Zaman geçtikçe hacimli ve ağır malzemeleri taşımaktan usandım. Ayrıca bir baktım hiç kimse pişirme gereci getirmiyor, kamp mutfağı malzemelerinden sorumlu kişi haline gelmişim. Son yıllarda, özellikle de bu siteyle uğraşmanın verdiği gazla, daha hafif ve az yer kaplayan solo malzemelere yöneldim.
Solo malzemelere yönelerek
- Ağırlık: Taşıdığım ağırlık 2 kilodan 640 grama düştü.
- Hacim: Diğer malzemelere yer açıldı. Böylece düşük kapasiteli hafif çanta kullanabiliyorum.
- Daha az yakıt tüketimi: Yarım kiloluk kartuş yerine 80 gramlık mini kartuş 2 gece konaklamalı kamplar için yetiyor da artıyor.
elde ettim. Ayrıca hijyen konusunda hassas olduğum için başkasının hazırladığı, yerken içime sinmeyen yemekleri tüketmiyor, gıda giderlerine de ortak olmuyorum.
Hafifliğin ve bağımsız hareket etmenin tadına varınca sizlerle paylaşmak istedim. Son katıldığım kampta, kocaman tencere setleri, kamp için ideal olduğu söylenen titanyum kaşık çatallar, neredeyse piknik tüpü boyutundaki kamp ocakları, birinin kafasına atsan yaralayacak kadar ağır mug bardaklar ve bilumum pılı pırtıyı görünce bu yazıyı yazmaya karar verdim. Sırt çantalı çıkılan, sportif maksatlı yapılan kampçılık faaliyetlerinde hafif, az yer kaplayan ve pratik malzemeler tercih ederek daha zevkli, çevrenizdeki güzelliklere daha iyi odaklanabileceğiniz faaliyetler gerçekleştireceksiniz.
Kamp mutfağı malzemeleri
Kamp mutfağında kullanılan gereçler aşağıdaki malzemelerden oluşur. Bunların hepsini satın almak zorunda değilsiniz. Örneğin taşıdığınız tavayı tabak yerine kullanabilir veya tabakla uğraşmayıp doğrudan tencereden yemeyi tercih edebilirsiniz. Ben gene de malzemeleri sıralayayım.
- Ocak
- Tencere – tava
- Çaydanlık
- Tabak
- Bardak
- Çatal – kaşık
- Termos ve su kapları
- Gıda taşımaya yarayan kap ve poşetler
- Bulaşık ve taşıma ile alakalı yardımcı malzemeler
Kamp Ocağı
Kamp ocakları hakkında ayrıntılı bilgi için geçen sene yayınladığımız, yalnızca kamp ocaklarını anlattığımız yazımızı inceleyebilirsiniz. Yeri gelmişken burada da kısaca özet geçelim.
Benzin Ocakları
Kamp ocağı seçerken her zaman basit ve hafif çözümleri tercih edin. “Her koşulda idare etsin, tsunamilere, hortumlara, fırtınalara dayansın, yeter ki sıcak çay içeyim” diye düşünerek, gaza gelip de satın aldığınız benzin ocaklarını taşımaktan usanacak, büyük ihtimalle narin parçalarından bir tanesini bozup, dağ başında hayatın anlamını sorgulayacaksınız.
Benzin ocaklarının en büyük avantajı, gaz kartuşu bulmanın sıkıntı yaratacağı uzun süreli ekspedisyonlarda, kervan geçmez yerlerde yapılan faaliyetlerde her yerde bulunan benzin ve mazot ile çalışabilmeleridir. Kışın küçük bir grup Ağrı dağına gidecek, yemek ihtiyacınızı ortaklaşa karşılayacaksınızdır. Bu gibi durumlarda da benzin ocağı taşımak anlamlı olabilir. Ancak kulaktan dolma bilgilere inanıp; Erciyes'e, Kaçkarlara, Ağrı'ya gittiğinizde gaz kartuşlarının çalışmayacağını düşünmek yalnızca bir efsanedir. Youtube'da ileri Everest kamplarında bile gaz kartuşlu ocakların çalıştığını izleyebileceğiniz pek çok video bulabilirsiniz.
Özet olarak uzun süreli, kalabalık katılımlı faaliyetlere girişmeyecek, solo veya küçük grup halinde faaliyetler yapacaksanız, boşuna benzin ocağı satın alıp da 1 kilo yük etmeyin.
Bütan Propan Karışımlı Vidalı Kartuşlar ve uyumlu Ocaklar
Bütan propan karışımlı vidalı kartuşlar ve bunların üzerine kullanacağınız zaman monte edeceğiniz ocaklar, doğada yemek pişirmek ve su kaynatmak için en güvenli ve en basit ocak çözümleridir.
Genellikle %30 propan, %70 bütan karışımı ihtiva eden vidalı kartuşlar, ocağa birkaç saniye içinde monte edilerek kullanıma hazır hale gelir. 80 gram, 230 gram ve 500 gramlık kapasitelerde satılan vidalı kartuşlar, kullanmadığınız zaman ocakların kartuştan ayrılabilmesi sayesinde ilerleyen zamanlarda tekrar kullanabilmenin yanı sıra, çantanızda da oldukça az yer kaplarlar. Ayrıca farklı kapasitelerde satılan kartuşlar sayesinde, yanınıza ihtiyaç duyduğunuz kadar yakıt alabilmenize de imkan tanırlar.
Alkol / İspirto Ocakları
Sıcak havalarda yapacağınız kısa ve solo faaliyetler için oldukça pratik ve ucuz çözümlerdir. Alkol ve ispirto verimli yanmayan, uçucu maddelerdir. Bu bakımdan soğuk havalarda bu tip ocaklara yakıt yetiştiremezsiniz. Yanınızda oldukça fazla yakıt taşımanız gerekir. Fazla yakıt ağırlık ve hacim demektir. Uzun lafın kısası, hafta sonu kampları hariç, özellikle de soğuk havalarda çıkacağınız kamplarda verim alamayacağınız bir çözümdür.
Ne kullanıyorum?
Vidalı kartuşlarda herhangi bir marka tercihim yok. Malzeme rafımda 80, 230 ve 500 gramlık kartuşları sürekli hazır bulunduruyorum. Hafta sonu, tek veya iki gece konaklamalı etkinliğe katılacaksam 80 gramlık kartuş yeterli geliyor. 2-5 gün süreli faaliyetler için 230 gramlık kartuş, daha uzun süreli faaliyetler için ise çantamda 1 veya 2 adet 500 gramlık kartuş taşıyorum.
Vidalı kartuşla uyumlu ocaklarda ise marka tercihim var. Aliexpress ürünleri de dahil, Jetboil, Primus gibi birçok marka kullandım. Aralarında “evladiyelik” olarak nitelendirebileceğim tek markanın MSR (MSR Pocket Rocket kullanıyorum) olduğunu rahatlıkla ifade edebilirim. Geçtiğimiz yıllarda yanıma ocak almayı unuttuğumu son anda fark edip, Bursa'da Robens marka ocak almıştım. Uludağ'da Robens'i vidalı kartuşa takıp gaz valfini açtım, fakat tık yok. Meğerse contası sert ve kalın malzemedenmiş. Kaya parçasını zımpara gibi kullanıp contayı incelttim, ancak o şekilde çalışmaya başladı. Fakat bu sefer de tencerenin ocak üzerinde düz durmadığını, ocağın ayaklarından bir tanesinin fabrika çıkışı yamuk imal edildiğini fark ettim. Uzun lafın kısası, biraz paraya kıyıp eli ayağı düzgün, sağlam bir şey alın.
Aşağıdaki videoda kullandığım kamp mutfağı malzemelerini görebilir, çantada kapladığı yer hakkında fikir edinebilirsiniz.
Kamp Tencere ve Tavası
Kamplarda tava ve tencerede yalnızca teflon kaplı malzeme kullanıyorum. Teflon tercih etmemdeki başlıca neden yemeğin yapışmaması. Yemek yapışmadığı için temizlemesi de kolay oluyor. Her yerde çeşme bulmak mümkün değil. Yanımdaki sınırlı suyu da tencere temizlemek için harcamak istemiyorum. Yemek pişirip tükettikten sonra teflon tencereye birkaç yudum su döküp çalkalamak, ufak bir mendil parçasıyla silip kaldırmak ve ertesi gün tekrar kullanmak mümkün. Teflon malzemelerle yalnızca tahta veya plastik kaşık kullanarak pişirme işlemini gerçekleştirin.
Elimden alüminyum pazar tenceresinden tutun da, Trangia tencere setlerine, Ferrino'nun Popote pişirme setinden, Aliexpress'ten getirttiğim markasız ürünlere dek bir çok tipte tencere tava geçti. En nihayetinde Primus Litech solo tencere ve tava seti alarak arayışımı sonlandırdım. Yukarıda kamp ocaklarında ifade ettiğim gibi; ağır ve hantal çözümler yerine ufak ve hafif gereçlere yöneldiğinizde hem işinizi görüyor, hem de sırtınıza daha az yük bindirerek faaliyetin güzelliklerine odaklanabiliyorsunuz.
Özet olarak Primus Litech Trek Kettle veya benzer 1 litre kapasiteli tencere tava seti 2 kişiye kadar olan tüm pişirme ihtiyaçlarını karşılamak için yeter de artar. Bu tip solo kitlerin tavalarını, makarna haşladığınızda tavayı tencerenin üzerine koyarak ters çevirerek suyunu süzmek için kullanabilirsiniz. Gaza gelip de Tenceresi ayrı, tavası ayrı, süzgeç, sap, bardak gibi ıvır zıvırlarla satılan setleri satın almayın. Canınız piknik yapmak istiyorsa evden tencere bir de piknik tüpü getirin, boşuna masraf etmeyin.
1 litre kapasiteli Litech kullanarak, 20 dakika içinde 2 kişi için
- Makarna haşlıyor,
- Kavurma pişiriyor,
- Püre hazırlıyor,
- Puding yapıyorum.
Kamp malzemelerinizi, kamp mutfağı gereçlerinizi ve kampta yiyeceğiniz yemekleri sadeleştirin. Bir zamanlar ben de dahil olmak üzere, bizim milletin doğada vakit geçirme anlayışı piknik düzeyinde. Likya yolunda yabancılara denk geldim, kendimden utandım. Adam sade makarna haşlıyor, yanında bir şipşak çorba. Üzerine kahvesini içip bisküvisini yiyor, geçiyor dinlenmeye. Biz robocop gibi kuşanmışız, sırtımızda 20 kilo çanta.. içinden adeta yiyecekler fışkırıyor.
Çaydanlık
Su kaynatmaya yarayan çaydanlıkları, evde çay demlediğiniz çaydanlıklarla karıştırmayın. Bizdeki adı çaydanlık, yurt dışında bunlara kettle diyorlar. Elbette içinde çay pişirilmez diye bir kural yok, fakat çok da lezzetli olmayacağını söyleyebilirim. Alüminyum çaydanlıkları da düşük kapasiteli tercih etmenizi öneririm. Küçük kettle ile su kaynatma süresi azalacak, ihtiyacınızdan fazla suyu kaynatmayacaksınız, böylece yakıt tüketiminiz de azalacak. Ağırlık ve hacimden tasarruf edeceğinizi de unutmayın.
0.6 litre (600 ml.) kapasiteli Trangia çaydanlık kullanıyorum. Evdeki rafta aynı markanın 1 litrelik modeli de duruyor, fakat yıllardır kullanmadım. 0.6 litre 3 kişi için yeterli geliyor.
Tabak
Tabakla ilgili ne yazılabilir demeyin. Yazacak bir şeyler buluruz 🙂 Setlerin yanında gelen metal tabaklar hem ağır hem de yer kaplıyor. Bana sorarsanız yanınıza hiç tabak almayın. Tencere veya tavanızı tabak gibi kullanabilirsiniz. “Yok arkadaş, tabak olmadan yemem” diyecek olursanız, katlanır tabaklardan kullanmanızı öneririm. Daha ucuz bir çözüm arıyorsanız, marketlerde sert plastik tabaklar satılıyor.
Sea to Summit markasının alt yüzeyi sert plastikten mamul kasesinden kullanıyorum. Katlanabilir tabak alırken alt yüzeyinin sert plastik olmasına dikkat edin. Aksi taktirde tuttuğunuzda tabak yamuluyor, yemek üzerinize dökülüyor.
Bardak
Birinin kafasına atsan yaralayacak kadar büyük ve ağır mug bardakları beğenmiyorum. Çantada çok yer kaplıyorlar, ayrıca oldukça da ağırlar. Bardakta da tercihim katlanabilir bardaklar.
Sea to Summit markasının ağız kısmı sert plastikten mamul bardağını kullanıyorum. Katlanabilir tabakta da olduğu gibi, katlanabilir bardak satın alırken ağız kısmının sert plastikten üretilmiş olanlarından tercih edin.
Çatal – Kaşık
Teflon kaplama tencere tava kullandığımdan ötürü, bunları çizmemek için plastik çatal kaşık kullanıyorum. Bir diğer alternatif tahta kaşıklar. Ancak tahta kaşıklar üzerilerinde bakteri ürediği, tam anlamıyla temizlik sağlanamadığı için tercih etmiyorum.
Titanyum alaşım çatal kaşıklar da satılıyor. Ancak hangi akla hizmet bunlar tercih ediliyor bilmiyorum. Bu tip sert çatal kaşıklar teflon tencereyi çizer (Teflon zararlı bir madde. Ayrıca tencerenin ömrü de kısalır), alüminyum tencereyi çizer (Böylece sindirim sistemine zehirli alüminyum partikülleri girer). Üstelik plastik kadar hafif değiller. Oldukça da pahalılar.
Sea to Summit markasının bir tarafı kaşık, diğer tarafı çatal olan modelini kullanıyorum. Sea to Summit Türkiye'de satılmıyor, ancak ülkemizde satılan İsveçli Light my Fire markasının çözümleri de aynı kalitede.
Termos ve Su Kapları
Çok ağır ve yer kapladıkları için termos taşımıyorum. Günübirlik yürüyüşler haricinde, sırt çantalı çıkılan sportif kamplarda termos kullanmak oldukça gereksizdir. Ocağınız, çaydanlığınız zaten yanınızdadır.
Piyasada Nalgene ve benzeri su kapları satılıyor. Ancak 1,5 litrelik pet su şişesi haricinde ekstra hiçbir su taşıma malzemesi kullanmıyorum. Kullanmanızı da önermiyorum. Gereksiz malzemelerden kaçının.
Aklıma gelmişken, İran'da karşılaştığım bir olayı kısaca anlatayım. İran'da doğa severler dağlara çıkarken, kamptan ayrılmadan önce kuru üzüm, kuru kayısı ve şekerli suyu kaynatıp 0,5 litrelik pet şişelere dolduruyorlar. Orta katman polarlarına iç cep diktirmişler, her bir dağcı sağ ve sollarına birer şişe bu karışımdan koyup tırmanışa başlıyor. Böylece birkaç saat hem ısıdan faydalanıyorlar, hem de susadıkça bu karışımdan birer fırt çekip devam ediyorlar. Kendimi çok yorgun hissettiğimde çıkarıp ikram etmişlerdi. Ayıp olmasın diye çok az miktarda tüketmiş olmama rağmen hemen kendime gelmiştim.
Gıda Taşımaya Yarayan Kap ve Poşetler
Marketlerde sızdırmazlık özelliği olan, kilitlenebilen kahvaltılık kapları satılıyor. Bunların yuvarlak olanlarından değil; dikdörtgen formunda olanlarından (çantanızın kapasitesini etkin kullanmak için), tamamı plastikten mamul kaplardan ufak ölçülerde iki veya üç tane alın bir köşede dursun. Yapacağınız faaliyete göre ihtiyacınız kadarını zeytin, helva, tahin, pekmez gibi akacak kokacak gıdaları taşımak için kullanabilirsiniz.
Kuru tüm gıdaları buzdolabı poşetlerinde taşıyorum. Küçük, orta ve büyük boylarından alın bir köşede dursun.
Kavurma, sucuk, peynir ve bunlara benzer malzemeleri porsiyonlara ayırtıp vakumlatın. Örneğin kocaman kangal sucuk alacağınıza, parmak sucuklar alın, büyük marketlerin şarküteri bölümlerinde rica edin, vakumlasınlar. Bu şekilde hem kokma ve bozulmayı geciktirmiş olursunuz, hem de planlı hareket eder, gıdaları günlere bölersiniz.
Bulaşık ve Taşıma ile alakalı Yardımcı Malzemeler
Sert ve yumuşak tarafı olan süngerlerden ufak bir parça kesin. Bir de otellerden aşırabileceğiniz şampuan kutularına bulaşık deterjanı koyun. Bu ikisini koyabileceğiniz ufak bir çanta bulabilirseniz bulaşık setiniz hazır.
Ülkemizde satılıyor mu bilmiyorum, yurt dışındaki alışveriş sitelerinde “mesh sack” “mesh stuff sack” aratarak bulabileceğiniz file çuvallardan satın almanızı öneririm. Çadırı bile bunların içine koyuyorum. Çok iyi organize olmama, aradığım malzemeyi çantayı dağıtmadan bulmama yarıyorlar. Bunların 0,5 litreden 15 litreye kadar kapasiteli envaitürlü çeşidi satılıyor.
Kullandığım malzemelerin listesi
- Ocak: MSR Pocket Rocket
- Tencere – tava : Primus Litech Trek Kettle
- Çaydanlık: Trangia 0,6 litre
- Tabak: Sea To Summit x bowl
- Bardak: Sea To Summit x cup ve Sea To Summit x mug
- Çatal – kaşık: Light My Fire Spork
- Termos ve su kapları: Termos kullanmıyorum. Su kabı olarak yalnızca 1,5 ve 0,5 litrelik pet şişe kullanıyorum.
- Gıda taşımaya yarayan kap ve poşetler: Marketlerde satılan basit çözümler kullanıyorum.
- Bulaşık ve taşıma ile alakalı yardımcı malzemeler: Bulaşık için basit market çözümleri. Taşıma ile alakalı Deuter ürünleri kullanıyorum.
Özet
4 ana malzeme satın almanız gerekli. Bunlar ocak, tencere, çaydanlık ve bardak. Gerisi şimdilik olsa da olur, olmasa da. En kötü evden veya marketten bir şeyler uydurursunuz. Gidip de kocaman çelik setlere para vermeyin. Ayrıca pikniğe değil, sportif faaliyete gittiğinizi de unutmayın.
Çelik ve alüminyum tencereler ucuz olabilirler, ancak teflon veya yapışmayı önleyen başka cins kaplamalar doğada hayatı oldukça kolaylaştırıyor. Bu tip tencereler pahalı olsalar da, yüzeylerine yemek yapışmadığı için yıkamayı oldukça kolay hale getiriyorlar.
Sizin için bir de ucuz ve hafif alternatiflerden oluşan bir Aliexpress listesi hazırladım. Aşağıdaki malzemelerin tümünü denedim ve beğendim.
Merhaba Msr pocket rocket 2’nin alternatifi olarak bunu almayı düşünüyorum. https://www.trekkinn.com/outdoor-mountain/primus-microntrail-regulated/136492162/p tavsiye eder misiniz ? Bütçem sınırsız önerebileceğiniz başka alternatifler var mıdır acaba ?
süper bir ocak. düşünmeden alın. ancak üzerindeki çakmağı sadece mecbur kaldığınızda (sert rüzgar, ıslak çakmak) kullanın. bu çakmaklar çok narin yapıda. sık kullanmayın ki acil durum için çalışır vaziyette dursun. hatta alınca haber edin, inceleyip sitede yayınlayalım. varsa böyle eksantrik başka ürünler onları da inceleyelim.
Siparişleri verdim bekliyorum. Geldikten sonra vakit bulup kamp yaptıktan sonra inceleyip yayınlarız tabi çok isterim. İlgilendiğiniz için çok teşekkürler.
rica ederim ne demek. https://www.instagram.com/p/B2OuHwRBoqA/ Nurgazlarda sıkıntı var kullanmayın. Yalama olabilir. Evolite veya bulabilirseniz Orcamp tüpler sorunsuz.
Primus litech trek kettle aldım ama sonradan şu ürünü fark ettim. https://www.amazon.com/TOAKS-Titanium-1100ml-Pot-Pan/dp/B009MZHRKU arada 125 gram fark var. Kolay temizleniyormuş ama Litechteki gibi bir kaplaması yok ince o yüzden yapıştırma konusunda endişelerim var. Titanium tavsiye eder misiniz ?
Question:Does it have a nonstick coating like teflon or no?
Answer:there is no coating, but I still toast bagels in my lid.
yok hacı, doğrudan yapışır ve deli eder. 125 gr için değmez. tamam hafif olalım ama bu tip detaylar can sıkıcı olabiliyor. şu olabilir. primusun tavasını yanına almazsın olur biter. aynı grama denk gelir.
Bu modelin ismini trekkinn biraz eksik yazmis. Microntrail serisinin en donanimlisi ve bence diger markalar ile yaptigim mukayeselerle “evladiyelik” yakistirmasini esas hak eden. Ben bu yaz aldim ve keyifle kullaniyorum.
MSR’in Deluxe serisi dahi bununla dayanim konusunda yarisabilecegini düsünmüyorum.
Kiymetli Cagatay inceleme yazin icin ayrica tesekkürler.
Rica ederim. Tek ricam sizlerin de inceleme yazıp birkaç fotoğraf çekip bana göndermeniz. Sizin imzanızla inceleme yayınlamak çok isterim. Taktir edersiniz ki, bendeki malzeme çeşitleri sınırlı. O yüzden ne kadar çok malzemeye yer verirsek faydamız o kadar çok olur. Selamlar.
Tabi ki, elde ne varsa ona göre inceleme yapiyorsun. Bu cok anlasilir bir sey. Ben detaylari cok seven biri oldugum icin, almadan evvel epey arastiriyorum, bazen alip iade ediyorum. Bu ürünle ilgili bir seyler hazirlamaya calisicagim, iletirim. Selamlar
Öncelikle yazı için teşekkürler çok kapsamlı ve bilgilendirici olmuş,Türkiyede bu sporu yapan çoğu insan aksine hafif malzemeleri tercih ediyor olmanız gerçekten güzel.birkaç senedir kamp yapan ve üniversiteye hazırlanan birisi olarak çok şey öğrendiğimi söyleyebilirim sizden.
Birkaç temel eksiğim kaldı ekipman konusunda,kafa lambası ve kamp mutfağı.primus litech fiyat olarak biraz fazla geldi ve istanbul karaköyde bile bulma fırsatım olmadı,kafa lambası konusunda da petzl tikkina(90 lira)düşünüyorum ve bu iki ekipmanı toplam 200 liraya halletmek istiyorum.100-150 lira civarında primus litech’e rakip bir tencere tava seti tavsiyeniz var mıdır ?
Merhaba, maalesef Türkiye’de Litech’e alternatif bir tencere bulamadım. Aliexpress’te var bir kaç benzer ürün fakat kalite anlamında Litech ile alakaları yok. Biraz daha zorlayıp alın derim.
Kamp için alınacak olan tencere takımları direk ateşte veya közde yapılabilirmi acaba
plastik kulpları yoksa yapılır, ancak dış yüzeyleri kapkara olacaktır.
iyi ki denk geldim tam benzin ocağı almak üzereydim vazgeçip tüplü ocak alacağım. böyle paylaşımların çoğalması çok önemli.
Güzel yazı teşekkürler. Aliexpress listeni göremedim hocam, kamp için en uygun şekilde ürünleri aliexpressten almak istiyorum böyle bir listen varsa verebilir misin ?
Bu hafta sonu yazı için birkaç fotoğraf çekip linkleri ekleyeceğim. Şimdi ise “En iyi Aliexpress Outdoor ve Kamp Malzemeleri” başlıklı, alıp tecrübe ettiğim uygun fiyatlı malzemeleri anlattığım ayrı bir yazı yazmaya başladım. Birkaç güne bitmiş olur, linki buraya da ekler haber veririm. Selamlar
https://www.outdoorhaber.com/haberler/en-iyi-aliexpress-outdoor-ve-kamp-malzemeleri