Türkiye'de satılan neredeyse her marka trekking botunu değişik dönemlerde kullanmış biri olarak su geçirmez, nefes alabilir, hafif, sağlam ve uygun fiyatlı bir trekking botu bulamayacağıma kanaat getirmiştim. Bu yüzden fazla beklentiye girmeden uygun fiyatlı bir bot arayışına girdim.
Daha önce gerek malzeme kalitesi, gerekse satın aldıktan ve problem yaşadıktan sonra satıcıların ilgisizliği yüzünden beni yarı yolda bırakan bütün markaları alışveriş seçeneklerimin arasından çıkardığım için bugüne kadar hiç denemediğim bir markayı satın almaya karar verdim.
Thermoform firmasının termal içlik, çorap, iç çamaşırı, polar ceket gibi ürünlerini severek ve tavsiye ederek kullanıyorum. Tesadüfen web sitelerine girdiğimde İspanyol Chiruca markasının yürüyüş botları ve arazi kullanımına uygun spor ayakkabılarını ithal ettiklerini farkettim. Hemen yurtdışı forumlarında Chiruca hakkında yorumlara göz gezdirdim. Hiçbir olumsuz yoruma rastlamadığım gibi, marka ve ürünleri hakkında oldukça pozitif yorumlar yazılmış olduğunu gördüm.
Thermoform.com.tr ‘den verdiğim sipariş hemen ertesi gün çok hızlı bir biçimde elime ulaştı.
Botlar gelir gelmez ayaklarımı bir güzel yıkayıp temiz çoraplarla botu denedim. Niyetim yürüyüşten önce tabanlarını bir miktar esnetmek ve derisini yumuşatmaktı. İlk izlenimim botun goretex astarının yumuşacık oluşu ve botun hafifliği oldu. Birkaç adım attıktan sonra derisinin de tatlı yumuşak olduğunu farkettim. Koskoca botun spor ayakkabı konforu sunması dikkat çekici bir özellik.
Chiruca Anso'da deri ve sentetik (cordura) uyum içinde kullanılmış. Dayanıklı Cordura bölümler botun nefes alabilmesine yardımcı oluyor. Başka bir deyişle sentetik bölümler deri bölümlere kıyasla içeride biriken ter buharını daha hızlı tahliye ediyor. Anso'da sentetik ve derinin yanısıra yalnızca pahalı botlarda gördüğümüz Karbon da kullanılmış. Karbon/Kauçuk karışımı ile botun hassas noktaları sağlamlaştırılmış.
Nefes alabilirlik ve su geçirmezlik konusunu Gore-tex astar ile çözmüşler. Yazının ilerleyen bölümlerinde nefes alabilirlik ve su geçirmezlik konusuna gireceğim. Vibram taban kullanılan botun tabanı çok tatlı bir sertlikte. Vibram taban günlük, trekking ve hafif dağ yürüyüşleri için oldukça uygun.
Bugüne kadar kullandığım hiçbir yürüyüş botu maalesef içime sinmedi. Kimisi su geçiriyordu, kimisinin içinde ayaklarım terden sırılsıklam oluyordu. En pahalı bot iyidir mantığıyla satın aldığım botlar birkaç yürüyüşten sonra paramparça olup dağılıyordu. Dıştan sapasağlam görünen botların incecik naylondan imal edilmiş iç astarları parçalanıyor; botun içi manavgat şelalesine dönüyordu. Tam şansıma küsüp bakalım bu ne kadar dayanacak diyerek aldığım nispeten uygun fiyatlı Chiruca Anso yürüyüş botu bugüne dek kullandığım en iyi bot çıktı.
Yaptığım her zorlukta yürüyüşü GPS ile kayıt etme alışkanlığım var. Bu sayede hem ne kadar yürüdüğümü takip edebiliyorum hem de çok hoşuma giden rotaları daha sonra tekrar yürüyebiliyorum. Chiruca Anso'yu kullanmaya başladığımdan beri 4 ay geçti. Bu süre zarfında 340 km yol yürüdüm. Kuru, ıslak, karlı, taşlı, kumlu, çamurlu her türlü parkurda botu deneme imkanım oldu.
Botun en dikkat çekici özelliği ultra-hafif oluşu. Ayağınızda bot varmı yokmu anlamıyorsunuz. İç astarı, bilek bölümü ve iç tabanı çok başarılı. Tarif etmek gerekirse spor ayakkabı ile yürüyor hissi veriyor. Vibram taban kuru, ıslak her türlü yüzeyde tutunmayı kolaylaştırıyor. Derin diş yapısı sayesinde tabanlarda çamur ve kar birikmiyor. Yaklaşık 4 aydır oldukça yoğun bir şekilde kullanmama rağmen dişlerde erime gözlemlemedim.
Bir diğer özelliği ise ayaklarınız kupkuru kalıyor. Goretex astar ve bot üzerindeki sentetik cordura bölümler sayesinde ter buharı rahatlıkla tahliye ediliyor; benim gibi ayakları çok terleyen birinin bile ayakları kuru kalabiliyor. Nefes alabilirlik özelliği çok başarılı. Botun derisi ıslansa veya çamurla kaplansa dahi; bileklik ve dil bölümündeki cordura bölümlerden bot solumaya devam ediyor.
Gelelim benim için bot seçiminde en önemli kritere yani su geçiriyor mu sorusuna. Arkadaşlar, botun bakımını ihmal etmezseniz; her faaliyetten sonra üşenmeden, nazikçe çamurlarından arındırıp, kuruduktan sonra bakım spreylerini uygularsanız bu bot su geçirmiyor. Daha önce kullandığım botlar yağmurlu ve karlı havalarda beni yürümekten nefret etme noktasına getirmişti. Chiruca Anso sayesinde her hava koşulunda rahatlıkla yürüyebiliyorum. Bu botu yıllarca ayaklarınız kuru bir şekilde kullanmak istiyorsanız kaliteli bir tozluk satın almalı ve bot bakımı nasıl yapılır yazısındaki tavsiyelere mutlaka uymalısınız.
Sonuç:
Chiruca Anso 4 mevsim boyunca trekking, kamp, hafif dağcılık aktiviteleri ve günlük hayatta rahatlıkla kullanabileceğiniz, bana göre piyasadaki fiyat/performans oranı en yüksek trekking botu. Kendinden iki, hatta üç katı fiyatla satılan botlar gibi sizi yarı yolda bırakmıyor. Ayrıca direkt Türkiye Distribütöründen yani Thermoform'dan satın alabiliyorsunuz. Böylece bir sorun yaşamanız halinde doğrudan distribütör ile muhatap oluyorsunuz.
Çağatay bey merhaba öncelikle size teşekkür etmek isterim yazılarınizla kafamdaki bircok seçeneği elememde yardımcı oldunuz fakat chiruca marka bot almak istiyorum dağ yürüyüşlerinde kullanmak için buradaki incelemeniz baya eski 2012 de şuanda bu marka botla ilgili düşünceleriniz hala aynımı yada bana tavsiye edebileceğiniz bir marka model varmı
Merhaba, sitede Aku trekker lite incelemesi var. Bunun trekker lite III (3) modeli çıktı fakat çoğu yer halen eski II (2) modelini satıyor. Bulabilirseniz yeni modeli alın, tavsiye ederim.
Bu botun aynısını n11 den 120 liraya aldım barkod sorgulaması yaptım orijinal İspanyol malı görünüyor fakat bu sene ilk yağan karda kar suyuna girdikten sonra botlar artık hertürlü suyu içine alıyor bu durum beni gerçekten üzdü alacak arkadaşların bilgisi olsun
“Gelelim benim için bot seçiminde en önemli kritere yani su geçiriyormu geçirmiyormu? Arkadaşlar botun bakımını ihmal etmezseniz, her faaliyetten sonra üşenmeden, nazikçe çamurlarından arındırıp, kuruduktan sonra bakım spreylerini uygularsanız bu bot su geçirmiyor.” yukarıdaki yazıdan alıntı.. nikvax sprey uyguladınız mı? bu botlar kanalizasyoncu çizmesi değil. bakım yapmazsanız elbette su alırlar.
standart ayakkabı numarasıyla karşılaştırıldığında, kaç numara büyük almamızı önerirsiniz?
1-1,5 numara büyük olmasında fayda var. kolay gelsin.
Teşekkür ederim. (okuduktan sonra silebilirsiniz)
nereden alabiliriz