Bu incelemeyi yazalı neredeyse 9 yıl olmuş. Şimdi okuyunca yeterince tatmin edici bilgiler vermediğimi fark ettim. Aradan geçen süre zarfında bir düzineden fazla farklı çadır kullandım. Çadırdan beklentilerim değiştiği gibi, daha üstün çadırlar kullanınca bu yazıya bir şeyler katabileceğimi düşünerek güncellemeye karar verdim.
Husky Flame'in ilk satılmaya başladığı yıllarda ülkemizde çok fazla marka model alternatifi yoktu. 2800 gram ağırlığındaki bu çadır bugünlerde ağır sayılabilecek bir değere sahip olsa bile, o günler için hafif kategorisinde olduğunu söyleyebilirim. Flame'i rakiplerinden üstün kılan yönü, aynı ağırlıktaki muadillerinin neredeyse 1/3 fiyatına satılıyor olmasıydı. Aradan geçen 10 yılın ardından Husky Flame'in halen üretilip satıldığını görmek şaşırtıcı.
Teknik Bilgiler
Flame iki parçadan oluşan, toplam üç adet 8.5 mm. çapında duraluminum pole sahip, tek girişli, iki kişilik (tek kişilik modeli de var) kışlık bir çadır. İç ve dış tente ancak bir arada kullanılabiliyor. Bu durum kurulumu kolaylaştırsa da, çadırı dış tente olmadan kullanmayı imkansız kılıyor. Çadırın en çok öne çıkan özellikleri kar eteklerine sahip olması ve tabanda 11000 mm./cm2, dış tentede 7000 mm./cm2 poliüretan kaplamalı kumaşları.
Kısaca fabrika verilerine göz gezdirelim;
Ölçüler: (Genişlik × Uzunluk × Yükseklik) 145 × 295 × 110 cm.
Paket ölçüleri: 50 × 15 cm
Ağırlık: paket ve aksesuarlarla beraber 3,2 kg. / paketsiz, aksesuarsız ve 6 adet kazık ile birlikte 2,8 kg.
Dış tente: 210T Polyester RipStop, 7 000 mm/cm2 poliüretan kaplama, bantlanmış dikişler
İç tente: 190T Naylon ve tül
Zemin: 190T Polyester, 11 000 mm/cm2 poliüretan kaplama
Poller: Duraluminum- 8,5 mm. çapında
Aksesuarlar: kar etekleri, hafif kazıklar, tamir kiti, taşıma çantası
Kurulum
Çadırın kurulumu çok zor değil. Ancak tek başına yapılan kurulumlarda biraz uğraştırdığını söylemek mümkün. Çadırı kurmak için 3 polü kanallardan geçirmeniz gerekiyor. Kanallardan geçirirken bazen takılan poller, zaman zaman ayrılıp vakit kaybettiriyor. Çadırı ayağa kaldırırken poller oldukça fazla gerildiği için, her an kırılacakmış gibi kaygı duyabilirsiniz.
Husky Flame çadırın iç ve dış tenteleri birbirine entegre olarak tasarlanmış. Bu şekilde diğer çadırlardaki gibi, önce iç tente kurulumu yapıp sonra üzerine dış tente geçirmeye gerek kalmıyor. Ani bastıran yağmurlarda iç ve dış tente bir arada kurulum yaptığınız için iç tente yağmura maruz kalmıyor ve kurulum esnasında ıslanmıyor. Bu çok büyük bir avantaj. Yıkanması gerektiğinde iç ve dış tenteleri birbirinden ayırabiliyorsunuz.
İç ve dış tentelerin tek başlarına kullanılmaması ılık ve sıcak havalarda bir dezavantaja dönüşüyor. Çadırı yalnızca iç tenteyle, dış tentesiz biçimde kullanmak imkansız. Bu durum çadırın kullanımını soğuk ve yağışlı havalarla sınırlıyor.
Su geçirmezlik
Husky Flame Türk milletinin korkulu rüyası olan doğada ıslanma konusundaki beklentileri fazlasıyla karşılıyor. Poliüretanı adeta boca edercesine kullandıkları bu çadır hiçbir şekilde su sızdırmıyor. Dikiş yerleri bantlandığı için bu noktalardan da su sızmayacağını söylemek mümkün. Ancak bu bantların kalitesi üst düzeyde değil. Bantlar kısa süre içinde deforme olup yer yer kumaştan ayrılıyor.
Dış tentede 7000 mm./cm2, iç tentenin zemininde 11000 mm./cm2 poliüretan ürünün albenisini arttıran unsurların başında geliyor. Ancak bu değerlerin gereksiz olduğunu, çadırın toplam ağırlıklarını arttırmaktan başka bir işe yaramadığını rahatlıkla söyleyebilirim.
The North Face Assault gibi Flame'in 4 katı fiyata satılan çadırlarda zeminde 1500-3000 mm./cm2 aralığında poliüretan kullanılıyor. Yani 11000 mm./cm2 poliüretanın ürünü tercih edilir kılmak için tercih edilmiş olduğuna şüphem yok. Benim çadırımda zeminde 1500 mm./cm2 poliüretan kullanılmış. Antalya'nın muson yağmurlarını aratmayan yağışlarını bilen bilir. Henüz tek bir damla su aldığını görmedim.
Sert Rüzgar
Çadır sert hava koşullarında beklenenden fazlasını veriyor. Çadırı üşenmez, muntazam kurarsanız, sert rüzgarlarda “bana mısın” demiyor. 8,5 mm. çapındaki poller hafif, ancak “5 mevsim” iddiası olan bir çadır için biraz ince sayılabilir. Buna rağmen Flame'in rüzgar dayanımı kendisinden 4-5 kat pahalı çadırlar kadar iyi. Kar etekleri içeri rüzgar, yağmur ve kar girmesini engelliyor. Aynı zamanda rüzgara karşı da direnç oluşturuyor. Karlı havalarda eteklerin üstünü karla kaplayınca, bu kar şayet eriyip donarsa, çadırı toplamak istediğinizde sizi uğraştırması, kumaşa yapışmış buzun kumaşın yırtılmasına neden olması olası. Dikkatli olun.
Sıcak bir gece geçirmek istendiğinde çadır üzerinde yer alan 3 adet hava girişini kapadığınızda içeride çok fazla kondenzasyon (yoğuşma) meydana geliyor. Bu durum damlama olayını tetikliyor. Birbirine çok yakın iç ve dış tente ıslaklık yüzünden birbirine yapışabiliyor. Dar olan iç alanda 2 kişi uyuduğunuzda tulumların yan tarafları ıslanabiliyor. Havalandırma girişlerinden en az bir tanesini mutlaka açık bırakın.
Kapasite
Çadır 2 kişilik kapasiteli olarak satılsa da, pratikte 2 kişi içinde ancak tabutta gibi yaşayabiliyorsunuz. Çadırda 2 kişi yemek yapmak, poponuzun üzerine oturup sohbet etmek, bağdaş kurmak imkansız. 2 kişinin çantalarını da içeri almaya kalkarsanız büyük ihtimalle botlarınız ve bazı malzemeleriniz dışarıda kalacak, içeride size kıpırdayacak yer kalmayacaktır. Çadırın balkon tabir edilen ön kısmı sadece 1 çanta kapasitesine sahip.
Uzun faaliyetlerde, olumsuz hava koşullarında bazen çadır içinde 24 saat veya daha uzun süreler kalmak gerekebiliyor. 2 kişi bu çadırın içinde ciddi sıkıntı çekebilirsiniz 2 kişi iken çadırda ne doğrulmak, ne oturup sohbet etmek, ne de yemek pişirmek imkansız. V şekilli bu çadırda, çadırın sonunda ayaklar birleştiği için bu bölüme malzeme koymak mümkün değil. Çadırda yalnızca yan cepler mevcut.
Çadırda tek kalırım, kimseyi içeri almam diyorsanız bu çadır size göre !
Çadırda tek başınıza kalacaksanız, taşıması ve kurulumu alıştıktan sonra nispeten kolay bir çadır. Tek kişinin oturması, yemek pişirmesi, eşyalarını koyması için gerekli alana sahip. Çadır dar olduğu için eşyalarınızı iyice yayarak, faaliyetlere malzemesiz gelip çadırınızda kalmaya yeltenen kişilere “maalesef yerim yok” rahatlıkla diyebilirsiniz.
Sonuç
10 yıl önce bu çadırı 280 liraya satın almıştım. Bugünlerde 1300 lira karşılığında satılıyor.”Ne kadar ekmek o kadar köfte” hesabıyla düşünüldüğünde bile, benzer özellikteki The North Face, Vaude, Ferrino, MSR gibi markaların aynı klasmandaki çadırlarıyla kıyaslandığında 1/5 fiyatı ile tam bir fiyat-performans çadırı olduğunu söylemek mümkün.
2800 gram ağırlık kabul edilebilir. Şöyle kabul edilebilir; yarısı ağırlığındaki bir çadırı, örneğin The North Face Assault 2 Futurelight'ı tercih etmeniz durumunda yaklaşık 6500 lirayı gözden çıkarmak durumundasınız.
Kış dağcılığı yapacaksanız, bütçeniz daha yüksek maliyetli çadırlara izin vermiyorsa Flame alternatifsiz. Ancak deniz seviyesinde ve sıcak havalardaki kamp ihtiyaçlarınıza cevap veremeyeceğini hatırlatırım.
-
6/10
-
5.5/10
-
6.5/10
-
9/10
Özet
Ülkemizde bu fiyata bulabileceğiniz en iyi başlangıç kış dağcılık çadırı. Kış dağcılığı yapmayacaksanız, sırf su geçirmezlik değerlerine bakarak bu çadırı tercih etmeyin. Kesinlikle bir keyif çadırı değil.
Husky flame 2 yi, Hasan Dağı ve Erciyes dağı kamp alanlarında kullandım, 3 havalandırma da açık olmasına rağmen oluşan nemden tulumum ve yüzüm ıslanarak uyandım. Çadır içinde nem olmasını önlemek için kar yoksa yakalıkların açık olmasına gerek olmayacağını düşünüyorum.
Kış aylarında sabah ıslanma olayını en aza indirgemek için çadırı çok muntazam, gerdirerek kurmak gerekiyor. Yani iç tente ile dış tente arasındaki boşluğa dikkat edeceksiniz. Bu iki kumaş birbirine sürtüyorsa, çadır yeterince gergin değil demek. Hatırladığım kadarıyla Flame’de üstte pollerin geçtiği kanalda ipler vardı. Bu ipleri gergin biçimde zemine sabitlemek gerek. Akşam 7 Sabah 6 desek, 11 saat boyunca nefesinizden çıkan buhar donup tentenin yüzeyine yapışıyor. Sabah güneş vurduğu an bunlar eriyor. Çadırın içini sular seller götürmüyorsa çok dert etmeyin.
Merhaba Çağatay bey. Ben de bişey sormak istiyorum. Decathlonfan aldığımız arpenaz 4.1 çadırımız var. Genellikle haftasonlari çadır kurduğumuz için bize kurulumu falan çok zor gelmeye basladi. Çocukla beraber üç kişiyiz. Ben yazın bile üşüyen biri olduğum için bunu satıp ikinci el husky fighter almayi düşünüyoruz. Kışın Uludağ eteklerinde veya yazın yüksek yerlerde kamp yapmak istiyoruz. Yazın da sahillerde.. Sizce mantıklı bir karar mıdır? Başka bir öneriniz var mı? Çadırın ebati da tam bize göre. Cevap bekliyorum sizden 🙂
Merhaba, bu tip çadırlarla yazın sahilde içinde fenalık geçirirsiniz. Hava sirkülasyonu olan 3 mevsim bir çadır tercih edin.
Peki bişey daha sorsam 🙂 fresh and black özelliği olan bi çadır önerebilir misiniz. 3 kisilik. Bi de bu çadırlarla ilgili güncel yazi yazabilir misiniz? Mesela otomatik çadırda şunlar iyidir, fresh and black arıyorsanız şu şu, veya da kışlık yazlik kullanılabilecek çadırlar.. mat veya uyku tulumu vs.. yani güncel düşüncelerinizi merak ediyorum dogrusu. Zahmet olmazsa :))
https://www.outdoorhaber.com/malzeme-inceleme/en-iyi-naturehike-cadir-modelleri burada “mongar” modeli var. Bunun gibi iç tentesi tülden oluşan bir model tercih ederseniz, yazın içinde havale geçirmeden kalabilirsiniz. Fresh and black yazın hamam gibi olur.
Merhaba Çağatay bey,
Husky Boston 5 ile Coleman Galileo 5 arasında bir tercih yapsanız, tercihiniz hangisi olurdu acaba ?
Ya da, bu seviyelerde başka bir öneriniz var mı ?
eğer kamp kuracağınız yere 1 veya 2 geceliğine gidecekseniz, her iki çadırın da kurulumları ve tekrar paketlenmeleri çok zor, çok uzun sürüyor. hele bir de yağışlı havada çadır ıslanınca evde bu çadırları kurutmak çok büyük dert. koca salonu bu iş için ayırmalısınız. yani özet olarak 1 hafta boyunca çadırda keyif yaparım gibi bir düşünceniz yoksa daha ufak çadırlar tercih edin. İki çadır da benim kamp anlayışıma hitap etmedikleri için maalesef tercih yapamıyorum.
Merhabalar.. husky falcon 2 çadır kullanıyorum. Bir yıllık bir çadır. Yeni üretim. İhtiyaç fazlası olduğu için satmak istiyorum. İlgilenen arkadaşlar olursa irtibat için 05446464646
Merhabalar öncelikle incelemeleriniz için teşekkür ederim. Ben yazları Uludağ’da ve rock Festivallerinde kamp atıyorum. Nen soğuktan değilde güneşten kaçabileceğim iyi havalandırmalı çadır bakıyorum. 2 kişi olursam bile 3 kişilik alacağım. Decathlon’un quechua marka fresh and black Modelleri gündüzleri benim istediğim gibi ama geceleri havalandırması sıkıntılı. Husky çadırlar tip olarak çok hoşuma gidiyor karizmatik bir havaları var. Husky çadırlarda fresh an black özelliği var mıdır? Şekilciyim görünüş önemli :))
fresh and black nedir maalesef bilgim yok. içeri güneş ışığı girmemesi ile ilgili bir şeyse bildiğim kadarıyla huskylerde böyle bir özellik yok. olsa da içi hamam gibi olacağı için pek bir anlamı kalmıyor. en iyisi çadırı ağaç gölgesinin altına kurmak.
merhaba arkadaşlar çok güzel açıklamalarda bulunmuşsunuz teşekkür ederim konu açılalı çok uzun zaman olmuş fakat bu konuda yardıma ihtiyacım var farklı marka çadır kullandım daha önce pollerden hep sorun yaşadım kısacası karadeniz yaylalarında yağmura rüzgara dayanıklı çadır arıyorum 3 kişilik düşünüyorum husky nin hangi modelini almalıyım bu konuda yardımcı olursanız sevinirim saygılar.
Merhaba, eğer “rüzgar” dememiş olsaydınız hoşunuza giden, bütçenize uyan en hafif modeli alın diyecektim. Ancak sert rüzgara dayanıklı 3 kişilik tek seçenek Falcon modeli gibi görünüyor. Husky değil de Makalu Falcon alın. Aynı fabrikada, aynı malzemelerle üretiliyorlar. Bizzat Husky genel merkezine sordum. Bizim ürünümüz cevabını verdiler. Tekzen’de 900 lira.
çağatay bey sizinle iletişime geçebilirmiyiz
iletişime geçtiniz zaten. yazın burada yanıtlayayım.