Yeni yürürlüğe giren ekonomik tedbirler kapsamında, 2018 yılında 22 Euro olan gümrük vergisi muafiyeti 15 Mayıs itibarıyla sıfıra düşürüldü. 2011 yılından önce şahsi (ticari olmayan) tüketim için yapılan yurt dışı alışverişleri için gümrük vergisi uygulanmıyordu. Gümrük muafiyetine limit ilk olarak 2011 yılında 75 euro olarak yürürlüğe girmişti.
15 Mayıs'tan sonra ne kadar gümrük vergisi ödenecek?
15 Mayıs 2015'te yasanın resmi gazetede yayınlanıp yürürlüğe girmesinden itibaren Avrupa birliği ülkelerinden gelen, ticari olmayan gönderiler, kargo hariç bedelin %18'i oranında vergilendirilecek. Avrupa Birliği dışından, örneğin Çin veya Amerika'dan gelen paketler ise gene kargo bedeli hariç, %20 oranında gümrük vergisine tabi tutulacak.
Gümrük vergisi dışında hangi ek masraflar gelecek?
Gümrük vergisi haricinde, örneğin gümrüğe sunma ve hizmet bedeli gibi konuların maliyetleri kargo firmaları arasında değişiklik gösteriyor. Yaptığınız alışveriş, en çok tercih edilen PTT Kargo ile yurt dışından geliyorsa, gümrük vergisine ek olarak 8 TL gümrüğe sunma ücreti, 70 kuruş da damga vergisi ödemek durumundasınız.
1 dolarlık ürün sipariş ettim, gene de gümrük vergisi ve masraf öder miyim?
1 sent bedelli bir ürün alsanız dahi, hem gümrük vergisi, hem de masrafları ödemek zorundasınız. Aşağıda Çin'den gelen 10 dolarlık bir malzeme için ne kadar masraf çıkacağını hesaplayalım.
10 dolar bedelli ürün gümrüğe girdi.
10 dolar x döviz kuru = 60 lira
60 lira / %20 vergi = 12 lira
Gümrüğe sunma bedeli = 8 lira
Damga vergisi = 70 kuruş
Toplam= 20 lira 70 kuruş
Paketinizi PTT'den teslim alırken toplam 20 lira 70 kuruş ödemeniz gerekiyor.