Kamp Malzemeleri

Kamp malzemeleri seçerken yalnızca konfora ve doğa şartlarına karşı korunmaya odaklanırsanız, elinizde işe yaramayan bir yığın eşya ile kalakalırsınız. Bunları sırtınızda taşıyacağınızı unutmadan, hacim ve ağırlık gibi faktörleri hesaba katarak seçmeniz gerekmektedir.

Bu site sayesinde, daha doğrusu site ile uğraşmanın verdiği gazla, oldukça çeşitli malzemeleri tecrübe etme şansım oldu. Yeni ekipmanlarla tanıştıkça malzeme inceleme bölümüne ekliyor, deneyimlerimi okurlarla paylaşıyorum.

Aşağıda listeleyeceğim gereçler kamp yükü ile yürünen, yani kamp kuracağınız yere sırt çantanızla yürüyeceğiniz etkinlikler için düzenlenmiştir. Arabayla gidilen, piknik tadındaki etkinlikler için yanınıza ne isterseniz alabilirsiniz.

İçindekiler

Kamp Malzemeleri Listesi

Kamp denince akla ilk gelen, kampla özdeşleşmiş, olmazsa olmaz ekipmanlardan bahsederek başlayalım. Her gerecin altına kendi tecrübelerimden derlediğim naçizane tavsiyeler ekleyip, dikkat etmeniz gereken hususlardan bahsedeceğim.

  • Sırt çantası
  • Kamp çadırı
  • Şişme veya köpük mat
  • Uyku tulumu
  • Kamp mutfağı malzemeleri
  • Elektrikle çalışan malzemeler

Gereksiz ekipmanları bu yazıda eleyeceğim. Neredeyse 25 yıldır kamp yapıyorum; yanımda ne dikiş seti, ne de balta taşıdım. İhtiyaç duymayacağınız ekipmanlar, fazla ağırlık, ilave maliyet, daha büyük hacimli çanta gereksinimi ve daha geç toparlanmak demek. Bazı ekipmanların eksikliğini çekin ki doğada olduğunuzun farkına varın.

Sırt Çantası

sırt çantası

Bence en önemli malzeme yaygın olarak bilinenin aksine çadır değil, sırt çantasıdır. Size yükünüzü hafif tutmanızı hatırlatıp duruyorum. Kamp yükünü hafif tutmanın anahtarı bence sırt çantasıdır. Hafif olmaya karar verdiyseniz, çantayı hem hafif hem de düşük hacimli olan modellerden tercih etmeniz gerekiyor.

65+10 ve 75+10 gibi yüksek kapasiteli çantalardan uzak durmanızı öneririm. Çanta ne kadar çok geniş hacimli tercih edilirse, insan içini bir o kadar gereksiz malzeme ile dolduruyor. Daha düşük hacimli, örneğin 40-50 litre aralığında bir çanta tercih etmeniz durumunda, içine koyacağınız malzemeleri seçerken daha titiz davranıyorsunuz.

Yukarıda bahsettiğim kapasite ve ağırlık meselesini daha kolay anlamanız için Deuter sırt çantalarından birer örnek vereyim.

Deuter sırt çantaları
Solda Deuter Air Contact Pro 70+15, sağda Deuter ACT Lite 50+10

Yukarıdaki görselde solda yer alan Air Contact Pro 70+15 toplam 85 litre kapasiteye sahip ve 3200 gram ağırlığındadır. Sağdaki model ACT Lite 50+10 toplam 60 litre kapasiteye sahip ve 1730 gram ağırlığındadır. İki model arasında iki kat kapasite farkı bulunmamasına karşın, ACT Lite diğer modelin neredeyse yarısı ağırlığında. Aircontact Lite modelinde daha ince kumaş kullanılıp, omuz askıları, bel kolonu ve sırt bölümünde daha hafif malzemeler tercih edildiği için aralarında böyle bir fark olduğunu özetleyebilirim.

Sırt çantasından başlayarak, malzemelerinizi hafifletmeniz durumunda; örneğin çantadan 1500 gram, çadırdan 1500 gram, tulumdan 700 gram, kamp mutfağı malzemelerinden 1000 gram derken bir bakmışsınız, aynı işi gören emsallerine kıyasla 7-8 kilo daha hafif bir kamp setiniz olmuş. Elbette maliyet bu konuda en büyük engel. Bu yüzden malzemelerinizi hafif olanları ile peyderpey değiştirmenizi, acele etmemenizi öneririm. Aslına bakarsanız, işin zevki de burada.

Kamp Çadırı

Husky kamp çadırları
Husky çadırlarla başlangıç yapabilir, ilerleyen zamanlarda satıp daha hafif ve kendi alışkanlıklarınızla örtüşen çadırlarla kampçılık hayatınıza devam edebilirsiniz.

Malzeme seçimi konusunda bencil davranmanızı tavsiye ederim. Çaydanlık, tencere gibi gereçler satın alacaksanız, 3 kişi kapasiteli değil; yalnızca kendinizi düşünerek, hafif ve az yer kaplayan solo ürünlere yönelin. Çadır satın alırken de bu şekilde hareket edin. 3 kişilik çadır satın alıp 3,5 – 4 kilo yükle dolaşmanın alemi yok. Yarın öbür gün Likya yolu, Saint Paul Yolu benzeri parkurlarda tek başınıza yürümeyi isteyecek, eninde sonunda ağır çadırla yürümekten usanacak ve hafif çadırlara yöneleceksiniz. Tek kişilik kamp çadırları ile bile başlangıç yapmayı değerlendirebilirsiniz.

3 kişi ve daha yüksek kapasiteli çadırlar yürüyüşlü konaklama etkinlikleri için ağır olmaları ve çantanızda çok fazla yer kaplamaları sebebiyle uygun değillerdir. Bu tip çadırları çantanızın içine sığdıramayacağınız için çantanın dışına asmak zorunda kalacaksınız. Çadırı çantanın dışına asmak, attığınız her adımda çantanın yaylanmasına sebep olup; hem güç kaybına hem de dengesiz ve rahatsız bir yürüyüş yapmanıza neden olacaktır.

Çadır için ayırabileceğiniz bütçe yeterince yüksek değilse, Husky Bizam Light başlangıç için ideal bir çadır olarak örnek gösterilebilir. 2900 gram ağırlığındaki bu çadırla hemen her türlü hava koşulunda rahat bir şekilde konaklayabilirsiniz.

Bütçenizi artırabiliyorsanız, Ferrino Lightent 2 de iyi bir seçim olabilir. Husky Bizam Light'dan yarı yarıya daha hafif (1550 gram) ve çantanızda taşırken neredeyse yarısı kadar yer kaplayan bir çadır.

Marka ve modelleri örnek olarak yazdığımı unutmayın. 2 kişi kapasiteli ideal bir kamp çadırı bana göre 2 kilo ağırlığı geçmemeli, ideal olarak 1,5 kilogramın altında olmalıdır. Tabi şunu akıldan çıkarmamak gerek: malzeme hafiflediğinde maliyet arttığı için, ağırlık konusundaki kırmızı çizgiyi 3 kilo olarak düşünebilirsiniz. Kamp çadırı seçimi hakkında hazırladığım yazıda daha fazla detay okuyabilirsiniz.

Son olarak kampçılığa yeni başlayanların sıkça yaptığını gözlemlediğim bir hatadan da bahsedeyim. Arkadaşlar, kafanızda nasıl zorluklar hayal ediyorsunuz bilmiyorum, fakat başlangıcı, yani ilk kamp çadırınızı 5 mevsim modellerden seçmeyin. 300-500 liralık market çadırları haricinde, doğa sporu mağazalarından alacağınız tüm çadırlar yağmur altında su geçirmez özelliktedir. Bu konuyu daha fazla uzatmayıp, vakit bulduğunuzda 5 mevsim çadırlar gerekli mi yazısını okumanızı öneririm.

Uygun fiyatlı, hafif çadır arayışındaysanız Naturehike çadır modellerini tanıttığımız yazıya da göz gezdirin.

Şişme ve Köpük Mat

mat

Sonbahar, ilkbahar ve yaz aylarında herhangi bir rulo mat işinizi fazlasıyla görecektir. Kış aylarında, soğuk hava koşullarında kamp yapmayı düşünüyorsanız, yukarıdaki görselde sağda yer alan Thermarest Ridgerest Solite gibi, yerden gelen soğuğu kesmede başarılı, konvektif ısı kaybını azaltan ciddi bir model tercih edebilirsiniz. Rulo matlarla alakalı söylenebilecekler bu kadar. Belki bir de şunu ekleyebilirim. Örneğin ben çantamdan bir şeylerin sallanmasından hoşlanmıyorum. Gittiğim yerlerde turist muamelesi görmekten sıkılıyorum. Siz de aynı düşüncedeyseniz, yukarıdaki görselde solda yer alan Thermarest NeoAir All Season şişme matı tercih edebilirsiniz. Bu mat havası alınıp taşıma torbasına konduğunda rulo matların 1/3'ü kadar yer kaplıyor. Çantanızın içinde taşıyabilirsiniz.

kamp matı
Solda Therm-a-rest Neo Air All Season şişme mat, sağda Therm-a-rest Ridgerest Solite rulo mat. Paket boyutu farkına dikkat.

Şişme mat tercih edecekseniz, ucuz modellerin pek bir işe yaramadığını, neredeyse 1 kiloya varan ağırlıkları ve kocaman paket boyutlarıyla sizi hiçbir zaman memnun etmeyeceklerini söyleyebilirim. Yukarıdaki Thermarest NeoAir All Season gibi hafif ve küçük paket boyutlu bir model satın alamıyorsanız, şişme matların avantajlarından faydalanamayacağınızı bilmelisiniz. Uygun fiyata satılan çoğu şişme mat ağır ve yüksek hacimli olmalarının yanı sıra, konfor ve ısı yalıtımı konularında şişme deniz yataklarından çok da başarılı değiller. Kamp matı seçimi nasıl yapılır konusunu irdelediğimiz yazıda daha çok ayrıntı okuyabilirsiniz.

Rulo matların avantajlarıRulo matların dezavantajları
Uygun fiyatIsı yalıtımı konusunda pahalı şişme matlar daha başarılıdır
Patlayıp sönme gibi bir risklerinin olmamasıÇantanın içine sığdıramazsınız, dışına asmak zorundasınızdır
Yırtılmaları halinde kullanmaya devam edebilirsinizZeminde yer alan taşları sırtınızda hissedersiniz
Şişme matların avantajlarıŞişme matların dezavantajları
Pahalı modellerin ısı yalıtımı değerleri rulo matlara kıyasla daha iyidirGerçekten işe yarayan modeller oldukça pahalıdır
Özellikle sert zeminlerde daha fazla konfor sunarlarŞişme matı kolaylıkla delebilir, yakabilir ve hatta yırtılmasına sebep olabilirsiniz
Pahalı bir model tercih etmeniz halinde çantanızın içine yerleştirebilirsiniz.Yanınızda tamir kitiniz yoksa şişme matı kullanmaya devam edemezsiniz

Uyku Tulumu

uyku tulumu

Çadırın içinde üşümeden sıcak bir gece geçirmenize yarayan uyku tulumu, satın almadan önce dikkatli biçimde araştırılması gereken bir malzemedir.

Kamp tulumları, dolgu malzemeleri sentetik elyaf ve kuş tüyü (kaz ve ördek tüyü) olmak üzere iki çeşittir. Sentetik dolgulu modeller ağırdır ve çantanızda fazla yer kaplarlar, ancak fiyatları uygundur. Kuş tüyü modeller ise hafif ve çantanızda yarı yarıya daha az yer kaplarlar, ancak kaliteli kaz tüyü tulumlar sentetik tulumlarla kıyaslanmayacak kadar pahalıdır.

Satın alacağınız tulumun ısı değeri, ağırlığı ve paket boyutu tamamen bütçeniz ile alakalı bir konu olduğu için bu konuda sizi yönlendirmek istemiyorum. Uyku tulumu nasıl seçilir yazısında detayları işlediğimiz için tekrar buraya yazmaya gerek görmüyorum. Gene de sentetik ve kaz tüyü tulumların avantaj ve dezavantajlarından kısaca bahsedeyim.

Sentetik dolgulu tulumların avantajlarıSentetik dolgulu tulumların dezavantajları
Fiyatları uygundurAğır olurlar
Çamaşır makinesinde her zaman kullandığınız deterjanlarla yıkayabilirsinizÇantanızda kaz tüyü tulumlara kıyasla daha fazla yer kaplarlar
Islansalar dahi tulumun içinde ısınmaya devam edersinizElyaf zamanla çökme yapar, yalıtım özelliği azalır
Kaz tüyü dolgulu tulumların avantajlarıKaz tüyü dolgulu tulumların dezavantajları
Çok çabuk ısınırsınızÇok pahalıdırlar
Hafif olur ve çantanızda az yer kaplarlarIslandıklarında yalıtım özelliklerini tamamen kuruyana kadar kaybederler
Dış kumaşa zarar vermedikçe onlarca yıl kullanabilirsinizYanlış yıkama uygulaması ve özel deterjanları ile yıkamamanız halinde kullanılmaz hale gelebilirler

Kamp Mutfağı Malzemeleri

kamp mutfağı seti

Kamp mutfağı malzemelerini ayrı bir yazıda inceledik. Kullandığım kamp mutfağı setim yalnızca yukarıdaki parçalardan oluşuyor. Bardak katlanıp 1/3 kadar ufalabiliyor. Tabak olarak tencerenin üzerindeki tavayı kullanıyorum. Böylece tabak taşımama gerek kalmıyor. Bardak ve kaşık-çatal eklediğimde, toplam ağırlık 641 gram. Fotoğraf karesinde yalnızca kaşık çıkmamış. Böyle bir setle 5 gün boyunca insan görmeden Aladağlar trans faaliyeti yapabiliyor veya Likya Yolu'nda aktarma yapmadan 1 hafta boyunca yürüyebiliyorum. Izgara teli, şiş, mangal gibi kampçılıkla bağdaşmayan (gece konaklamalı piknik daha doğru bir tabir) malzemelerden bahsetmeyeceğim.

Kamp Ocağı

Kampçılığa yeni adım atıyorsanız, lafı fazla uzatmadan en temiz ve etkin çözüm olan vidalı lpg kartuşu ve bu kartuşla uyumlu kamp ocağı satın almanızı tavsiye edeceğim. Alkol ocağı, benzin ocağı gibi çözümler başınızı ağrıtır. Kamp ocakları hakkında derlediğim yazıda bu konuyu ayrıntılarıyla anlattım. Kartuşta Nurgaz, ocakta ise MSR veya Primus markalarını tercih etmenizi öneririm. Kalitesiz ocaklara 150-200 lira ödeyeceğinize, MSR'a 400 lira ödeyin, arazide ateşsiz kalmayın.

kamp ocağı
Solda 230 gramlık Nurgaz vidalı lpg kartuşu, sağda vidalı kartuşlarla uyumlu MSR Pocket Rocket ocak.

Kamp mutfağı malzemeleri başlığının altındaki görselde, kullandığım kamp ocağını görebilirsiniz. Bu ocak aynı zamanda kartuşuyla birlikte tencerenin içine sığabiliyor. Çantada çok az yer kaplayan bu çözümle rahatlıkla çorba pişirebiliyor, makarna haşlayabiliyor, kavurma ve sucuk gibi gıdaları tavasında pişirebiliyorum.

Tencere

Yukarıdaki ekipmanlar bütçenizi zorladıysa, sıra tencereye geldiğinde pazardan satın alabileceğiniz en küçük boy alüminyum tencere bence kamp yemeklerini pişirmek için yeterli olacaktır. Aynı tencereden bende de var. Arada sırada halen kullanırım. Tek dezavantajı yemeğin tencereye yapışması ve buna bağlı temizleme güçlüğü.

alüminyum tencere
Çanta, çadır, tulum derken cepte para kalmadıysa, pazardan kolaylıkla bulabileceğiniz en ufak boy alüminyum tencerede kamp yemeklerinizi pişirebilirsiniz.

500 lira gibi bir fiyata, konunun başındaki fotoğrafta sağda göreceğiniz, oldukça ufak ve hafif Primus Litech tencere setini de tercih edebilirsiniz. İçi teflon kaplı olduğu için kağıt yardımıyla bile kolaylıkla temizleyip ertesi gün kullanmak üzere tekrar çantanıza yerleştirebilirsiniz.

Çatal Kaşık ve Bıçak

Teflon tencere taşıdığım için kamplarda plastik veya tahta kaşık kullanıyorum. Hem kaşık, hem de çatal olarak kullanılabilen çözümleri öneririm. Çift malzeme taşımak zorunda kalmıyorsunuz.

light my fire kamp kaşığı
İsveçli Light My Fire firmasının kaşıklarını tavsiye ederim. Diğer ucunu çatal olarak kullanabileceğiniz bu çözüm yalnızca 5 TL.

Bir diğer alternatifiniz tahta kaşık kullanmak. Bunları pazarlarda kolaylıkla bulabilirsiniz. Metal kaşık veya çatal kullanmanızı önermiyorum. Metal kullanmanız durumunda teflon tencere ve tavalarınız çok çabuk çizilecek, alüminyum tencerelerde ise tencereden ayrılan metal partikülleri uzun vadede çeşitli hastalıklara neden olacaktır.

Rambo bıçağı
Sylvester dayı gibi 1 tabur düşmana karşı tek başınıza savaşmayacaksanız, büyük bıçak taşımanızı tavsiye etmiyorum.

Bıçak olarak da yanınızda parmak uzunluğunda bir çakı gezdirmeniz yeterli olacaktır. Elinizle geyik avlayıp ateşte pişirmeyecekseniz, gidip de rambo bıçakları alıp komik görüntüler vermeyin. Bu tip bıçakları kılıfıyla bacaklarına bağlamış tipler gördüğümüzde dalga geçiyoruz.

Bardak

40 TL'ye satılan, kullandığım kaşıkla aynı marka Light My Fire küçülebilir bardak kullanıyorum. Kullanmadığım zamanlar, çantamda taşırken 3 kat ufaltabiliyorum. Kapağı da olduğu için sıcak içecekler ısılarını bir süre koruyabiliyor, ayrıca üzerime de dökülmüyor.

Light My Fire bardak
260 ml. kapasiteli Light My Fire bardak hem hafif, hem de küçülebiliyor.

Pet şişeleri kesip bardak gibi kullanabilirsiniz. İşiniz bittiğinde geri dönüşüm kutusuna atarsınız gider.

Yukarıda tabak olarak tencere setimin tavasını kullandığımı ifade etmiştim. Belki siz tabakta yemeyi tercih edebilirsiniz. Ucuz yollu, Kipa gibi marketlerde satılan sert plastikten mamul, biraz derince olan tabaklardan alabilirsiniz.

Sea to Summit X bowl tabak
Avustralyalı Sea to Summit markasının X Bowl katlanabilir tabağı.

Arada sırada Sea to Summit X-Bowl katlanabilir tabak kullanıyorum. Aslında tabaktan çok Corn Flakes gibi sulu yenen yiyecekleri yemek için uygun, derin bir kap. Yurt dışından getirttim. Bire bir aynısını Türkiye'de bulamayabilirsiniz, fakat benzer tabaklar Everest Outdoor gibi mağazalarda bulunabiliyor.

Çaydanlık

Çay tiryakisi değilseniz, en ufak boy kamp çaydanlığı almanızı tavsiye ederim. Benim Türkiye'de bulabildiğim en ufak çaydanlık 0,6 litre kapasiteli Trangia çaydanlık oldu. Bu çaydanlıktan önce gene aynı firmanın 1 litrelik modelini kullanıyordum. Kamplara genellikle tek başıma veya iki kişi çıktığım için; 0.6 litre kapasiteli çaydanlık iki büyük bardak çaya, kahveye ve hazır çorba için yeterli suyu kaynatabildiğinden artık 1 litrelik çaydanlığı yanımda taşımıyorum.

Çaydanlık ne kadar ufalırsa, suyu kaynatma süresi de hızlanıyor. Hem yakıttan, hem süreden, hem de çantamda ağırlık ve hacimden tasarruf ediyorum.

Kamp çaydanlıkları
Solda İsveçli Trangia firmasının 1 litrelik kamp çaydanlığı, sağda aynı firmanın 0,6 litrelik çaydanlığı.

Saklama Kapları

saklama kapları
Kare ve dikdörtgen kaplar 300 ml, yuvarlak kap 250 ml. kapasitesine sahip. Marketlerde kolaylıkla bulabilirsiniz.

Koku yayacak, çantanıza sıvı akıtacak gıdaları taşımak için kullanabilirsiniz. Çeşitli markaların da bu tip saklama kapları var, ancak markette 30 liraya satılan kap, üzerinde Outdoor firmasının logosu olunca 400-500 liraya fırlıyor. Marketlerde bulabileceğiniz plastik kapları öneririm. Yuvarlak kaplardan almayın. Köşeli olmadığı için kapasitelerini etkin biçimde kullanamıyorsunuz.

Kamp mutfağı ile alakalı ihtiyacınız olacak malzemeler bu kadar. Bunlardan başka bir şey satın almanızı önermiyorum. Bu kadar parçadan sonra, daha da bir şeyler almak kamp olayını evcilik oynamaya çevirir görüşündeyim. Tuz, baharat, şeker gibi malzemeleri taşımak için kaplar satın alıp yükünüzü ağırlaştıracağınıza; kendiniz de yaratıcı çözümler üretebilirsiniz. Buzdolabı poşetleri, fermuarlı saklama poşetleri, alüminyum folyo gibi marketlerde kolaylıkla bulabileceğiniz malzemelere yönelin.

Elektrikli Kamp Malzemeleri

Artık sıra kamp malzemeleri listesinin son ekipmanlarına geldi. Bu bölümde de sadelik ve işlevselliği ön planda tutacağım. Kafa lambası varken, çadır içine ayrı bir lamba önermeyeceğim.

Kafa Lambası

Ülkemizde çok çeşitli kafa lambaları satılmaktadır. Bunların arasında malzeme kalitesi ve satış sonrası destek açısından Petzl kafa lambası satın almanızı öneririm.

Petzl çeşitleri arasında Tikka, Tikkina ve Pixa gibi modeller her yerde bulabileceğiniz ince kalem pille çalışır, yeteri kadar aydınlatma sağlarlar. Çeşitli Uzak doğu menşeli kafa lambalarından almamanızı öneririm, zira bunlar çok çabuk bozuluyorlar.

Şarj Bataryası

Teknoloji marketlerde bulabileceğiniz 10000 mAh bataryaları günlerce süren kamplı yürüyüşlerde yanınıza alabilirsiniz. Akıllı cep telefonlarını 3 kere, Sony A6000 ve A7 gibi USB'den güç alan fotoğraf makinelerini 8-10 defa şarj edebiliyorlar. Eğer hafta sonu tek gecelik konaklamalı kamp yapacaksanız gerekli olacağını düşünmüyorum.

Temizlik – Kişisel Hijyen

  • Deterjan/Sabun: Yanımda yalnızca küp şeklinde kestiğim ufak bir kalıp sabun parçası taşıyorum. Teflon tencere kullandığım için bulaşık deterjanı kullanmıyorum. Tencerede kalan artıkları su ile çalkalayarak temizliyorum. Çok mecbur kalırsam sabundan faydalanıyorum.
  • Tuvalet kağıdı/Islak mendil: Islak mendil kesinlikle kullanmıyorum. Paketinin ağır ve yer kaplıyor olmasının yanı sıra, doğayı kirlettiği için kullanılmasına karşıyım. Bunun yerine bir miktar tuvalet kağıdını ince biçimde rulo şeklinde sarmak yeterli oluyor.
  • Çöp poşeti: En ince, battal boy çöp poşeti doğada atık bırakmamanın yanı sıra, ani yağmurlarda çanta kılıfı olarak da işinize yarayabilir.

Son Sözler

Gerçeklerle bağdaşan bir liste hazırlamaya gayret gösterdim. Kamp bir hobi olup meslek olmadığı için; bence kesin ve katı kurallar koymak, hele de bunları savunmak anlamsız. Bana gereksiz görünen bir şey, bir başkası için vazgeçilmez olabilir. Elbette yukarıdaki listeyi istediğiniz gibi esnetebilirsiniz. Kimsenin sizi bu konuda yargılamaya hakkı yok. Örneğin temizlik hastası, titiz arkadaşlar var. Bunlar kamp çantasında havlu da taşıyabilir.

Özellikle Amerika ve Avrupa'da, doğa severler kamp malzemeleri konusunda hafif ve minimal seçeneklere yöneliyorlar. Hatta “ultralight” denen, gramların yarıştığı ve artık kamp olayını bir hobi olmaktan çıkarıp malzeme fetişizmine döndüren bir akım da mevcut. Ultra hafif malzemeler yazısında bu konuyu da irdeledim.

Kamptan zevk almanız, hatta hayattan zevk almak için her şeyin en iyisine sahip olmanız gerekmiyor. Yürüyebiliyor olmak, görebiliyor olmak; kısacası kamp yapacak kadar sağlıklı olmak zaten paha biçilmez bir lütuf. O yüzden bütçenizin izin verdiği malzemeleri satın almanızı, borca harca girmemenizi önemle hatırlatırım. Hem neticede bu bir hobi. Her şeye birden sahip olursanız, bu işin bir zevki de kalmayacak, malzemeleri zaman içinde daha iyi olanlarla değiştirmek bu işten alacağınız keyfi arttıracaktır.

Siz yukarıdaki malzemeleri edinin. Kamp dünyasına giriş yapın. Nelere ihtiyacınız olacağı ile alakalı en doğru yol gösterici gene kendiniz olacaksınız.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Kamp Malzemeleri” üzerine 80 yorum

  1. Hocam yazdığınız bütün yazıları okudum sayılır yani az bir kısım kaldı okumadığım. Oldukça bilgilendirici ve keyifli yazılar yazıyorsunuz. Okurken güldüğüm oluyor ama en çok sizin mesleği merak ettim ben? Siz ne iş yapıyorsunuz, neyle iştigal ediyorsunuz?

    Yanıtla
      • Kötü bir durum gerçekten ama bu da demek oluyor ki şu sıralar kamp faaliyetlerini sıklaştıracaksınız 🙂

  2. kamp malzemeleri artık çok pahalı, sizce de öyle değil mi? sitenizde lütfen ucuz alternatiflere de yer verin.

    Yanıtla
  3. üstat çok haklısın her konuda ilk basda keyiflen şunuda alayım bunuda alayım dedik şimdi hiç birini kullanamıyoruz çok gereksiz bir agırlık yapmışız şimdi herseyın hem hafifine hemde kullanımı kolay olana yonelıyoruz. tecrübe herseydir sizin gibi deneyimli ve tecrubeli doğa sever arkadaşların değerini yaptığımız hataların sonunda tanıyoruz o golü yedikden sonra .
    yazıalrı vevideolarınızı görünce evet ya evet nasıl bu kadar hata etmiş ve masraf etmişiz gereksiz diyerekten sızlanıyoruz.
    tekar bilgileriniz ve paylaşımlarınız için teseekkur ederiz. umarım bir gün karşılasırız bir kamp veya bir patikada ))
    saygılarımla.

    Yanıtla
    • aynı deneyimleri ben de yaşadım. fakat o zamanlar bu tip konularda bizi uyaran kimse yoktu. outdoor mağazaları da verdikçe veriyordu :)) malzemeler hafif olsun, iş görsün yetiyor.

      Yanıtla
  4. abi çok sade ve bilgilendirici bir yazı olmuş. diğer sitelerde öyle saçma şeyler yazmışlar ki iyi ki buraya tesadüfen girmişim. izninizle benim bir sorum olacak. yaz sonunda 15 günlüğüne Almanya seyahatim olacak. Kamp malzemelerini Almanya’dan satın almanın bir avantajı olur mu, sizin bu yönde bir tecrübeniz oldu mu? Aydınlatırsanız çok sevinirim. Saygılar

    Yanıtla
    • Bartu selam. Yorumların için teşekkürler. Almanya’ya gideceksen Globetrotter mağazalarını araştır. Outlet bölümlerini gez. Bir de alışveriş etmeden önce “duty free” geçerli mi bunu öğren. Türkiye’ye döndüğünde havalimanında Duty Free faturanı göstererek %18 KDV’yi peşin para olarak iade alabilirsin. ÖTV gibi abuk sabuk vergiler olmadığı için ürünler oldukça uygun fiyatlı. Bir de KDV’yi iade alırsan buraya kıyasla en az yarı yarıya düşük mal edebilirsin. Kolay gelsin.

      Yanıtla
  5. Çantaya koymadan önce malzemeleri torbalara koyuyorsunuz? O torbaların tanesi ne kadar? Hangi marka nerden temin edelim? Lt bazlı fiyatları da yazarsanız süper olur?

    Yanıtla
  6. Düşüncelerinizi çok beğendim.
    Gerekten yaşanarak edinilmiş tecrübeler.
    Ama kapta biraz bushcraft lazım değil mi?
    Lezzet katar…
    Selamlar…

    Yanıtla
    • Merhaba, bushcraft ayrı bir dünya. Henüz o dünyaya adım atamadım. Şimdilik olayın sportif yönüyle daha çok ilgiliyim. Ancak bir yere takılı kalmam, sürekli yeni şeyler denemekten hoşlanırım. Bu yüzden eninde sonunda o olaylara da girerim diye düşünüyorum. Hatta ilgiliyseniz lütfen Outdoor Haber’de bushcraft ile ilgili yazılar yazın, isminizle yayınlayalım. Bir çok kişinin adını bile duymadığı bir uğraş.

      Yanıtla
  7. Kampa yeni başlıyorum bende ne gerekir ne olmalı yanımda diye araştırırken sizin dediğiniz gibi o olsun bu olsun şuda gerekli…… Bir çok şey yazılı yüzlerce metin ve listeyle karşılaştım ama sonuç olarak açıklama ile yaptığınız liste gerçekten çok işime yarar geldi hem ağılıklardan hemde gereksiz bir çok şeyi yanımda taşımaktan kurtulmuş oldum teşekkürler

    Yanıtla
    • güzel kardeşim sırt çantasını 30 kilometre taşımadan, araçla kamp yerine gidip bir de millete akıl veriyorlar. yapacak bir şey yok. paranı ıvır zıvıra harcayacağına, balta malta abuk sabuk şeyler alacağına.. işe iyi bir sırt çantası, hafif ve çok amaçlı bir çadır, önümüz yaz hafif sentetik bir tulum, kaliteli bir rulo mat, bir de temel kamp mutfağı ekipmanları ile başlayabilirsin. zaman içinde ihtiyaçlarını kendin belirle. acele etme. insan bugünkü kafayla aldığını 6 ay sonra beğenmiyor.
      bir kaç gün önce bir video yayınladım, https://www.youtube.com/watch?v=fqQWzYO3gBk zamanın olunca izlersin. yorumların için teşekkürler.

      Yanıtla

Yorum yapın