Satın aldığım ve önümüzdeki günlerde inceleyeceğim ürünler şunlar; Aku Superalp bot, Aku Trekker Lite bot, Millet Tyak Ear Flap bere ve The North Face Men's 200 Shadow polar ceket. Geçtiğimiz yaz satın aldığım bir sürü malzeme de inceleme yazısı için sırada.
Bugünkü incelemenin konusu dış kabuğunda Merinos yünü ve Thinsulate kullanılmış harika bir ürün; Millet Wool Glove.
Çocukken, yünden mamul kazak, atkı ve bere kullandığımı hatırlıyorum.Zaman içinde koyundan elde edilen doğal yün (sanırım pahalandı) yerini akrilik-yün ve polyester-yüne bıraktı. Ardından yün kazaklar demode oldu. Kısacası yün hayatımızdan bir şekilde çıktı.
Geçen yıl yurt dışından satın aldığım iki çift Lorpen yün çorap, uzun yıllardan bu yana kullandığım yünden mamul ilk ürün oldu. Oldukça kalın olan bu çorapları kışın dondurucu soğukta giymenin yanı sıra, Ağustos sıcağında yaptığım yürüyüşlerde dahi kullanmaya devam ettim. Merinos cinsi koyunlardan elde edilen ve Woolmark tarafından akredite üreticiler tarafından üretilen yünlerin hem yalıtım özellikleri, hem de ciltle uyumları üst düzeyde. Terlemeyi azaltan, çok iyi nefes alan, hidrofobik özellikli (su iten) bu yünler kışın sıcak, yazın serin kalmaya yarıyor. “Yazın yün çorap kullanmaya zorun neydi” diye soracak olursanız, su tutmadığı için ayak ıslanmıyor, deri ıslaklığa bağlı olarak yumuşamadığı için uzun mesafeli trekking faaliyetlerinde meydana gelen su toplaması gibi ayak yaralanmalarını, doğru ayakkabı seçimi yaptığınız takdirde tamamen önlediğini söyleyebilirim.
Yünün bir başka özelliği de, ıslansa dahi yalıtım özelliğini sürdürmesi. Belki de sırf bu yüzden ciddi kış tırmanışlarında kaz tüyü eldivenlere ek olarak, bir çift de yün eldiven yedek olarak taşınabilir. Kaz tüyü ıslandığında yalıtım özelliğini tamamen yitiren, çok geç kuruyan bir malzeme. Belki de bu yüzden, yün eldivenler yurt dışında buz tırmanışı ve kış dağcılığı yapanlar tarafından çok sık tercih ediliyor.
Sentetik tulumdan kaz tüyü tuluma terfi edenleriniz mucizeye şahit olmuştur. Kaz tüyü hafif ve az hacimli olmasına karşın, ağırlığının iki katı sentetik çözümlere kıyasla daha iyi yalıtım performansı elde ediyor. Aynı durum yün için de geçerli. Yün, %100 polyester malzemelere kıyasla fark edilir ölçüde ısı yalıtımı sağlıyor.
Millet Wool Glove'un teknik özellikleri şu şekilde
- Dış kabukta %20 merinos yünü %80 3M Thinsulate polyester karışım kullanılmış. Kullanılan yün Woolmark sertifikalı merinos yünü.
- İç astar yumuşak polar kumaştan mamul.
- Avuç içinde sentetik süet kullanılmış.
- Bilekten itibaren 6 cm. kadar uzunluğa sahip.
Eldivende kullanılan Thinsulate iplikler eldivene hem esneklik, hem de yalıtım özelliği katıyor. Birkaç yıl önce kullandığım The North Face Verto S6K botta da kullanılan bu yalıtım malzemesi ayaklarımın üşüme problemini tamamen ortadan kaldırmıştı.
İç astarda kullanılan polar kumaş oldukça yumuşak ve ciltle uyumlu.
Deri eldivene kıyasla avantajları neler?
Millet Wool eldiven deri eldivenlerdeki hissizliği ortadan kaldırıyor. Deri eldivenlerle cebinizden bir şey çıkarmak, ip bağlamak, karabina takıp sökmek gibi işler yapmak bazen zorlayıcı olabiliyor. Millet Wool eldivende böyle bir sorun yok. Eldiven neredeyse elinizle bütünleşiyor.
Deri eldivenlere kıyasla bir başka avantajı ise daha iyi soluması. İleri düzey deri eldivenlerde Gore-tex veya Event gibi membranlar kullanılsa da, neticede su buharının deri/kalın kumaş katmanı geçmesi çok kolay olmuyor. Çok soğuk havalarda parmaklar ve eliniz su buharıyla ıslandığında ısı kaybı çok daha hızlı yaşandığı için elinizi bir türlü ısıtamıyorsunuz.
Deri eldivene kıyasla dezavantajları neler?
Deri eldivenler özellikle rüzgar gibi dış etkenlere karşı elleri daha iyi koruyor. Gore-tex veya Event gibi membranlar kullanılan eldivenlerde suya karşı da koruma mevcut. Çok gerekli mi? Bence hayır. Kışın yüksek irtifada su zaten donmuş formda, yani kar veya buz olarak bulunuyor. Tırmanışta kar topu oynamaya karar vermediğiniz sürece, yün eldivenle de ellerinizin kuru kalacağını söyleyebilirim.
Millet Wool Eldiven tüm kış dağcılığı ihtiyaçlarını karşılar mı?
Çocukluğunuzda kullandığınız yün eldivenleri unutun. Millet Wool Glove gayet kalın, yalıtımlı, çift katman bir eldiven. Türkiye'deki birçok kış dağ faaliyetinde kullanabileceğinizi söyleyebilirim. Bu eldiveni sert rüzgarda tek başına kullanmak bir problem olur mu diye de tereddütteyim. Çünkü ne sert rüzgarda, ne de karda henüz kullanmadım 🙂 Hemen her ürün incelemesinde yaptığım gibi, kullandıkça bu yazıyı da güncelleyeceğim.
Ciddi ekspedisyonlarda Windstopper özellikli tek parmak eldiveni dış katman olarak, Millet Wool Glove'u da içine yalıtım amaçlı kullanabilirsiniz.
Sonuç
Kışın tüm yürüyüş faaliyetlerinizde kullanabileceğiniz bu eldiveni demirbaşlarınız arasına katmanızı öneririm. Dağcılıkta da birçok faaliyeti bu eldivenle tamamlayabileceğinize inanıyorum. Çok zor şartlar için ise yukarıda önerdiğim tek katman, tek parmak kabuk eldivenle bir arada kullanıp yalıtım özelliklerini arttırabilirsiniz.
Bu eldiveni satın alma sebebim deri eldivenlerde yaşadığım olumsuzluklar. Deri eldivenlerdeki terleme (böylece üşüme) ve hissizlik problemlerine çözüm bulduğuma inanıyorum.
Dağcılığa yeni adım atanlar gidip Gore-tex membranlı, kaz tüyü yalıtımlı tek parmak eldivenlere bir sürü para ödüyor. Yılda belki bir kere kullanacağınız bu tip eldivenleri satın aldığınıza pişman olacağınıza eminim. Bence Millet Wool Glove'u alın bir köşede dursun. Yılda on kış faaliyeti yapacaksanız sekizinde bunu kullanacağınızı söyleyebilirim.
Millet Wool Glove Yün Eldiven
-
7/10
-
9/10
-
7.5/10
-
7/10
Özet
Bana yaklaşık 120 liraya mal olan bu eldiven uzun yıllar boyunca ihtiyaçlarımı karşılayacak kalitede. Yürüyüş ve dağcılıkta kullanmanın yanı sıra, günlük hayatta da kullanabileceğim çok şık bir eldiven. Tek parmak eldivenle bir arada kullanarak yalıtım özelliklerini daha da arttırmak mümkün.