Bursa Ketenli Yaylası ve Aras Şelalesi

Bursa Uludağ yolundan kolaylıkla ulaşılabilen Soğukpınar Köyü çevresinde pek çok güzellik barındırıyor. Bunların en başında Soğukpınar’a birkaç kilometre mesafedeki Ketenli Yaylası ve Uludağ’ın eteklerinde bulunan Ketenli Yaylası üzerinden ulaşabileceğiniz Aras Şelalesi geliyor.

Soğukpınar Köyüne en rahat Bursa – Uludağ yolundan ulaşabilirsiniz. Aracınızla veya şehir merkezinden kalkan minibüslerle gidebileceğiniz Soğukpınar köyü için, Uludağ Milli Park gişelerine 100 metre kala sağa sapmalısınız. Burada bir noktaya değinmek istiyorum; araç navigasyon sistemleri veya telefonunuzdaki Google Maps uygulaması sizi traktör yollarına sokabilir. Bahsettiğim gibi Uludağ Milli Park gişelerine kadar aracınızla inatla gitmeye devam edin. Gişelerden az önce Soğukpınar tabelasını göreceksiniz.

Ketenli Yaylasından Uludağ
Ketenli Yaylasından Uludağ

Ketenli Yaylasına gitmeden önce köyün içinde mutlaka mola verin. Köy kahvesine gidip kendinizi tanıtın ve kahveyi işleten Kadir abi ile merhabalaşın. Kadir abi aynı zamanda köyün muhtarı. Buna mecbur değilsiniz, ancak köylüler yabancılara karşı biraz hassaslar. Malum ormanlar yakılıyor, iti kopuğu var… Köylüler oldukça sevecen ve modern insanlar. Yayla yolunda aracınız bozulur, çamura saplanır, yardıma ihtiyacınız olur; bu tip durumlarda önceden diyalog kurmuşsanız daha rahat iletişim kurabilirsiniz.

Köy içinde çay molasından sonra çok temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir bakkal da mevcut. Çeşit olarak çok fazla bir şey beklemeyin.

Ketenli Yaylası

Ketenli aslında mera özelliğini kaybetmiş eski bir yayla. Giderken beklentinizi çok yüksek tutmamanızı, Karadeniz yaylaları gibi bir ortamla karşılaşmayacağınızı bilerek gidin.

Ketenli Yaylası

Köyün içinden devam ederek Ketenli Yaylasına çıkılabiliyor. Yolu bazı noktalarda şaşırmanız olası. Bir iki yerde “Ketenli Yaylası – Aras Şelalesi” yazan tabela mevcut. Aşağıdaki gps kaydını kullanarak Google Earth'te yola bakabilir veya varsa GPS cihazınıza rotayı atabilirsiniz.

Köyden Ketenli yaylasına yaklaşık 1, 1,5 saatlik sıkı bir yürüyüşle veya 15 dakikada aracınızla ulaşabilirsiniz. Çok alçak olmamak kaydıyla, tüm marka model araçlar yaylaya ulaşabilir.

2012 Ekim ayı itibarıyla Ketenli yaylasında hummalı bir içme suyu boru hattı çalışması var. Çalışma birkaç senedir devam ediyor ve bu yıl hattı yaylaya kadar getirmişler. Doğa tahrip olmuş mu?  olmuş elbette. Köylüler kazılan yerlerin seneye tekrar bitki örtüsüyle kapanacağını söylüyor.

Ketenli yaylası orman
Ketenli yaylası ormanlarla çevrilidir. Aras şelalesine çıkmak dışında orman içi yürüyüşler de yapabilirsiniz.

Yaylaya ulaştıktan sonra eğer kamp yapmayı düşünüyorsanız kendinize güzel bir nokta seçin. Yayladaki çeşme çalışmıyor. Kamp kuracak arkadaşlar mutlaka köyden içme sularını tedarik etsinler.

Yayla özellikle yaz aylarında hafta sonları piknikçilere ev sahipliği yapıyor. Mesafe şehre uzak olduğu için gelenler çoğunlukla çevreyi rahatsız etmeyen ailelerden oluşuyor.

Ketenli Yaylası gece yıldızlar
Gece yıldızları seyredebilirsiniz.

Yaylada güvenlik açısından sıkıntı oluşturabilecek bir durum görünmüyor. Yaylaya köy içinden ulaşıldığı için (alternatif başka bir yol da mevcut ancak fazla bilinmiyor) şehir magandaları bu yaylayı pek tercih etmiyor. Yabani hayvanlar çevrede var, ancak avlanma sonucunda yok denecek kadar azalmışlar. Köydeki yaşlılar bile hayatlarında en fazla 2-3 kere ayı ile karşılaştıklarını ifade ediyor. Ne olur ne olmaz diyerek en azından ayı spreyi bulundurmakta fayda var. Kamp kurduysanız dışarıda yiyecek bulundurmamaya dikkat edin.

Yaylada cep telefonları az da olsa çekiyor. İnternet erişimi ise neredeyse imkansız.

Gece yalnızca rüzgarın sesini duyacak, hava açıksa yıldızları sayacaksınız. Mis gibi çam kokularını soluyarak muhteşem bir uyku çekeceksiniz. Eğer şanslıysanız kurtların büyüleyici seslerini de dinleyebilirsiniz. Çadırda boşuna korkup geceyi kendinize zehir etmeyin. Koyverin gitsin..

Aras Şelalesi

aras şelalesine giden patika
Aras Şelalesine giden patikanın başlangıcı

Sabah 9 gibi uyanın. Aras Şelalesi için sabahın köründe kalkıp yola koyulmanıza gerek yok. Kahvaltınızı yapın, güneşlenin, bu güzel ortamın keyfini iyice çıkarın. Aras Şelalesine Ketenli Yaylasının kuzeyindeki patika takip edilerek 1 – 1,5 saat, eğer kalabalık bir grupsanız 2 – 2,5 saat içinde ulaşabilirsiniz. Oldukça dik bir yol, fakat burayı herkes bir şekilde yürüyebilir. Şelaleye kadar su kaynağı yok. Çantanıza bir litre su almanızda yarar var.

Şelaleye giden patika bir kaç noktada çatallaşıyor. Sağa sola sapmayın, devamlı yükseleceksiniz. Taş üzerinde kırmızı beyaz çizgilere dikkat edin. Çok sağlıklı olmasa da yol üzerinde işaretler mevcut. 45 dakika yürüdükten sonra Aras Vadisini sağınıza alıp yükselmeye devam ediyorsunuz. Su sesini duyuyorsanız doğru yoldasınız demektir.

Aras şelalesine giden patika
Patikada sona yaklaşınca dik çıkış azalıyor

En son yoğun ağaç ve çalılık bir alandan geçtikten sonra bir anda ormanın bittiği noktaya ulaşıyorsunuz. 600 metre kadar karşınızda Aras Şelalesi. Bu taşlık alanda çantalarınızı bırakın ve terinizi çok soğutmadan Aras şelalesine devam edin. Şelaleye taşların üzerinde yükselerek ulaşıyorsunuz. Kolay gibi görünse de çok dikkatli olun. Yarım tonluk kayalar bile ayağınızın altında oynuyorlar.

Aras Şelalesi

Hava sıcaksa şelalenin altında duş alabilir, şelalenin devamındaki ufak göletlerde yüzebilirsiniz. Şelalede eğlendikten, fotoğrafları çekildikten sonra çantalarınızı bıraktığınız düzlük taşlık alana geri dönün ve yiyecek molanızı verin. Dağın serin esintisi, yanınızda akan suyun sesi ve güneşin içinizi ısıttığı bu çok güzel manzaralı yeri çok özleyecek, her sene tekrar gelmeye çalışacaksınız.

Aras Şelalesi
Aras Şelalesi bu. Öyle Düden şelalesi gibi birşey beklemeyin.
Aras Şelalesi
Aras Şelalesinden baktığınızda göreceğiniz manzara.

Aras şelalesi üzerinden alternatif rotalar

Şelale bölgesine vardığınızda sol yakadan Kuşaklıkaya'ya çıkabilirsiniz. Oradan küçük ve büyük zirve yapıp yürüyüşü oteller üzerinden Sarıalan'da sonlandırabilirsiniz. Şelalenin tam sağından doğrudan Uludağ büyük zirve'ye ulaşabilirsiniz. Bu tip denemeleri deneyimli dağcılara öneriyoruz. Oldukça dik olan bu parkurlarda kask kullanımı zorunludur ve bazı noktalarda ip emniyeti almanız gerekebilir.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Bursa Ketenli Yaylası ve Aras Şelalesi” üzerine 6 yorum

  1. Yıllardır haritadan görürüm fotoğraflara bakarım. Daha bugün gitmek kısmet oldu. Gittiğime deydi kesinlikle doğası görülesi. Çıkabiliyorsanız muhakkak şelalenin olduğu vadiye kadar çıkın. Kesinlikle tırmanış ayakkabısı giyin yani normal spor ayakkabıyla çıkması inmeside tehlikeli kaymak riski var, baston alın ve su alın yanınıza.

    Yanıtla
  2. Yazın uludağ otellere gidin oradan ketenli veya büyükdelillere yürüyün kamp kurun tavsiye ederim.

    Yanıtla
  3. Ketenliyayla ne durumdadır. Nasıl bilgi alabiliriz. Maden yapılacakmış oraya. Jandarmayı mı arasak köy muhtarını mı…cumartesi iş çıkışı gideceğiz riske atmak istemiyoruz.

    Yanıtla

Yorum yapın