Bu olaydan sonra ölen dağcıların yakın arkadaşı Vitale Bramani isimli İtalyan mucit dağcı botlarında kullanılabilecek sert ve dayanıklı alternatif malzeme arayışına girişmiştir. Böylece Vibram firmasının temelleri atılmıştır.
1937 yılında ilk patentini alan Vitale Bramani, kauçuk ayakkabı tabanı üretimine başlamıştır. Ürettiği kauçuk tabanlar ilk olarak dağcılık botlarında kullanılmaya başlanmıştır. Vitale Bramani kendi isminden esinlendiği “Vibram” firmasını Pirelli lastiklerinin başkanlığını yapmış Leopoldo Pirelli'den aldığı finansal destek sayesinde kurmuştur.
1954 yılında ilk başarılı K2 zirve tırmanışı yapan İtalyan ekibin botlarında Vibram taban kullanılmıştır. Bu başarıdan sonra Vibram firması ismini dünya çapında duyurmayı başarmıştır.
Vibram tabanlar günümüzde Brezilya, Çin, İtalya ve Amerika Birleşik Devletlerinde üretilmektedir. 1000'den fazla ayakkabı üreticisi firma ürünlerinde Vibram taban kullanmaktadır.
Dağcılık ve doğa sporlarına yönelik tabanların yanısıra; Vibram tarafından askeri, endüstriyel, sportif ve moda kullanımına yönelik tabanlar da üretilmektedir.
Vibram dağcılık sporuna yönelik 4 farklı sertlikte taban üretmektedir.
- 4/1 günlük ve trekking kullanımına yönelik taban
- 4/2 trekking ve hafif dağ yürüyüşlerine yönelik taban
- 4/3 orta zorlukta dağcılık aktivitelerine izin veren taban
- 4/4 her türlü dağ koşulunda kullanılmaya müsait taban
Vibram tabanların başlıca özellikleri hafif, esnek, sağlam olmaları ve yüksek sürtünme katsayılarıdır. Desenleri özel olarak tasarlanmıştır. Bu sayede yol tutuş artırılmış, desenlerin arasına kar ve çamur çamur dolması engellenmiştir.
Şehir içinde Vibram taban kullanacaklar için uyarı
Şehir içinde, özellikle de yağmurlu havalarda mermer, seramik gibi kaygan yüzeylerde Vibram tabana güvenip de dikkatsiz biçimde yürümeyin. Bir anda kendinizi yerde bulabilirsiniz. Bu tabanlar doğada çamurlu, taşlık ve kayalık ortamlarda kullanılmak için tasarlanmıştır. Şehir ortamında oldukça kaygan olurlar.