyet olduğuna karar verdim. Üçüncü sıradaki 13 gün diyeti miktar bakımından en düşük olanı. Üçüncü sıradaki diyet ilk hafta 100'er gram et veriyorsa, benim seçtiğim diyet ilk hafta 200'er gram etle başlatıyor. Birazdan aşağıda listeyi paylaşacağım.
Listenin ortasındaki 13 günlük Kopenhag diyeti biraz daha cömert davranmış. Miktarlar biraz daha fazla. Çalışan insanların miktar bakımından fazla olan bu diyeti seçmelerini öneririm. Zira diğer iki diyet gerçekten oldukça sarsıcı. Aşağıda tüm listeleri paylaşacağım.
Kendinize güveniniz tamdır, açlığa dayanıklısınızdır ve de en önemlisi sağlığınız elverişlidir. O zaman yukarıdaki listenin en sonundaki 13 günlük diyeti deneyebilirsiniz. Benim tavsiyem 13 günlük metabolik diyet ve 13 günlük Kopenhag diyetlerini değerlendirmeniz.
Karşılaşılan zorluklar ve kimler İsveç diyeti yapmamalı
Tıbbi konularda hiç bir uzmanlığım olmadığını önemle hatırlatırım. İnsan sağlığı hakkındaki bilgilerim genel kültür düzeyinde. Kalp ve damar hastalıkları olanlar, böbrek ve karaciğer sorunları yaşayanlar, şeker hastaları, tansiyon sorunları olanlar, hamileler ve gelişim çağındaki 18 yaş altı çocukların uzmana danışmadan diyet yapmamaları gerektiğini düşünüyorum.
İsveç diyeti benim için oldukça zorlayıcı oldu. Bir anda abur cubur yemeyi kesip balıklama halde böyle bir diyete adım atınca, göğüsleyeceğiniz ilk zorluk açlık hissi oluyor. Açlık hissi yedinci günden itibaren yerini tokluğa bırakıyor. Öyle ki, 200 gram balık ve yanında koca tabak dolusu salata yedikten sonra “acaba fazla mı yedim” diye düşünebiliyorsunuz.
Kendimize ait ufak bir aile işletmemiz var. İşler hem mevsimsel, hem de ekonomik sebeplerden ötürü azalmış durumda. Bu yüzden 13 günün tamamını evde geçirdim. İlk gün 5 kilometre yürüyüş yapabildim, ancak döndüğümde kendimi tükenmiş hissedip diyet bitene kadar yürüyüş yapmamaya karar verdim.
Diyet boyunca hafıza ve konsantrasyon bozuklukları yaşadım. Eğer sabah 9 akşam 6 bir ofis işinde çalışıyor olsaydım, işverenim benden verim alamazdı. Süs bitkisi gibi işe gider gelirdim. Eğer ağır bir işte çalışıyor olsaydım, ikinci gün diyeti bırakırdım. Aksi taktirde ya bir iş kazası yaşanırdı ya da düşer bayılırdım. Özetle bu diyeti keyfe keder çalışan serbest meslek sahipleri, sınav döneminde olmayan üniversite öğrencileri ve ev hanımlarının başarıyla tamamlayabileceğini düşünüyorum.
Yaşadığım olumlu değişimler
Yedinci günü atlatana kadar cidden zorlandım. Ancak yedinci günden itibaren bir takım olumlu değişimler yaşayıp doğru yolda ilerlediğime ikna oldum.
- ilk bir hafta neredeyse her gün birer kilo kaybettim. 8-9-10 günler 500'er gram, 11-12-13 günler ortalama 250'şer gram kaybettim.
- doymayı öğrendim.
- uyku saatlerim düzene girdi.
- meyvelerden lezzet fışkırdığını keşfettim.
- 10 yıldır unuttuğum “öğün” mevhumu ile yeniden tanıştım.
- en önemlisi 35 kilo kaybetmem gereken bir sürecin henüz başında oldukça motive oldum.
İsyan ettiğim anlar ve kaçamaklarım
İlk bir hafta enerjim tükenmiş, bitkin bir haldeydim. Özellikle yedinci gün, akşam yemeğine kadar sadece 1 kesme şeker ve sade kahve içtiğim gün az kalsın bayılıyordum.
Bir ve sekizinci günler suda haşlanmış tuzsuz yağsız 200 gram ıspanağı yerken hayatın anlamını sorgulayacağınıza eminim. Bu iğrenç yemeyi üzerine 2 yumurtayı dilimleyerek, bol pul biber ve karabiber dökerek tüketebildim.
İlk bir hafta tek kaçamağım 5 adet (paket değil adet) kabak çekirdeği yemek oldu. Sekizinci, onuncu ve on ikinci günler yemekten sonra ufak kutu cola zero içtim. Hangi gün hatırlamıyorum, 1 adet (paket değil adet) leblebi yedim.
13 gün boyunca büyük bir kupaya sade kahve yapıp gün içinde birer fırt çekerek akşam 10'a kadar tükettim. Kahve erken bittiğinde bir tane daha hazırladım.
Her gün ortalama 1,5 litre su içtim.
İsveç diyeti ile kaç kilo verdim?
Bu satırı on üçüncü günü bitirdiğim günün hemen ertesinde yazıyorum. Yani ölmedim 🙂 120.5 kilo ile başladığım İsveç diyetinde 13 günü ardımda bırakıp bu sabah tartıldığımda 110.1 kiloydum. Toplamda 10,4 kilo hafiflemiş durumdayım.
Şu an kendimi oldukça iyi ve zinde hissediyorum. Hatta metabolizmamı hızlandırmak için İsveç diyetinin on üçüncü, yani son günü 200 rakımdan 1000 rakıma yükseldiğim, yaklaşık 50 kişilik gruba rehberlik yaptığım 15 kilometrelik orman içi doğa yürüyüşü bile araya sıkıştırdım. Yazının devamında uyguladığım listeyi ve tükettiğim gıdaları sizlerle paylaşacağım.
Liste
İsveç diyeti yazdığıma bakmayın. Aşağıdaki liste dünyada kabul görmüş adıyla 13 günlük metabolik diyettir.
Mart 2019 Güncelleme: İsveç Diyeti Listesi hazırladım. Görsel olarak da fikir sahibi olabilirsiniz.
Günler | Sabah | Öğlen | Akşam |
---|---|---|---|
Birinci gün | 1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli) | 2 katı yumurta + 200 gram haşlanmış ıspanak + 1 domates | 200 gram yağsız biftek + büyük tabak limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata |
İkinci gün | 1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli) | 200 gram hindi salam + 100 gram yoğurt | 200 gram yağsız biftek + büyük tabak limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata + istediğiniz bir adet meyve |
Üçüncü gün | 1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli) + 1 dilim esmer ekmeği üçgen katlayıp arasına kibrit kutusu kadar yağsız peynir | 2 katı yumurta + 1 dilim salam + büyük tabak limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata | 200 gram haşlanmış kuşkonmaz (veya brokoli) + 1 parça meyve (örn. 1 dilim portakal) |
Dördüncü gün | 1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli) + 2 dilim esmer ekmeğin arasına kibrit kutusu kadar yağsız peynir | 1 bardak taze sıkılmış portakal veya elma suyu + 100 gram yoğurt | 1 katı yumurta + 1 havuç (rende olabilir) + 200 gram yağsız peynir |
Beşinci gün | 1 rendelenmiş havuç üzerine limon | 200 gram somon veya alabalık, limon ve 1 çorba kaşığı erimiş tereyağı dökülecek | 200 gram yağsız biftek + büyük tabak limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata + 1 adet çiğ kuşkonmaz (ben az miktarda haşlanmış brokoli yedim) |
Altıncı gün | 1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli) + 2 dilim esmer ekmeğin arasına kibrit kutusu kadar yağsız peynir | 2 katı yumurta + 1 havuç (rendelenmiş olabilir) | 250 gram tavuk göğüs + 200 gram ıspanak salatası (yani suda haşlanmış 200 gram ıspanak) (orjinal liste tavukla ıspanağı haşladıktan sonra beraber pişirin, üzerine limon ve zeytinyağı dökün diyor.) Ben bunun yerine birinci günkü salatadan yaptım. |
Yedinci gün | Şekersiz bir kupa çay. | hiçbir şey | 200 gram pirzola (ben biftek tercih ettim) + 1 elma |
Sekizinci gün | 1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli) | 2 katı yumurta + 200 gram haşlanmış ıspanak + 1 domates | 200 gram yağsız biftek + büyük tabak limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata |
Dokuzuncu gün | 1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli) | yarım dilim salam (başlarım böyle işin ızdırabına deyip tam dilim yedim) + 100 gram yoğurt | 200 gram yağsız biftek + büyük tabak limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata + istediğiniz 1 adet meyve |
Onuncu gün | 1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli) + 2 dilim esmer ekmeğin arasına kibrit kutusu kadar yağsız peynir | 2 katı yumurta + 1 dilim salam + büyük tabak limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata | 200 gram haşlanmış kuşkonmaz (veya brokoli) + 1 adet domates + 1 adet istediğiniz meyve (örn. 1 dilim portakal) |
On birinci gün | 1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli) + 2 dilim esmer ekmeğin arasına kibrit kutusu kadar yağsız peynir | 1 bardak taze sıkılmış portakal veya elma suyu + 100 gram yoğurt | 1 katı yumurta + 1 adet havuç (rendelenmiş olabilir) + 200 gram yağsız peynir |
On ikinci gün | 1 rendelenmiş havuç üzerine limon | 100 gram somon veya alabalık, limon ve 1 çorba kaşığı erimiş tereyağı dökülecek (200 gram yedim) | 200 gram biftek + 200 gram ıspanak salatası ve bir parça pişmemiş kuşkonmaz (Ben bunun yerine birinci günkü salatadan yaptım.) |
On üçüncü gün | 1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli) + 2 dilim esmer ekmeğin arasına kibrit kutusu kadar yağsız peynir | 2 katı yumurta + 1 havuç rendesi limonlanmış | 250 gram tavuk göğüs + büyük tabak limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata |
Diyet süresince tükettiğim gıdalar
Bu diyet yabancı orijinli olduğu için listedeki tüm gıdalar bize uymuyor. “Ham” denen şey bildiğiniz domuz eti. “Cottage Cheese” dedikleri peynir çeşidi bizde satılmıyor. Kuşkonmaz vermişler, ancak tazesini bulamadım.
Peynir
Marketlerde çökelek bulamadığım için, pazarda çökelek olarak satılan peynirlerin de oldukça yağlı ve tuzlu olması yüzünden aklımı çalıştırıp bulabildiğim en hafif peyniri tercih ettim. Pınar ve Sütaş'ın light beyaz peynirleri var. Pınar'ın light peyniri %50 daha az yağ içerirken, Sütaş'ın light peyniri %70 daha az yağ içeriyor. Her iki peynir de oldukça tuzlu. Diyete başlamadan bu peynirin 700 gramlık paketinden alın, dörde bölüp suya koyun. Tüm diyet boyunca bu bir paket size yeterli gelecektir.
Lor peynirini de araştırdım. Pazardaki lor peynirleri Allahlık. Marketlerdeki lorların yağ oranı oldukça yüksek. Ayrıca lezzetini arttırmak için tuz da koymuşlar. Yani lor peyniri artık krem peynire evrilmiş. Eski lorlar yok.
Peyniri yerken zorlanırsanız, lezzetlendirmek için marul dilimlerinin arasına sarıp çiğ köfte gibi yemenizi öneririm.
Et
200 gram (+-30 gram fark etmez) yağsız bifteği dilimletip güzelce dövdürün. Dövmeden pişirirseniz kazık gibi olur. Bunu da topluca alıp buzdolabına atmanızı öneririm. Diyet yaptığınız süre boyunca bakkala markete ne kadar giderseniz, diyeti bozma olasılığınız azalır.
Eğer et pahalı geliyorsa, etten hoşlanmıyor veya bıktıysanız, aynı miktarda hindi göğsü de tüketebilirsiniz. Son hafta et yerine tamamen hindiye döndüm. Hindi tavuğa kıyasla daha az yağlı ve daha lezzetli.
Salam
Orjinal listede domuz etinden yapılan, dilimleri oldukça geniş çaplı ve kalın kesilen “ham” öneriliyor. Buna en yakın Polonez'in Fit Yaşam hindi fümesini buldum. Oldukça lezzetli ve büyük ebatlarda kesilmiş. 100 gramında 1 gram yağ var ve yalnızca 80 kalori. İsveç diyetinden sonra da tüketmeye devam edeceğim.
200 gramlık paketlerde satılan XL boyundan aldım. Tam da ikinci günkü 200 gram salam ihtiyacını karşılayacak miktarda. Toplamda iki paket XL alıp diyet süresince, artan miktarı da diyet sonrası tüketebilirsiniz.
Kuşkonmaz
Sanırım mevsimine denk gelmedim, pazarda kuşkonmaz bulamadım. Bunun yerine brokoli ve karnabahar tükettim.
Sonuç
İnsan hayatında 13 gün nedir ki? Eğer sağlık sorununuz yoksa ve kilo vermeye kararlıysanız İsveç diyetini denemenizi öneririm. İlk bir hafta zorlanacaksınız, ancak kaybettiğiniz kilolar sizi motive ettiği gibi, sekizinci günden itibaren açlık azalıp yerini doymaya bırakacak.
Beni asıl kaygılandıran bu diyetin sonrası. Bugün İsveç diyetini geride bıraktığım ilk gün. Sabah 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu ve yukarıda anlattığım hindi fümeden 200 gram tükettim. Öğlen karnabahar ve hindi etinden yapılan yağsız tuzsuz bir yemek, akşam ise 1 kase az yağlı ve tuzsuz tavuk çorbası içtim. 1 tane de elma yedim. Kendimi aç hissetmiyorum.
Ocak ayının son haftasına girdik. Sanırım Ocak sonuna kadar günlük 1000-1200 kalori alır, en azından kaybettiğim kiloyu muhafaza ederim.
Şubat ayı için oldukça radikal bir planım var. Daha önce tamamını peyderpey yürüdüğüm 550 kilometrelik Likya yolunu bir kerede, 1 ay sürede tamamlamayı düşünüyorum. Bakarsınız bu yazıya Şubat sonunda el atıp 100 kiloya düştüğümün müjdesini veririm.
Aşağıda yorum bölümünde aklınıza takılan her türlü soruyu sorabilirsiniz. Büyük ihtimalle gün içinde cevaplamış olurum.
8 Mart 2018 Son gelişmeler
Arkadaşlar, kısa bir güncelleme yapayım istedim. “Kilo kaybetme macerasında” iki ayı devirmek üzereyim. 120,5 kilo başladığım mücadelede, bugün 104 kiloyum.
Diyet oldukça güzel geçiyor. Hatta diyette olduğum bile söylenemez. Evet az yiyorum, tatlı ve yağdan uzak duruyorum, ancak kendimi kısıtlanmış hissetmiyorum.
En büyük eksiğim hareketsizlik. Bir türlü spora başlayamadım. Sanırım başta tembellik, biraz da soğuk havaların etkisi oldu.
Her sabah illa bir dilim kızarmış ekmek, şekerli çay/kahve, yağsız peynir, zeytin ve yumurta yiyorum. Öğlen vakti bir çorba, iki üç dilim hindi göğüs veya en kötü bir kase yoğurt yiyorum. Akşamları da az yağlı ve tuzsuz bir tabak yemek tüketip, bir iki saat sonra meyve ile günü bitiriyorum.
Çok şükür bisküvi, şeker, çikolata namına çöp yemedim. Görünce midem bulanıyor. Sigara ile uğraşacaklarına, en başta abur cuburlara sınırlama getirsinler.
120 kiloyken kilo kaybı gözümde büyüyordu. 2 ay dişimi sıktım ve neredeyse 17 kilo kaybettim. Öyle görünüyor ki Haziran ayında tamam bu iş. İlerleyen günlerde gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim.
17 Temmuz 2018 Son gelişmeler
Uzun zamandır bu yazıya katkıda bulunamıyordum. Bugün sitenin sağlık kategorisinde kilo verme sürecimi genel hatlarıyla anlatan, nasıl beslendiğim hakkında da çeşitli ipuçlarının yer aldığı bir yazı paylaştım.
Nisan ayı ortasında 91 kiloya kadar düştüm. Vücudum hafiflediği için Mart ayı ortasından itibaren sportif doğa yürüyüşleri, Likya yolu, Toros Trans faaliyeti gibi 100+ km. tüm kamp yükünü sırtımda taşıdığım etkinliklere başladım.
Kilo verme hakkında yazdığım yeni yazıda İsveç diyeti sonrasını anlatıyorum.
3 ayda toplamda 30 kilodan kurtuldum. Mutlu muyum? Elbette. Ancak kilo verdikten sonra ortamlara akayım, eğleneyim, “bekleyin ben geliyorum” gibi bir düşüncem olmadı. Eski mütevazı hayatıma devam ediyorum. Ne bileyim, gezip tozmaktan, dağlarda ve arazide dolaşmaktan, sevdiğim işlerle uğraşmaktan, ailemle vakit geçirmekten hoşlanıyorum. Değişen pek bir şey olmadı yani. Bundan böyle 90 kiloyu kırmızı çizgi olarak belirleyip arada sırada tartılacağım. İdeal kilom 90 değil (Mayıs ayından bu yana kilom sabit), vücudumda halen fazlalıklar var, fakat bu saatten sonra vücut kendi ritmini bulsun istiyorum. Yürüyerek, belki yaz sonuna doğru aletli jimnastik yaparak biraz daha şekle girmeyi düşünebilirim.
Artık diyete devam etmiyorum. Daha doğrusu kendimi diyet yapıyor gibi hissetmiyorum. Abur cubur, karbonhidratlar ve tatlılar hayatımdan çıktı. Bundan sonraki hayatımda “şöyle besleneceğim” gibi bir planım yok. Nelerin kilo yaptığı belli. Hepimiz bunları ezbere biliyoruz. Asıl beni mutsuz edecek olaylardan kaçınıp tekrar bu süreci yaşamamak için elimden geleni yapacağım. Çünkü mutsuz ve stresli olduğumda kilo alıyorum.
Sizlere kolaylıklar ve sabırlar dilerim. Başlayın, sürdürün 3-4 ay içinde tüm olay bitecek.
Krom Pikolinat
Tatlıya karşı aşırı derecede istek duyduğumda krom pikolinat kullandım. Hapı kullandığınız süre boyunca tatlı isteğiniz köreliyor, bıraktığınızda tekrar istek duymaya başlıyorsunuz. Diyet süresince kullanmanız işe yarayabilir.
Solgar Krom Pikolinat fiyatını Online alışveriş sitelerinde kontrol etmek için tıklayın | ||
---|---|---|
Discord Kanalı
Discord'da kendi aranızda sesli ve yazılı sohbet edebileceğiniz kanal kurdum. Birbirinizi motive edebilir, fikir alışverişinde bulunabilirsiniz. Kanal adresi https://discord.gg/VJEa5Cw
35 yaş, iki çocuklu öğretmen bayanım. Çocuklardan önce 65 civarı şu ansa senelerdir 73- 75 kiloyum. Hedefim eski aralığıma dönmek. Yazınız başucu kitabı gibi elimde iki gündür. Bu sabah başladım. Çok motiveyim şu an, gelişmeleri yazacağım. Bugün dersim yok başlangıç için iyi bir gün ? bir fincan granül kahvemi bir küp şekeri içine atıp içtim neyse ki bayılırım kahveye. Oğluma kaşarlı tost yediriyorum şu an, normalde iyi otlanırdım ? çok teşekkürler paylaşım için 2000li yılların başında 6. Gününe kadar dayanabilmiştim bakalım bu kez ne olacak
kolay gelsin. bittiğinde mutlaka sonuç alacaksınız. zorlanırsanız, motivasyonunuz azalırsa buraya yazın imdadınıza yetişiriz 🙂
isveç diyetini bitireli iki hafta oluyor. diyet anlamında çok iyi gidiyorum, fakat hareketle, sporla desteklemem gerek. buna bir çözüm henüz bulamadım. diyet sonrası için de deneyimlerimi paylaştığım bir yazıya başladım. bittiğinde hem yazıda, hem yorum bölümünde paylaşırım. yorumlara abone olun isterseniz.
Nasıl abone olunuyor
yukarıda (yorum başlangıcında) “yorum bildirimi al” tıklayıp kayıt olun. diyetiniz bittiğinde iptal edebilirsiniz. bu arada gelişmeleri yazdığınız için teşekkürler. diğer insanlara fikir verecektir.
7. Günümdeyim giden kilo toplamı 3.3 bugün öğle yemeğim yok buna rağmen devam edebiliyorum ?
oh oh gitsin kilolar. hazirana az kaldı. vazgeçmek yok. diyetinizi bitti sayın. yarından itibaren kendinize “acaba fazla mı yedim” diye soracaksınız.
diyete başlayalı 5 hafta oldu. şu sıralar kilo verme olayım durdu. son bir haftadır akşamları kuruyemiş, meyve gibi kaçamaklar yapıyorum. sabahları da iki dilim ekmeğe terfi ettim. bugünden itibaren akşam 7den sonra yemeği kesip sabahları yarım dilim ekmeğe düştüm.
3 ay geçmiş yeni gördüm. ama belki bir yararı olur diye paylaşmak istedim. akşam krizlerine tadını hiç sevmediğim bazen işkence gibi hissettiren iştah kapatıp hayatı sorgulatan moda sokan yogurt tarifini paylaşmak istedim.
akşamları krize girince hemen bu tarifi hazırlayıp agır agır yiyorum sonra lanet okuyup birşey yemek istemiyorum artık…
bir kase yoğurt (ben ev yoğurdu kullanıyorum – çok önemli değil sanırım)
zerdaçal + karabiber + tarçın üçlüsü kaçınılmaz zorunlu üçlü (tuzlu içinde tarçın beni öldürüyor 🙁 )
ekstralar: pul biber, bazen çörek otu bazen keten tohumu, kekik, nane… bazen bulduğum tüm baharatları katıp yiyorum.
bir çok diyetisyenin yağ yakım formülü , bazı diyetisyenlerin de iştah kapatan akşam yoğurdu….
denemenizi tavsiye ederim…. ben bir süre akşam yemeği yerine bunu yedim. belki isveç diyetinin sonrasında denenebilir.
yazınız çok keyifle sıkılmadan okudum. kendime benzettiğim çok fazla konu vardı. özellikle likya yürüyüşü kısmı…. isveç olmasada onun kadar düşük kalori, bol protein, bol detoks içeçekleri (bir gün yeşil çay,lı karışım, bir gün nane limon, bir gün zencefil….), sıfır karbonhidrat, sebze (özellikle lahana) derken ve manyak gibi spor yaparak , aralarda bazı kaçamaklar ile 4 ayda 95kg. dan 69 e düştüm. ve uzun süredir de böyle devam ediyor. yine bir depresyon + stres + yemek krizi sonrası isveç diyetine şans vereceğim…. sağlıklı mı değil mi bilmiyorum ama kilo alarak yeterince denge ve sağlığımızı bozduğumuz için verirken neleri yok ediyoruz pek düşünmüyoruz galiba. verelim de bir an önce sonra sağlık kısmı ile fit ken ilgileniriz mantığı….
yoğurt formülü için çok teşekkürler. eksik malzemeleri satın alıp deneyeceğim. 94-95 kiloda çakıldım kaldım. hafta sonları deli gibi yürüyorum. öyle 5-10 kilometre de değil. yaklaşık 12 kiloluk sırt çantasıyla 60-80 km arası mesafeyi arazide yürüyorum. belki de yağ yanıp kas kütlem artıyor. bu yüzden kilo kaybı tartıya yansımıyor olabilir.
10 ocaktan beri 1 paket bile bisküvi (altınbaşak ve eti form da dahil), çikolata, soslu fındık fıstık türü şeyler yemedim. Ancak özel bir diyet de yapmıyorum. Öyle dukan diyetiymiş, karatay diyetiymiş bunları uzun vadede sürdürebileceğimi zannetmiyorum. Hele bir fit olalım, o zaman bu konuları daha derinlemesine araştırır, vücuttaki eksikle gedikle ilgileniriz :))) en azından benim için olay “sağlıklı beslenmek” değil; 120 kiloya getiren psikolojik sebepleri irdelemek gerek. buzdolabında mutluluğu aramaya iten sebepleri bulmadıkça, çözmedikçe uzun vadede başarılı olabileceğime inanmıyorum.
Öncelikle tebrik ederim abi seni. Ben de bugün başlıyorum ama malum öğrenci evi biftekmis pirzolaymis çok zor ? onun yerine aynı ölçüde tavuk göğsü yesem sorun olur mu
tavuk yerine hindi tercih et. daha az yağlı fakat daha lezzetli. hadi bakalım kolay gelsin 🙂
Bugün tam 11 kilo vermiş bulunmaktayım teşekkür ederim abicim tekrar basketbola başladım ??
Helal olsun Furkan. Tebrik ederim. Teşekkür edilecek bir şey yapmadım, sadece başımdan geçen 13 günlük serüveni anlattım o kadar. Lütfen karbonhidrat içeren paketli yapay gıdalardan uzak dur. Evde yemek pişirme alışkanlığı edin. Düzenli basket yapmaktan vazgeçme. Kolay gelsin.
Merhaba. Bende 2 buçuk yıl gibi bir sürede 37 kilo verdim. Fakat verdiğimin 6 kilosunu hafta da 2 gün zumba yapmama rağmen geri aldım. Duygusal açlıkla savaşıyorum bir yandan. Sanırım bunu uzun süre diyet yapmama bağlıyorum. Uzun zamandır aklımdaydı cesaretim yoktu bu diyeti yapmak için. Yazınız ve bu kadar güzel açıklama yaptığınız için teşekkürler. Güzel motivasyon oldu. Tebrik ederim korumanız dileğiyle.
eğer başlangıcı isveç diyeti ile yapmak istiyorsanız, diyet süresince spor yapmayın (zaten mecaliniz kalmıyor). isveç diyeti sonrası da 1500-1700 kalorilik kendinize uygun bir diyet bulun. yaz başına kadar hedef koyun. (108 kiloyum, bir de millete akıl veriyorum iyi mi..)
haftada iki kere birer saat zumbanın bir işe yaramayacağını düşünüyorum. Kardiyo çalışmanız daha doğru. Kilolu insanların yapabileceği en iyi kardiyo çalışması hızlı adımlarla yürümek. yürüyüşünüzü de zamanla çeşitlendirin. mesafeyi arttırıp, düz yolda ısındıktan sonra sizi zorlayacak yokuşlara yönelin. haftada en az 5 gün birer saat yürüyüş yapın. Kalp sağlığına iyi gelecek, metabolizmanızı hızlandıracak, ayrıca ruhen de faydalı olacaktır.
yoğurt ve peynir dışında “light ürünlerin” tamamını kendime yasakladım. ülker altınbaşak, eti form, mısır patlağı çatlağı hepsi yasak. 1 hafta yemezseniz 2nci hafta unutuyorsunuz. İçlerinde nasıl bir madde varsa, bir kez yiyince sürekli acıkıyorsunuz. üzerinde “light” yazması da suçluluk duymanızı engelliyor. örneğin 1 paket altınbaşak neredeyse 200 kalori. Gün geliyordu 5 paket tüketiyordum (1 somun ekmek 600 kalori) sonra da kendime “neden kilo veremiyorum” diye soruyordum. en iyisi bu tip çöpleri kökten hayatınızdan çıkarın.
birkaç gün sonra diyete başlayalı 1 ay olacak. madem bu yazıyı okuyan bir çok insan var, her gün nasıl beslendiğimden kısaca bahsedeyim.
Sabah:
2 kayısı kıvamında yumurta
gözümün doyacağı miktarda sütaş %70 az yağlı, suda bekletilmiş peynir
2-3 zeytin
biber, salatalık o gün dolapta ne varsa
1 dilim kızarmış ekmek
çay veya kahve (1-2 şeker atıyorum)
öğlen:
bir gün önceden hazırladığım çorba
çorba yoksa markete gidip hindi eti alıp 5 dkda pişiriyorum. bu öğünü atlamayın.
eğer çok alakasız bir yerdeysem, ne bileyim uzun yoldaysam ufak 100 ml’lik pınar yoğurt alıyorum. yanına da polonezin 60 gramlık hindi fümesi.
akşam üstü:
200 gram biftek, hindi veya balık alıyorum. tuz ve yağ katmadan yanmaz tavaya az su katıp soğan, biberle beraber üstünü kapayıp pişiriyorum. kendi buharıyla 10-15 dakikada pişiyor.
etin yanına brokoli, karnabahar veya buna benzer bir şey haşlayıp tüketiyorum.
dilediğim miktarda salata hazırlıyorum. çok yavan olmasın diye içine pul biber, nane, limon, az sirke ve çok az zeytin yağı gezdiriyorum.
gece:
eski alışkanlık; gidip istemsizce dolabı açıp kapıyorum. evde önceden anlaşma yaptık, bana yarayacak, alıp ağzıma atabileceğim hiç bir şey yok dolapta.
durumu kabullenip ıhlamur ya da kahve hazırlıyorum. illa bir şey yemek istediğimde elma veya portakal yiyorum. Diyete başlamadan önce ne yapıyordum? Arabaya atlayıp gece 12de açık bakkal bulup en az 2 paket bisküvi, kinder minder 1-2 çeşit, yarım litre süt, redbull, fanta kola, çerez.. tüm gün aç geziyordum belki ama gece 12de 3000 kaloriyi alıp kendimden geçiyordum.
dikkat ettiyseniz yukarıda karbonhidrat içeren, unlu tek gıda sabah kahvaltısındaki 1 dilim ekmek. 120 kilo olana kadar 1 dilim ekmek tüketmedim. light yiyip light olurum diye düşündüm, yok öyle bir şey. “light” unlu ürünlerin tümü tuzak. siz de benim gibi kökten kaldırın. bugün şubatın 5’i. 1 haziran göz açıp kapayana kadar gelecek. yaza kilolu girmek istemiyorsanız siz de benim gibi bu işi ciddiye alıp peşini bırakmayın.
saatlerdir yazılarınıza takıldım yeni bir çadır almıştım(Naturehike silikon :)) gerçekten çok faydalı bilgiler öğrendim ama bu diyet işi çok sardı 🙂 bir senede ve çok hızlı bir şekilde kilo aldım yazınız sayesinde bir heveslendim ki hemen yarın başlıyorum yalnız bir konuya takıldım ben şeker kullanmıyorum kahveyi yıllardır şekersiz içerim yine şekersiz içsem? ya da bir çay kaşığı bal yesem? motivasyon için çok teşekkürler
olmadı bi facebook grubu felan mı kursak? birbirimizi motive eder, buzdolabına gidene dur deriz 😀 zor bi diyet fakat kesin sonuç veriyor. diyetin sonunda tüm metabolizmanız, alışkanlıklarınız farklılaşıyor.. tepeden tırnağa değişime uğruyorsunuz. birkaç gündür kilo kaybım durdu. eski diyetlerden hatırlıyorum, 5-10 günlük bir duraksama yaşanıyor. perhizi bozmadan sürdürüp ilerleyince gene eksilmeye devam ediyor.
ingilizce tariflerde sabah alınan şeker “gerekli” olarak belirtilmiş. 1 kaşık bal elbette şeker yerine geçer, fakat diyet süresince şeker verilen günler dışında, 1 tatlı kaşığından fazla kullanmak yok 🙂
Yazınız için çok teşekkür ederim. Bu gün başladım diyete, ilk gün o kadar da zorlayıcı geçmedi. Dediğiniz gibi insan ömründe 13gün nedir? Öyle yada böyle geçecek.
rica ederim. şimdiden kolay gelsin. göz açıp kapayıncaya kadar geçecek. dikkat gerektiren bir iş yapmayın yeter. gelişmeleri de ara ara yazarsanız sevinirim.
Cagtay abi, yazini cok begendim – inanilmaz motive etti beni. Bende suan metabolic diyetin 2. günündeyim ve 1 kg verdim. Özellikle de kendinize yeni kiyafet almamaniz ayni kendimi hatirladi 🙁 .
Umarim sizde bizde su fazla kilolarimizdan kurtulup kendimiz olabilme sansina erebiliriz. Yazinizi takip edicem…
13 gün sık dişini, sonra da mayıs sonuna kadar 1700 kalori diyet her gün 1 saat yürüyüş. yazın da tadını çıkartırsın.
Çağatay belgen abisi bende diyorum bu dağlar ve doğaların delisini (aşık olan)çağatayımı neden göremiyorum 2 yıldır sebep belli oldu..Seni ilk tanıdığımda 4 sene önce tığ gibi delikanlılardandın..Senin uludağa gelip kamp attığına çok özenmiştim tek başına..Ama ben o zamanlarda çömez bir doğa severdim..Şimdi 81 ilde 81 zirve düşünce yolunda 17 il zirvesi gerçekleştirdim..Ağrı dağı dahil buna…Abisi artık çömezlik geçti ama kilo aldım ve bel fıtığı problemin var ocak ayında başlayan..Kesin ameliyat demişlerdi 2 yerde birde bel kayması vardı..Sonuçta bir tanıdığın önerisiyle bir masöre gittim..Ki ben 25 yılını devlet hastanelerinde geçirmiş ve 2 sene önce emekli olmuş bir sağlık personeli olarak pek önemsemezdim..60 Yaşlarında eskiden Bursasporun masörü olan cevat amca belime yaptıgı masajla agrılardan kurtulmamı sağladı.. 🙂 10 günlük fizik tedavi alıyorum şu an ve 1 hafta sonra bitince senin bu çok ama çok ayrıntılı anlattığın diyeti kesinlikle deneyeceğim..Dediğin gibi kilo insanın bedenine binen YUMURTA KÜFESİ deyiminden daha fazla yük bindiriyor..Senin açıklamaların her zaman benim açımdan değerlidir.. Doğru bilgileri verirsin sana çok teşekkür ediyorum.Bu diyet açıklamam içinde..Bursa,ya bekliyorum…Dip not: Emekli olunca çeşitli hobilerime arıcılık ekledim.Sana saf şekersiz bal ikram ederim..Ben Tip 2 diyabet olduğumdan asla doğanın verdiği şeker harici balda şeker yok.Doğal şekerinde zaten fazla zararı yok…Sana hayatında başarılar dilerim…Saygılar..
Oo Seyfettin abi selam. Sorma abi 120 kilo dana gibi oldum. Stresli bi evlilikte 1 yıl içinde şiştim. 2 yıl uğraştım ki kilo kaybedeyim. Kısmet bugüneymiş. Şimdi neyse ki patır patır gidiyor. Sana da geçmiş olsun. dikkat et kendine selamlar.
Merhaba Ekşi Sözlükte ki yazınızı okuyup bende bu diyete başladım. Bugün 6. günüm. 74.5 la başladım şuan 71.5 oldum. Merak ettiğim bu tarz diyetlerde yağ değil su ve kastan verildiği söylenir hep. Bunun alakalı bir bilginiz var mı yani siz o 10 kilonun ne kadarını yağdan vermişsinizdir.
bakın formül çok basit. 1 kilo yağ = 7000 kalori
bu diyet 13 gün sürüyor. yani günde 700 kalori civarı tüketiyorsunuz. günlük almanız gereken yaklaşık +1300 kaloriyi vücut yağ veya kas dokusu kullanarak telafi ediyor. Hesapladığımda yaklaşık 2,5 kilo yağ ve kas dokusu kaybınız olacak. Bunun üstündeki kayıp vücutta tutulan sudur.
13 günde 8 kilo yağ kaybetmeniz için 13 gün boyunca her gün 30 kilometre sırt çantalı doğa yürüyüşü yapmanız gerekir.
İsveç diyetinin bana en çok faydası motivasyon anlamında oldu. Bu ayın 8’inde 120.5 kiloyken, şu an 108 kiloyum (3 hafta). Yani yağ gitmiş, su gitmiş, kas gitmiş fark etmiyor. Neticede eklemlerime 10 kilo daha az yük biniyor mu biniyor. Demek ki diyet amacına ulaşmış. Sabahları 1 ekmek+2 yumurta+tuzsuz yağsız peynir+zeytin+yeşillik Öğlen ufak bir tabak pırasa+meyve Akşam 250 gram civarı hindi veya biftek + salata yiyor ve doyuyorum. Şubat ayında hedefim spor yaparak 100 kiloya inmek.
Sağlık probleminiz yoksa sağdan soldan duyduğunuz “kas gidiyor, su gidiyor, şöyle böyle oluyor” diyenlere kulak asmadan diyetinize devam edin. Bakın, insan vücudu açlığa 3 hafta dayanıyor. O yüzden sabırlı olun, mutlaka faydasını göreceksiniz.2 gün daha dişinizi sıkınca dokuzuncu güne devredeceksiniz. O gün diyeti bitti sayın, çünkü gerisi çok çabuk geliyor.
Çağatay Bey emeğinize çok teşekkür ederim. Zaman harcamışsınız, başka insanlar da faydalansın demişsiniz ve iyi ki yazmışsınız bu yazıyı. Çok ama çok motive edici ve bilgilendirici olmuş. O da yetmemiş herkese uzun uzun cevap vermeye çalışmışsınız. Tatlı-sert mizacınız ile 🙂 Dilerim hep sağlıklı ve dilediğiniz kiloda olursunuz. Bizi düşündüğünüz için tekrar sonsuz teşekkürler.
sert mizaçlı değilimdir aslında. yalnızca “onu yesem olur mu” diye soranlara, bir de 3-5 kilo fazlası olup da bu diyeti yapanlara cins karşılıklar veriyor olabilirim. aşırı kilolu arkadaşlara kollarım her zaman açık.
1 yıldır neredeyse duygusal açlıkla mücadele ediyorum.1,5 2 ay sonra düğünüm var ve 80 kg oldum neredeyse..sürekli başla bitir,nasılsa yarn başlarım diye yatmadan çikolata yemeler..neler neler.kendime saygım kalmadı.insanlar düğün zamanında mutlu olur ben stresten öleceğim.tek stresim de kilolu gelin olmak.yumurta kapıya dayandığı için ben de sizin listenize uygun bir diyetle başlayıp sonrasında az yemek yiyerek gidersem belki motive olurum..
o kadar kötü hissediyorum ki uyuyamıyorum bile..
oysa herşey istediğim gibi.tek sorun kilolarım.ben boş boğazım ve stresim yüzünden sürekli ağlıyorum.
az önce de bir poğaça gömdüm düşünün..
seni gönülden tebrik ederim umarım korursun..
strese girmişsiniz. stresinizi yatıştırmak için karbonhidrat tüketimini arttırmışsınız. En azından benim gibi 35 kiloyla mücadele etmek zorunda değilsiniz. 12-13 kilo verseniz sanırım yeterli gelecektir.
eğer herhangi bir sağlık probleminiz yoksa 13 gün sıkın dişinizi. en azından 8 kilo kaybedeceğinizi söyleyebilirim. İsveç diyetini bitireli 8 gün kadar oldu. İki kilo daha kaybettim. Abur cubur yemeye ihtiyaç duymuyorum. Hatta birazdan masadan kalkıp 8-10 km. yürüyüşe gidiyorum.
Bu tarz diyetlerde beni en çok endişelendiren nokta, verilen kiloların geri alınma ihtimalinin yüksekliği. Hikayelerin tümünde -sanıyorum sizinki de dahil- verilen kilolar geri alınıyor. Bu konuda araştırmanız oldu mu, korumak için neler yapılmalı?
diyet yapıp kilo verdikten sonra eskisi gibi beslenmeye ve hareketsiz yaşamaya devam edince, kilo almak elbette kaçınılmaz oluyor.
örneğin ben, son üç yıldır günün neredeyse 15 saatini bilgisayar karşısında geçiriyorum. günlük ortalama 2000 kalori yaktığımı düşünelim. günde 3000 kalori gıda tüketirsem haftada 1 kilo alırım. gıda tüketimimi 1000 kaloriyle sınırlandırınca haftada 1 kilo kaybederim (1 kilo = 7000 kalori)
günlük 1000 kaloriye düşüp sinir harbi yaşayacağıma, günde 3000 yakıp 2000 kalori tüketirsem, kabaca hesapla haftada bir kilo yakarım. şimdilik hafta sonu 20 kilometre doğa yürüyüşü, hafta içi günlerde de 8 km şehir içi yürüyüş yaparak hem metabolizmamı hızlandırmaya, hem de istikrarlı biçimde kilo kaybetmeyi sürdürmeye çalışıyorum.
sıkıntı şu. biz makine değiliz. bilgisayar karşısında tok karnına “şu kadar yaksam şöyle olur, bu kadar tüketirim oh mis” plan yapmak kolay. tatbik etmesi zor 🙂 en başta irade gerekiyor. bir de kimi insan üzülünce, stres yaşayınca gider içki içer, kimisi şiddete yönelir, kimi aç kalır.. biz, kilo alan insanlar da bu tip iniş çıkışlar yaşadığımızda şuursuzca yemek yiyoruz. yani şu sıralar diyet ve spor yapmanın yanı sıra, beni üzecek, sinirlendirecek olaylardan da kaçınıyorum.
hayatımda iki kez kilo aldım, ikisi de evlilik yaptığım zamanlara denk geldi. evlendiğimde panikliyorum “ne halt ettim” diye strese giriyorum. şu an vermeye çalıştığım kilo ikinci evliliğimden hatıra 🙂 sağolsun, ilk evliliğimde de isveç diyeti imdadıma koşmuştu :))
Ben bu 3 diyeti arka arkaya yapsam her hangi bir sıkıntı olur mu yada bundan sonra olan hayatimi böyle beslensem her hangi sakıncası olur mu acaba
hele bir kere yapın da sonra tekrar sorarsınız.
Ben de başladım… ınsallah güzel sonuçlar alırım… yazınız çok faydalı…. değişim listesinde salam yerine haşlanmış tavuk yesek nasıl olur ki …
Merhaba, inşallah siz de kilo kaybedersiniz. Yeter ki istekli olun ve araştırmayı bırakıp planlarınızı eyleme dönüştürün. 200 gram salam verdiği gün 200 gram kadar tavuk veya hindi göğsü (hindiyi tercih edin) yememek için bir sebep yok. Salamda sodyum nitrat var. Çok da sağlıklı bir gıda değil yani. Belki de daha iyi etmiş olursunuz.
Merhabalar çağatay bey aylardır araştırdığım ama cesaret edip de bir türlü başlayamadığım diyete sizin yazınıza denk gelerek başladım. Diyete başlamadan önceki gün gidip listedekileri temin ettim. Diyetimin ilk günü annem sıcacık mis gibi kokan puğaça yapmasına rağmen asla ağzıma koymadım birinci gün bitiminde sabah tartıldığımda -1 kiloyu görmek beni inanılmaz motive etti ve anneme söylediğimde oda başladı hemen diyete. Anneli kızlı diyete devam ediyoruz. 71 ile başladığım diyette bugün 5. Günüm ve 2.5 kilo vermiş durumdayım. 13 günü tamamlamak için arkadaş buluşmalarına gitmiyor ve dahasında eve kimseyi kabul etmiyorum çünkü bu kez azimliyim 13 günün sonunda inşAllah 71 den 65 e düşebilirim diyet bittikten sonra da asla salmayacam ve tabaklarımı kısıtlıyacağım size teşekkür etmek istiyorum ve azminizden dolayı da kutlarım darısı isteyen azmeden herkesim başına inşAllah..
Öncelikle Hic tanımadıgım youtube videosu izlerken verilen adreste Çagatay beyin makalesiyle karşılaşarak DÜN Başlamış oldugum 🙂 bugün sabah uyandıgım da benim 1200 eşimin 1000 kgrm vererek güne uyandık ve sevincimi sizler le paylaşmak istedim
Kalp sorunum 2 kriz gecirmeme ragmen bu diyete başladım 5 aydır calışmıyorum 80 kg dan dün sabah a kadar 90.6 kg uyanmış ve bu diyete başlamış bulunuyorum bu gün 89.3 le güne başlayın ca daha damutlu ve kararlı bişekil de inşaALLAH 13 günü bitirmeye kararlıyım Nasip olursa 13 gün sonun da tekrar bilgi verecegim
KİLO VERMEYE KARARLI İSENİZ HİC DÜŞÜNMEDEN BAŞLAYIN DERİM TEŞEKKÜRLER ÇAGATAY BEY
gözünüzü seveyim gidin bir doktora danışın. madem kalple alakalı bir durumunuz var, en azından aile hekiminize bu listeyi paylaşıp görüşünü isteyin. kan sulandırıcı, damar genişletici gibi ilaçlar kullanıyor olmanız muhtemel. başınıza bir iş almayın.
Merhaba listenizde paylaştığınız tabloda akşam öğünleri gözükmüyor bilgi verirmisimiz lütfen
telefonda yatay ekrana geçiş yapamayanlara akşam öğünü vermeyip aç bırakıyoruz.
🤣🤣
😂😂😂
Merhabalar Çağatay bey 7 ay önce mide küçültme operasyonu oldum acaba İsveç diyetini uygulayabilirmiyim umarım yorumumu görüp donersiniz
hiçbir fikrim yok. doktorunuza sorun lütfen. bizi de bilgilendirirseniz seviniriz.
Merhaba pazartesi bende basliycam liste okadar guzelki ac da kalmiyorsun.13 kg verdiktenden sonra buraya tekrar yazarim herkese allah kolaylik versin…