Buz kazmaları farklı durumlarda, farklı şekillerde kullanılırlar. Bu nedenle satın alacağınız kazmayı yapacağınız aktivitelere göre, bilinçli bir şekilde seçmeniz gerekmektedir.
Buz kazmaları – Parçaları ve özellikleri
Yeni alacağımız bir malzemenin parçalarını, özelliklerini ve kapasitesini öğrenmek, nasıl kullanacağımızı öğrenirken ve satın alırken doğru tercih yapmanıza yarar. Bu kural dağcılık buz kazmaları için de geçerlidir.
Buz kazmalarının 5 ana parçası vardır. Aşağıda bu parçaların ne işe yaradığını anlatmaya çalışacağız.
- Keser : Buz kazmasının bu kısmı ile kesim, yol açma, basamak açma ve temizlik (taşları, dökülmüş buzları, sivri ucu saplayacağınız bölgeyi temizlemekten bahsediyoruz.) gibi işleri yapabilirsiniz.
- Saplama ucu : Dişli yapıdaki bu kısım kazmayı buza saplamada kullanılır. Daha ergonomik bir saplama ve tutuş olanağı sunması için bir miktar yuvarlatılmıştır. Ayrıca yürürken kayıp düşmeniz durumunda bu ucun üzerine bedeninizin ağırlığını vererek kara/buza tutunmaya çalışacaksınız.
- Bağlantı kayışı : Kazmanın elinizden kayıp düşmesini engellemek için veya elinizi başka bir iş için kullanmak istediğinizde kazmanın devamlı bileklerinize bağlı bir biçimde durmasını sağlayan emniyet kayışıdır. Kaliteli kayışlar dik tırmanışlarda bileklerinizin kazmadan güç almasına da yarar.
- Sap : Sapın boyu ve konfigürasyonu sizin tırmanma stilinize, gücünüze, ölçülerinize ve tırmanış tipine göre belirlenir. Hafif ve sağlam kazmalar genelde aluminyum alaşımlı, fiberglas veya karbon alaşımlı olarak imal edilirler.
- Yüksük : Kazma ile yürürken dengenizi korumak, dik çıkışlarda kara saplayarak baton gibi kullanmanıza yarayan sivri çelik uçtur.
Buz kazması çeşitleri
Dağcılık kazmaları çok yönlü kazmalardır. Yürüyüş, tırmanış, ip ile emniyet noktası kurulumu gibi bir çok iş için kullanılabilirler. Sivri uçları daha iyi saplama için yuvarlatılmış, sapları çok amaçlı kullanıldıkları için sağlamlaştırılmıştır. Uzunlukları genellikle 50 ila 75 cm. arasındadır. Dağcılığa yeni başlayan arkadaşların alması gereken, aslında her kademe dağcılık ile ilgilenen sporcuda bulunması gereken kazmalardır. Ülkemizde maalesef yanlış yönlendirmeler sonucu pahalı kazma=iyi kazma düşüncesi ile teknik kazmalar satın alınmaktadır.Teknik kazmalar buz tırmanışları ve dry tooling için tasarlanmışlardır. Sivri uçları buza daha iyi saplama ve kolay çekme için ters açıdan yuvarlatılmıştır. Açıları ayarlanabilen teknik kazmaların uzunlukları genelde 50 cm. olmaktadır. Sapları daha yüksek konfor ve boşluk sunacak şekilde eğimli tasarlanmıştır.
Buz kazmaları – Farklı kullanım ve uygulamalar
Kazmaları biraz daha yakından tanıdığımıza göre şimdi değişik ne gibi amaçlarla kullanılırlar, uygulama alanları nelerdir anlamaya çalışalım.
- Karlı, eğimli arazide yürüdüğünüzde kazmalar dengede durmanıza yarayacak, kayıp düşme durumunda sizi durduracak, dağcılıkta vazgeçilmez araçlardandır.
- Krampon giymediğinizde, kramponunuz bozulduğunda, kaybolduğunda veya çok fazla risk içermeyen kısa geçişlerde krampon takmaya üşendiğinizde buzda ve karda adım atmanız için basamaklar oluşturmanıza yarayacaklardır.
- İp ile birlikte emniyet/istasyon oluşturma amaçlı kullanabilirsiniz.
- Keser kısmı ile ip, ağaç dalları kesebilirsiniz.
Satın almadan önce bilmeniz gerekenler
- Önce ne amaçla satın aldığınıza karar verin. Çoğu durumda klasik bir dağcılık kazması işinizi göreceği halde, işinize yaramayacak teknik bir kazmaya yatırım yapmayın. Hem verim alamazsınız, hem de işinizi görmez.
- Satın almadan önce çıplak elle tepesinden tutun, elinize iyi oturuyor mu, rahat hissediyor musunuz deneyin. Aynı şekilde kalın eldivenlerle deneyi tekrarlayın.
- Boyunuzla uyumlu mu kontrol edin. Denemeyi günlük ayakkabılarınız ile yapıyorsanız, dağda ayağınızda kalın bot ve krampon olacağını unutmayın.
- Mutlaka bağlantı kayışlı modeller tercih edin. Beğendiğiniz modelin bağlantı kayışı yoksa uyumlu kayış satın alın.
177 boy için 60 cm yarı teknık kazma uygun mudur ?
177 boy için 60 cm yarı teknık kazma uygun mudur ?
ideal olan elinle dirseğin arasındaki mesafe kadar uzunlukta kazma kullanmak. yani kazmanın başını elinin içinde tut, sapını da dirseğine doğru konumlandır. Eğer dirseğini geçiyorsa uzun demektir. klasik dağcılık için (emniyet) kullanacaksan bence 5-10 santimin çok bir önemi yok. Çok dik çıkışlarda yorabilir.