Baffin Adası

Bir Kaya Cenneti: Baffin Adası

Baffin bir ada. Hem de ıssız. Durum sandığınızdan daha farklı. Yer bu defa pasifiğin sıcak suları değil, kutup dairesi. Palmiyelerin yerine dev kaya duvarları var. İki tane britanya Adası büyüklüğündeki Baffin’de en az 50 tane El Capitan var.

1967 Erciyes Kış Çıkışı

Erciyes Sütdonduran Kuzeybatı Rotası İlk Kış Çıkışı

Bundan 54 yıl önce bugün, yani 21 Mart 1967 tarihinde Erciyes Sütdonduran kuzeybatı kar-buz kulvarının ilk kış çıkışı üç kişilik bir Türk ekibi (Bozkurt Ergör, Sönmez Targan ve Yılmaz Özen) tarafından başarıyla gerçekleştirilmiştir.

dağcı filmi

En İyi Dağcı Filmleri ve Belgeselleri

Bir dağ aşığıysanız ve dünyanın en görkemli zirvelerinden bazılarını görüp, zirvelerine ulaşmak için verilen mücadeleye tanık olmak istiyorsanız, şimdiye kadar yapılmış en iyi dağcılık filmlerinden 10 tanesini sizler için derledik!

kaya tırmanış ayakkabıları

Tırmanış Ayakkabıları Nasıl Seçilir

Tırmanma ayakkabıları, sahip olduğunuz diğer ayakkabı türlerinden farklıdır. Klasik ayakkabılarda olduğu gibi ayağınızı koruyup desteklemenin yanı sıra, tırmanış ayakkabılarını diğerlerinden ayıran en büyük fark, kaya üstünde tutunabileceğiniz pürüzleri hissetmenizi sağlayacak derecede hassas olmaları ve yüzeylere yapışarak kaymayı belli ölçüde engellemeleridir.

61 Yıllık Gizem: Dyatlov Geçidi Vakası

Dağcılığın tarihi, kuşkusuz aynı zamanda dağcılık kazalarının hatta felaketlerinin de tarihidir. Her biri kendi içinde birer trajedi olan bu kazaların/felaketlerin tartışmasız en çok konuşulanı, üzerinde en fazla spekülasyon yapılanı ve gündemden düşmeyeni 2 şubat 1959 yılında yaşanan Dyatlov geçidi faciasıdır. Dokuz dağcının hayatına mal olan bu kaza 60 yıldan uzun süredir konuşulmaya ve üzerine teoriler üretilmeye devam etmektedir. Bu yazıda da önce yaşananlar, ardından teoriler kısaca anlatılacak ardından kişisel yorumuma yer verilecektir.

UIAA Dağcılık Aktiviteleri İçin Temel Kurallar

Çevirisini Türkiye Dağcılık Federasyonu dış ilişkiler kurulu üyesi Seda Altuntaş’ın yapmış olduğu, Uluslararası Dağcılık ve Tırmanış Federasyonu’nun (UIAA) yayınladığı Dağcılık aktiviteleri için Temel Kurallar makalesi.

Dağ Hastalıkları

Sağlık Sorunları Bilinen Kişilerin Dağa Gidişleri

Yüksek irtifalarda ve doğada tatilini geçiren insan sayısı günümüzde artmaktadır. Bu insanların bir kısmı da ileri yaşta ve kronik hastalıklarla ilgili sıkıntılar çekmektedir. Bu kimselere ne gibi öneriler yapılmalıdır?

Türkiye'nin dağları ve zirveleri

Türkiye’deki Dağlar (Zirvelerin Yükseklik Sıralı Listesi)

Üç yanı denizlerle çevreli ülkemizin dört bir yanı dağlarla örtülü. Dünyanın en güzel ülkesinde yaşadığımızı iddia etmiyoruz. Dünya bir bütün olarak güzel. Ancak coğrafi ve mevsimsel çeşitlilik açısından zengin bir ülke olduğumuz kesin. Bugünkü yazıda Türkiye sınırları içinde yer alan, yükseklikleri 5137 metre ila 2500 metre arasında olan dağları liste halinde sıralıyoruz.

tetnuldi zirvede

Gürcistan – Tetnuldi Dağı Tırmanışı

Bundan birkaç yıl önce Ersan Başar, Ertuğrul Tugay, Mustafa Kızıltaş… Tetnuldi’ye ilk Türk Tırmanışını yapmışlardı. Bu tırmanışın ardından Ertuğrul Tugay’ın yayınlamış olduğu ayrıntılı ve çok güzel olan faaliyet raporunu okuduğumda; Tetnuldi Dağı’ndan etkilenmiş ve gelecekte tırmanmam gereken zirvelerin başında Tetnuldi olacağını hissetmiştim. TDF 2018 faaliyet programına Tetnuldi Tırmanışını alınca çok sevindim. Artık Tetnuldi’ye yol görünüyordu…

Tunç Fındık Broad Peak zirvesinde

Broad Peak (8047M) Çıkışı (Karakurum-Pakistan)

Broad Peak! Pakistan’ın Karakurum dağlarında, şöhretli K2 dağının hemen karşısında yükselen bu geniş, üç zirveli kaya ve buz yığını, 8047 metrelik yüksekliği ile dünyanın en yüksek 12.zirvesidir.

Gürcistan mestia

Kafkasların Eteklerinde 5 Gün: Svaneti – Mestia

Herkese Merhabalar; Sizlerle Elbruz, Ushba, Tetnuldi başta olmak üzere 4000 metre üzeri çok sayıda zirveyi içinde barındıran, efsanelere konu olmuş ve her şeyiyle insanı tam anlamıyla büyüleyen Kafkas dağlarında gerçekleştirdiğim faaliyeti paylaşmak istiyorum. Bu vesileyle kuzeydoğu komşumuzun Batum-gece hayatı-kumar üçgeninden ibaret olmadığı da belki fark edilmiş olur (bu sitenin üye ve ziyaretçilerini tenzih ederek söylüyorum).

Soğukta Donmuyor Sıcakta Bozulmuyor – Kamp Kahvaltısı

Bugünkü yazıda çeşitli kuru gıdaların karışımından oluşan, son zamanlarda kamplı yürüyüşlerde sıkça kullandığım kamp kahvaltısı çözümünden bahsetmek istiyorum. Lezzet bakımından iddialı olmasa da, bu karışımın en büyük olayı hafif olması. Hafif olmasının yanı sıra, az yer kaplıyor oluşu, sıcak havalarda bozulmayıp soğuk havalarda donmaması ve ayrıca besin değerinin yüksek olup; protein ve lif bakımından zengin olması da diğer artıları.

Nanga Parbat dağı

Zafer ve Trajedi: Nanga Parbat Kış Tırmanışı

Hayranlık uyandıran bir macera ve ardından yaşanan dram. Elisabeth Revol, dünyanın en yüksek dokuzuncu zirvesini fethetti ve geri dönmeyi başardı; partneri Polonyalı dağcı Tomasz Mackiewicz ise geri dönemedi. Revol, Fransa’daki hastane odasında AFP’nin sorularını yanıtladı.

Ağrı Dağı

İlk kez gidecekler için Ağrı Dağı Tırmanış Rehberi

Geçtiğimiz Ağustos ayında Ağrı Dağı’na çıkanlar kervanına nihayet ben de katıldım. Aslında Ağrı’ya çıkmakla ilgili hiç bir hayalim yoktu. Herşey Kadir abinin teklifi sonucunda gelişti. Bana kalsa belki 5 yıl sonra, belki de kışın tek başıma çıkmaktı planım.

Hasandağı

Hasan Dağı Yaz Kış Tırmanış Rotaları

Hasan Dağı ülkemizin Aksaray ili sınırlarında yer alan sönmüş bir Stratovolkan’dır. 3268 metre yüksekliğe sahip Hasan Dağının 3235 metrelik “Küçük Zirve” tabir edilen bir zirvesi daha vardır. İç Anadolu Bölgesi’nin en yüksek ikinci dağıdır.

bivaklama bivak torbası

Bivak Nasıl Yapılır? Bivaklama Ne Demektir?

Bivak, planlı veya plansız yapılabilen, sınırlı malzeme ile gerçekleştirilen geceleme şekline verilen isimdir. Hızlı hareket etmeniz gereken ve sınırlı süreye sahip olduğunuz tırmanışlarda erken rotaya girmek için planlı bivaklama yapılabilir.

Erciyes dağı

Erciyes Dağı hakkında bilgiler

Erciyes Dağı 3917 metre yüksekliğinde bir stratovolkandır. En son milattan önce 6880 yılında püsküren dağ Kayseri il sınırları içinde yer alır. Dağcıların, kayakçıların ve snowboard tutkunlarının uğrak yeri olan Erciyes Dağı’nı daha yakından tanıyalım.

soğuktan donmuş eller

Soğukta Donma Lokal Donma nasıl başlar ? Dağcılıkta donmada ilkyardım

Medikal terminolojide donuk (İngilizcesi frostbite) olarak geçen lokal donma, dağcıların gerekli önlemleri almadığı, gereksiz risklere girdiklerinde başlarına gelen, parmak, el, ayak parmağı, ayak, burun, kulak gibi uzuvlarını kaybetmesine yol açan, bazı durumlarda ölümle sonuçlanabilecek bir durumdur.

buz kazması

Dağcılık Tırmanış Buz Kazması Nedir ve Nasıl Seçilir?

Kazmalar da dağcılık kramponları gibi; dağcılığın en vazgeçilmez malzemelerindendir. Buzul tırmanışı, şelale çıkışları, buz/kaya içeren miks rotalarda tırmanışta, yan geçişlerde, inişlerde, emniyet noktası kurmada size yardımcı olduğu gibi, buz üzerinde kayarak düştüğünüzde hayata tutunmayı sağlayan, sizi ölümden kurtaran çok önemli bir gereçtir.

dağcılık kramponu

Krampon nasıl seçilir? Farklar nelerdir?

Dağcılık ve tırmanış kramponları kar ve buz üzerinde yürüyüp tırmanırken kaymayı önleyen, tutunmaya yarayan gereçlerdir. Kramponlarla buzulları geçebilir, karlı yamaçları aşabilir, donmuş şelaleleri tırmanabilir, yer yer buzla kaplı kayalardan geçişler yapabilirsiniz.