Birçok branşta sıfırdan malzeme dizmek ikinci el otomobil fiyatına dayanmış durumda. İncelediğim malzemelerin büyük çoğunluğunun pahalı malzemelerden oluştuğu, uygun fiyatlı alternatiflere de yer vermem gerektiği konusunda mesajlar aldım. Bunun üzerine ilk olarak ilk Naturehike incelemesini yayınladım. Ardından aynı markanın çift kişilik çadırını kullanmış bir arkadaş ikinci Naturehike incelemesini yazdı. Bugüne kadar Aliexpress'ten onlarca kamp malzemesi aldığım veya alınmasına vesile olduğum için, satın almaya değer, fiyat/performans oranı iyi malzemeleri sizlerle paylaşmaya karar verdim. İncelemeler oldukça sık ziyaret edilince en iyi Naturehike çadırları anlattığım yazıyı birkaç gün önce paylaştım.
Bugünkü yazı kamp malzemeleri listesinde paylaştığım kalemlerle paralel gidecek. Listedeki malzemenin karşılığında Aliexpress'te ürün yoksa bunu belirteceğim.
Sırt Çantası
Sırt çantası hem dağcılıkta hem de sportif kampçılıkta en önemli malzemelerin başında gelir. Aliexpress'ten sırt çantası almanızı kesinlikle önermiyorum. Aslına bakarsanız Deuter, Lowe Alpine, Tatonka, Black Diamond ve TNF gibi az sayıda markanın haricinde sırt çantası almayın. Hiç mi uygun fiyatlı alternatif yok diye soracak olursanız, yalnızca Timberline önerebilirim. Daha da düşmeyin.
Kamp Çadırı
Naturehike markasıyla tanışana kadar Aliexpress'ten çadır almak konusuna sırt çantası kadar olumsuz bakıyordum. 2016 yılının son ayında 1200 lira ödeyerek MSR çadır aldım. 2017 yılına günler kala satın aldığım bu çadır 2012 üretimi çıkınca, bir de çadırdan genel anlamda memnun kalmayınca hırs bastı. Bu arada, arkadaşım Kadir Tunca'ya da tek kişilik çadır arıyorduk. Birlikte Naturehike'a şans vermeye karar verdik. Sipariş ettiğimiz ilk çadır Çin'den 8 günde Kadir abinin kapısına kadar geldi. 270 lira ödeyerek satın aldığımız, hemen ardından benim de sipariş vererek aldığım çadır 1200 liralık çadırdan daha çok hoşuma gitti. 200 gram daha ağırdı fakat neredeyse 1/5 fiyatına satılıyordu. Fiyat/performans ne diye sorsalar Naturehike derim.
İşin trajikomik tarafı, MSR çadır için altlık satın almak istediğinizde kargosuyla Naturehike'dan daha pahalıya geliyor. Naturehike aynı altlığı paketin içinde hediye olarak göndermiş. Öyle ya. 2 metre naylon kumaş neticede.
En çok hoşuma giden 3 çadır modelini aşağıda sıraladım (Aliexpress'teki en uygun fiyatlı ve en güvenilir, ürün satın aldığımız satıcıların linklerini paylaşıyorum)
Tek Kişilik 1.3 kilogram ağırlığında çadır – 79 dolar
İki Kişilik 1.5 kilogram ağırlığında çadır – 85 dolar
Üç kişilik 1,8 kilogram ağırlığında çadır – 101 dolar (linkteki sarı renkli çadırın fiyatı)
Şişme Mat
800 liranın üstünde rakama satılan Thermarest NeoAir All Season gibi bir performans beklemeyecekseniz, daha düşük R değerine sahip, neredeyse aynı ağırlık ve paket boyutuna sahip Naturehike şişme matlarını denemenizi öneririm.
Aşağıdaki Naturehike şişme mat kargo dahil 59 dolara (yaklaşık 220 lira) mal oluyor. NeoAir All Season matın neredeyse birebir kopyası. Taşıma çantasından tutun da tıpa sistemine kadar kopyalamışlar. Konfor anlamında aralarında bir fark olmasa da, R değeri (ısı kaybına direnç) Naturehike'da elbette daha düşük olacaktır. Kar-buz üzerinde kullanmayacaksanız çok da problem olmayacağına emin olabilirsiniz.
Kendiliğinden şişen matları almanızı hiç önermiyorum. Bunlar hem ağır hem de hacimli olup sırt çantasında çok fazla yer kaplıyorlar. Hangi tip matı seçmeniz gerektiği ile alakalı kamp matı çeşitleri yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Şişme Yastık
Avustralyalı Sea to Summit markasının Aeros Ultralight yastığını kullanıyorum. Paket boyutu avucumun yarısı kadar bile değil. Ağırlığı da yalnızca 60 gram. Konforunu anlatamam. Tüm malzemelerim arasında en sevdiğim malzeme yastığım. Naturehike bunu da kopyalamış 🙂 Aşağıdaki bağlantıdan inceleyip satın alabilirsiniz.
Uyku Tulumu
Henüz Aliexpress'ten alınma hiçbir uyku tulumu test etme fırsatım olmadı. Özellikle kış kampçılığı için yurt içindeki mağazalardan bilinen, en azından belli standartlara uygun üretildiği konusunda şüphe bulunmayan markaların ürünlerini tercih etmenizi öneririm. Eğer paylaşmaya değer bir Aliexpress tulumuyla karşılaşırsam bu yazıyı güncelleyeceğimden emin olabilirsiniz.
Kafa Feneri
Aliexpress'ten Fenix dışında bir markayı almanızı kesinlikle önermiyorum. Aydınlatma işini ciddiye alan, diğer çöp firmaların arasından sıyrılan tek Çinli firma Fenix.
Aşağıda önerdiğim Fenix HL26R 450 lümen aydınlatma gücünde ve fiyatı 39 dolar (kargo dahil 145 lira). Aynı aydınlatma gücünü Petzl marka bir fener alarak elde etmeye kalktığınızda 700 lira üzeri rakamları gözden çıkarmalısınız. Aliexpress'te HL26R'nin iki kat gücünde olduğu iddia edilen ve yarı fiyatına fenerler de var. Alırsanız elinizde kalır, uyarmadı demeyin.
Aşağıdaki görsele tıklayarak Fenix çeşitlerinin tümünü görebilir veya arama kutusunda HL26R yazarak tavsiye ettiğim modeli satın alabilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=zXZtN7OU2qM
Kamp Mutfağı Malzemeleri
Aliexpress'te kampçılıkla alakalı belki de en çok çeşide sahip kategori kamp mutfağı malzemeleri. O kadar çok çeşit ürün var ki, her birini incelemek elbette mümkün değil. Çok düşeş ve fiyatına göre üstün malzemeler olsa bile, bir o kadar da çöp malzemeye rastlamak mümkün. Eğer düşük bütçeyle ocak, tencere, tabak, bardak gibi aksesuarları almak istiyorsanız aşağıdaki malzemeleri gönül rahatlığıyla kullanabileceğinizi söyleyebilirim.
Kamp Ocağı
Kamp ocakları yazısında da önerdiğim gibi; vidalı kartuşlarla uyumlu ocaklar en basit ve randımanlı seçim olacaktır. Aşağıdaki ocak yaklaşık 5 dolar civarına (19 TL) kapınıza kadar geliyor. Üstünde çakmağı da var, ancak bu çakmak birkaç kullanımdan sonra genelde bozuluyor. Çakmağın bozulması ocağın çalışmasına engel değil. 1000 liraya yakın fiyata satılan Jetboil ocaklardaki çakmaklar da bozuluyor. En iyisi, yanınıza çakmak almayı unutmadıkça bu özelliğini kullanmayın. Acil bir durum olunca kullanmak için çalışır halde dursun.
aşağıdaki model ise yaklaşık 12 dolar. Yukarıdaki modele kıyasla daha ağır tencere, çaydanlık taşıyabilir. Kendime alacak olsam aşağıdaki modeli tercih ederdim. Aynı ocak, üzerine Robens etiketi yapıştırılıp 100 liraya satılıyor. 40 liraya 10-15 günde kapınıza gelen bu ocağı alın, 60 lirayı başka ihtiyacınıza harcarsınız.
Tencere
Beni dinleyin, kamplarda asla çelik tencere kullanmayın ağır ve hacimli olurlar. Bir uyarı da yapışmayı önleyen teflon benzeri kaplamaya sahip olmayan tencereler için yapacağım. Bu tencerelere yemek yapışır, dağ başında sınırlı suyunuzla bunları temizlemek işkence halini alır.
Aşağıda önereceğim tencere tava seti alüminyum malzemeden üretilmiş. Ufacık, çantada yer kaplamayan boyutlara sahip. Yaklaşık 1 litre kapasiteli bu tencere seti ile iki kişiyi doyuracak kadar yemek pişirebilirsiniz. Tencere ve tavanın iç yüzeyleri kaplamalı olduğu için yemek yapışma ve buna bağlı temizleme derdi yok. Yalnızca plastik veya tahta kaşıkla kullanmaya dikkat edin. Benim kullandığım Primus Litech Kettle 140 liraya satılıyor. Aşağıdaki tencere seti kargo dahil 35 liraya mal oluyor. Her ikisinden de kullanıyorum ve aralarında hiçbir fark olmadığını, hatta Aliexpress'ten aldığım seti kullanmaktan daha çok hoşlandığımı bilmenizi isterim.
Çatal kaşık ve bıçak
Metal kaşık çatal kullanmanızı önermiyorum. Teflon tavalardaki kaplamaların zarar görmesine, alüminyum tencerelerin üzerinden metal partiküllerinin kopup dolaşım sisteminize girmesine neden oluyorlar. Isıya dayanıklı plastikten mamul, bir tarafı kaşık diğer tarafı çatal ve bıçak olarak kullanılan setlerden almanızı öneririm. 6 adedi 1 küsür dolara satılıyor.
Katlanır Bardak
Kullanmadığınızda katlayabilir, böylece çantanızın ufak bir gözünde yer kaplamadan taşıyabilirsiniz. 200 ml sıvı kapasitesi çay, kahve için yeterli. Metal olmadığı için elinizi, ağzınızı da yakmaz.
Katlanır Tabak
Bunu da kullanmadığınız zamanlarda katlayabilirsiniz. Çantanızda standart bir kamp tabağının 1/4'ü kadar yer kaplayacaktır. Ayrıca ağız kısmı sert plastikten mamul olduğu için yemeği üzerinize dökme riski de yok. Aslında kedi köpek maması tabağı olarak düşünülmüş fakat kamp için ideal.
Çaydanlık
Aşağıdaki alüminyum çaydanlık 0.8 litre kapasitesine sahip olmakla beraber, kapağında ve kulpunda plastik kaplama mevcut. Böylece sıcakken kolayca tutabilirsiniz. Beraberinde süzgeç de hediye olarak geldiği için poşet çaya mahkum kalmıyorsunuz. 0.8 litreden daha geniş kapasiteli çaydanlıklar hem çantada fazla yer kaplıyor, hem de ağır oluyorlar. Ayrıca kapasite düşük olunca, daha az yakıt tüketerek daha hızlı su kaynatabiliyorsunuz.
Sonuç
Her şeyin en iyisinden almanızı isterim. Ancak öğrencisinizdir, aile geçindiriyorsunuzdur, uygun fiyatlı malzemelere yönelmek için kendinize göre sebepleriniz vardır. Bu bakımdan uygun fiyatlı alternatifleri görmenizi, değerlendirmenizi istedim. Yukarıda içime sinmeyen, daha doğrusu denemediğim tek malzeme katlanır bardak. Bunun haricinde tüm malzemeleri şahsen kullanmışlığım var. Çadır, tencere, kaşık, ocak, çaydanlık malzeme rafında duruyor ve severek kullanıyorum. Diğer malzemeler de arkadaşlarıma alıp incelediğim ürünler. Sormak istediğiniz bir şey olursa, lütfen aşağıda yorum bölümünde düşüncelerinizi ve sorularınızı paylaşın.
burada önerdiğiniz tencere ve çaydanlık kamp ocağı değil de ateş üzerinde de kullanılabilir mi ?
saplarında sıcaktan eller yanmasın diye plastik katman var, erimedikçe problem olmaz.
Merhaba, gene güzel bir yazı…
Tek kişilik sintesi1 çadırım var, bu incelemeden sonra AliExpress’ten ultralight bir tarp bakmaya karar verdim nasıl olduysa 🙂
Tarp konusunda öneriniz var mı?
selam, 15d ince silikon kaplamalı ripstop kumaş. en iyi seçim bu gibi görünüyor. https://goo.gl/674DeM
Teşekkürler…
Decathlon’da satılan Forclaz Easyfit çantalar hakkında ne düşünüyorsunuz, inceleme şansınız oldu mu acaba? Yukarıda refere ettiğiniz çantalarla ciddi fiyat farklılıkları mevcut. Ayrıca Decathlon ürünleri (en azından deneyimleme şansınız olan) ürünlerle alakalı benzer bir yazı güzel olabilir 🙂
merhaba, hiç decathlon ürünü kullanmadım fakat kullanan arkadaşlarım oldu. bence sırt çantasının en önemli parçası omuz askıları. bu askıların içindeki sünger malzeme zamanla incelip özelliğini kaybediyor. Ya da yumuşak ve kalitesiz malzeme kullanıyorlar; hiçbir işe yaramıyor.
Yük ağır olunca yürüyüş boyunca müthiş bir ağrı sızıya neden oluyorlar.
deuter, tatonka gibi çantaları kullanmamış arkadaşlar forclaz incelemesi yapınca “süper çanta” deyip geçiyor 🙂 fırsat bulursanız forclaz çantanın omuz askısını elinizde sıkın bükün, ardından deuter aircontact ve aircontact pro askılarına aynı işlemi yapın. farkı anlayacaksınız. hatta aircontact ve aircontact pro arasında bile kalite farkı olduğunu göreceksiniz. anlayacağınız forclaz zincirin en altındaki küçük balık 🙂 Çanta için 1000 lira ayıramıyorsanız elbette forclaz iyi bir seçim. hepimiz uyduruk çantalarla bu işlere başladık. çok ağrı sızı çektik fakat her şey o zaman daha güzeldi. o yüzden malzeme olayına çok takılmayın. fırsatını bulunca daha iyisini alırsınız. kolay gelsin.
Teşekkürler 🙂
Bugün deuter air race almaya karar verdim, uyku tulumu bir muamma..
Sizi okuduktan sonra da cloud 2almaya karar veedim ama 150dolar olmuş o linkte
20D olanı bir ara 119 dolardı demek ki fiyatı arttırdılar. ancak cloud 2 “yenilenmiş” diyorlar belki bu da fiyatlara yansımış olabilir.
Kafa lambası olarak önerdiğiniz ile Nitecore NU30 modelini karşılaştıracak olursanız hangisi daha iyi? İkiside aliexpress üzerinden satılıyor.
İkisi de Çin malı. Hatta belki aynı fabrikadan bile çıkma olabilirler. Hangisi hoşuna gidiyorsa al gitsin. Kafa yormaya değmez.
Merhabalar,aliexpress ten şu canta hakkinda ne düşünüyorsunuz?
Aliexpress’ten çanta alma çok kalitesizler. Bir de ref link koyma lütfen.
Merak ettiğim konuyu sormamın başka bir yolu yoktu,hem insanlar da yararlanır diye böyle sordum
ok sıkıntı yok.
Acaba Quechua Arpenaz Fresh & Black çadır hakkında ne düşünürsünüz ? Bu yaz Decathlon mağazasından almıştım ancak henüz kullanma fırsatı bulamadım. Kışın kullanmam sıkıntı teşkil eder mi acaba ?
yağmurda alttan su geçiriyorlar kuru havalarda kamp kurmaya çalışın.
Merhaba,acaba 3f Ul lanshan 2 cadiri hakkinda ne dusunuyorsunuz,4 mevsimde ve sert zeminde kurulabilir mi?
Yürüme batonlarini çadır direği olarak kullanan cadirlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
kurarken hasta eder adamı. çadırı yerleştirirsin, zemin serttir bir türlü o poller sabit durmaz gecenin bi vakti çadır üzerine çöker. teoride iyi güzel ama çok pratik olduğunu düşünmüyorum. taşlık zeminde başını çok ağrıtır. yorgun argın bir an önce çadırı kurayım dersin üüü bir sürü uğraş ki çadırı ayağa kaldır kabus gibi içim daraldı yazarken.
Tesekkur ederim!
https://www.outdoorhaber.com/malzeme-inceleme/en-iyi-naturehike-cadir-modelleri burada tüm Naturehike modellerini değerlendirdim. Sorunun cevabını da bulabilirsin.
Öncelikle merhaba sitenizi ve incelemerinizi ilgiyle takip ediyorum, çanta konusunda amazon’dan f/p olarak uygun olduğunu düşündüğüm bir çantayı satın almıştım açıkcası likya yolundaki bir kaç günlük yürüyüş sonunda da memnun kaldım (trekking konusunda oldukça amatörüm 🙂 ) incelemenizi rica ederim.
50 litre bir sırt çantası için 1,3 kilo oldukça iyi bir ağırlık. memnun da kaldıysanız bize hayırlı olsun demek düşer 🙂