Çadır polleri çadırın ayakta durmasına yarayan iskeletlerdir dersek yanlış ifade etmiş olmayız. Aslına bakarsanız gelecekte çadır pollerinin yerini alacak alternatif üretim teknikleri de yok değil. Ancak bu teknolojiler henüz deneme aşamasında ve fiyatları oldukça pahalı.
Çadır polü çeşitleri
Çadırlarda kullanılan başlıca pol çeşitlerini demir, alüminyum, duraluminyum, fiberglass ve karbon fiber olmak üzere beşe ayırabiliriz. Elbette bambu, titanyum gibi değişik maddelerle üretilen poller de var ancak şimdilik yalnızca konsept modellerde kullanıldıkları için bu yazıda bunlardan bahsetmeyeceğiz.
Demir poller
Demir poller genelde büyük aile çadırlarında kullanılır. Bu çadırlar genelde yaz, ilkbahar mevsimleri için kullanıma uygundur. Bu çadırların ağırlıkları 15-25 kilo arası değişir. Ağırlıklarından dolayı arabalı kamplar, uzun süreli kamplar veya kamping alanlarında kullanıma uygundur.
Fiberglas Poller
Fiberglas poller genelde 2-3 mevsim çadırlarda kullanılır.Rüzgar dayanımları alüminyumun yanına yaklaşamaz ki zaten kullanım amaçlarına göre onlardan istenen performans da bu değildir. Üretimi ucuz olduğundan kullanıldığı çadırlar çok pahalı değildir.
Alüminyum Poller
Alüminyum poller kaliteli çadırlarda bulunur. Rüzgara karşı dayanımı, daha doğrusu esneklik katsayıları fiberglasa oranla çok yüksektir. Alüminyum poller yapım maddesi olarak kendi içinde bir kaç seriye ayrılırlar. Kaliteli çadırlarda kullanılan poller 6000 ve 7000 serileridir. Ek olarak şunu söylemek de yarar var, 7000 serisi poller uçaklarda da kullanılır çünkü hem hafiftir hem de sağlamdır. 6000 serisi poller de alüminyumun haricinde magnezyum, silikon ve bazı başka elementler vardır. 7000 serisi poller ise alüminyum ve çinko ağırlıklı üretim teknikleri kullanılır.
Duraluminyum Poller
Duralüminyum poller çoğunlukla uçak yapımında kullanılır. Dayanıklı, sert ve hafif alüminyum alaşıma sahiptir. 1910 yılında Alman metalurjist Alfred Wilm tarafından bulunmuştur. Bugün çoğunlukla %3-4 karbon, %1 manganez, %0,5-1,5 magnezyum ve bazen de az miktarda silisyum içerir. Isıl işlemden ve yaşlandırma yoluyla sertleştirme işleminden geçirildiğinde, sertliği ve dayanımı yumuşak çeliğin değerlerine ulaşır.
Duralüminyum alaşımları, normal koşullarda oldukça yumuşak ve sünektir, ayrıca haddeleme, dövme, ekstrüzyon ve çekme işlemleriyle kolayca şekillendirilebilir. Çelik kadar dayanımlı olmasının yanı sıra, son derece hafif olduğundan uçak yapımına uygun bir malzemedir.
Karbonfiber Poller
Aslında bu pol yaygın olarak kullanılamamaktadır. Çünkü bu polün üretimi de pahalıdır.Ama dayanımı en kaliteli aluminyum polden bile çok çok üstündür. Everest, K2 gibi tırmanışlarda kullanılan bazı çadırların yapımında bu pollerden test amaçlı kullanılmıştır ve sonuçlar gayet olumludur. Ancak denildiği gibi pahalıdır. Buna örnek olarak daha önce yayımlanan 2013 yılının en sıradışı outdoor malzemeleri adlı yazımızda da bu polün kullanıldığı bir çadır tanıtılmıştır. Çadırın fiyatı 2000$’ dır.
DAC Poller
DAC poller de aslında alüminyum kullanılarak üretilir. DAC firması çadır polü odaklı üretim yapan bir Güney Kore firmasıdır. DAC pollerin bir çok çeşidi vardır. Örneğin; DAC Featherlite poller normal alüminyum pollerden %15 daha güçlü ve hafiftir. 8.84 mm , 9.35 mm , 9.9 mm kalınlıklarında üretilmiştir. Günümüzdeki en sağlam çadırlarda kullanılırlar, bunlar; TNF Mountain 35, Mountain Hardwear Trango ve MSR Fury'dir. Günümüzde bir çok kaliteli çadır markası çadırlarında DAC poller kullanırlar.
Çok teşekkür ederim 🙂 Kullanmaya engel bir durum yok gibi gözüküyor şimdilik. O zamandan beri çadırı kullanmadım başka bir kamp için ama ilk kampta daha detaylıca gözlemlerim polün durumunu. Bu sırada Meydan Kamp ile de irtibata geçeyim.
Merhaba. Polleri tanımak açısından çok bilgilendirici bir yazı olmuş, teşekkürler. Tek eksik yön, benim bu yazıyı yazıldıktan 9 sene sonra okumuş olmam 🙂
Size bir sorum olacak bu vesileyle: Geçtiğimiz haftalarda, Husky Baron çadırımı çok sert rüzgarlı bir havada kurmaya çalışırken, aluminyum pollerden bir tanesi aşırı esneyerek bir miktar eğildi. Elimle düzeltmeye çalıştım fakat hiçbir işe yaramadı tabii. Sizin bu konuda önerebileceğiniz bir düzeltme/tamir yöntemi var mıdır acaba aluminyum poller için?
Kullanmaya engel bir sorun teşkil etmiyorsa, bence bu haliyle kullanın. Alüminyumu doğru biçimde ısıtmadan bükünce (ev koşullarında olacak iş değil) çatlaklar oluşuyor. Husky ürünlerinin Türkiye distribütörü Meydan Kamp’ı arayıp eksik pol parçasını temin edebilirsiniz.