Dilerseniz bu yazıyı okumaya devam etmeden önce Naturehike çadırlar hakkında hazırladığımız yazıya göz gezdirebilir, popüler çadır modelleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Gelelim inceleme konusu hafif çadır modeli olan Naturehike’in Cloudup 2 ürününe. Çinli bir klon çadır üretici olan Naturehike, giyim dışında (şimdilik) kampçılığın birçok ihtiyacına cevap veren, ürün çeşitleri arasında uyku tulumundan mata, çadırdan çantaya, batondan ocağa kadar farklı ürünleri olan bir marka. Cloud Up 2 neredeyse birebir Big Agnes Flycreek 2'den (2016 ve öncesi üretimler) kopyalanmış bir çadır.
Önce fiyat konusuyla başlayalım. Ben ürünü Aliexpress üzerinden kargo dahil 119 dolar ödeyerek, Naturehike resmi sayfasından UPS kargo ile ücretsiz gönderim seçeneğiyle https://goo.gl/sCM4rT adresinden satın aldım. Diğer satıcılar üç beş dolar daha ucuza satıyor olabilirler, fakat Naturehike resmi sayfasının UPS tercih etmiş olması ve kargonun ücrete dahil olması bana cazip geldi. Ülkemizdeki fiyatı ise –maalesef- 800 lira civarında. Yaklaşık 10-12 gün içinde elime ulaştı. Çin'den Aliexpress gibi siteler üzerinden sipariş verme konusunda şüpheleri olan arkadaşlara şunu söyleyeyim; ben şimdiye kadar hiçbir siparişimde sorun yaşamadım. Adamlar bizim internet satıcılarımızdan daha ciddi ve güvenilirler. Aynı üründen fazla sayıda sipariş etmediğiniz, telefon tablet gibi elektronik ürünler satın almadığınız, her ne kadar gümrük muafiyeti 30 euro olsa da, kıymeti yüksek veya ithalatı izne tabi eşyalar temin etmediğiniz sürece gümrük açısından da sorun yaşamıyorsunuz.
İşin aslı, sipariş verdikten sonra kafamda oldukça fazla soru işareti vardı. Bu fiyata satılan bir çadırın üreticisinin iddia ettiği özellikleri taşıyıp taşımadığı su götürür bir konuydu. Ancak elime geçer geçmez, ağırlık ve hacim konusundaki sorular yerini mutluluğa bıraktı. Benim aldığım model sadece 1,2 kg ağırlığında ve son derece makul bir kapalı hacme sahip. Bu hacimle sırt çantasının veya bisiklet heybesinin içine rahatlıkla sığdırabilmek gibi önemli bir avantaja sahip oluyor.
Burada hemen belirtmek gerekir ki, Naturehike’ın çoğu çadır modelinde olduğu gibi Cloud Up’ta da renk sadece görsel farlılık oluşturmuyor. Kullanılan malzeme renkler arasında farklılık gösteriyor. Bu da hem ağırlık hem de su geçirmezlik değerinde değişikliğe yol açıyor. Benim satın aldığım gri renk olan 20D kumaşa, 4000 mm su geçirmezlik değerine ve 1,2 kg ağırlığa sahipken, aynı modelin yeşil ve turuncu olanları 210T daha kalın kumaşa sahip, 3000 mm su sütunu ve 1,5 kg ağırlığa sahip. Aralarında ise 20-21 dolar civarında bir fiyat farkı var. Bu arada Cloud Up 2’nin 15-20 dolar fiyat ve 220 gr ağırlık farklıyla kar eteği olan seçeneği de bulunuyor. Ancak sıcak havalarda çadır içinde terleme (kondensasyon) yapacağından ve hava sirkülasyonunu azaltacağı için tavsiye etmiyorum.
Bu modelde kullanılan malzeme 20 denye silikon kaplama, diğer renklerde ise 210T polyester kumaş kullanılmış. Hepsinde de dikiş yerleri ısıl işlemle bantlanmış. Benim su geçirmezliği ciddi anlamda test etme imkanım oldu. Temmuz başında Kaçkar bölgesinde yaptığım 7 gece 8 gün süren büyük trans faaliyeti sırasında güney yüzünde yağışla karşılaşmadım ancak, sıranın kuzeyine yani Karadeniz tarafına geçtiğim andan itibaren 3 gün aralıksız yağmur ya da sağanak yağmur, bunlar olmadığı zamanda çise şeklinde yağışa maruz kaldım. Bu üç günde de kupkuru uyudum. Özellikle endişem tamamen ıslak olan çayır üzerinde çadırın tabandan su geçirmesiydi, ama bu olmadı. Yani bu anlamda çadır beni yarı yolda bırakmadı. Büyük olasılıkla üreticinin aktardığı teknik değerler gerçeği yansıtıyor.
Çadırın kurulma şekline gelirsek, polleri ile kendi başına ayakta durabilen bir tasarıma sahip. Yani kurabilmek için kazıklarla sabitlemenize gerek yok. Sabitlenip gerdirme ipleri de özenli bir şekilde kullanılırsa son derece sağlam duruyor. Kurulumu oldukça basit, birkaç defa pratik yapılması halinde tek kişi iki dakika içinde rahatlıkla kurabilir.
Biraz da kullanım ve boyutlardan bahsedelim. Üreticinin 2 kişilik olarak pazarladığı bu çadır 140 cm lik bir iç genişlik sunuyor ki benim gibi tek kişi kullanacaksanız fersah fersah yetiyor bu boyut. Yani çantanız dahil tüm malzemeleriniz çadırın içindeyken bile rahatça uyuyabileceğiniz alanı size sağlıyor. Ancak iki kişi kalınacaksa çadır içine çok fazla malzeme yığmanın pek mümkün olmadığını söylemeliyim. Tek girişli olan çadırın 60 cm. derinliğindeki bagajı da hem fazla malzeme, bot vs. koymak, hemde yağışlı havada yemek pişirmek ve ocak kullanmak için yeterli. İçeride ise 100 cm olan yükseklik bağdaş kurup oturmak için gereken rahatlığı sağlıyor. 210 cm uzunluk ise aşırı uzun boylu değilseniz zaten yetiyor.
Yukarıdaki video Norveç fiyortlarında çekilmiş. Hilleberg gibi 3-5 bin liraya satılan çadırların yanında Naturehike Cloud 2 biraz tezat bir görüntü oluştursa da, sert rüzgara rağmen rahatlıkla ayakta durduğunu görebilirsiniz.
Malzeme kalitesinden de bahsedecek olursak, kullanılan kumaş benim için –hele ki bu fiyata- yeterli düzeyde. Polleri de çok üst kalitede olmasa da oldukça sağlam ve yeterli esneklikte diyebilirim. Tabi ciddi bir rüzgar altında denemediğimi de not edeyim. Fermuarlar sorun çıkartacak gibi görünmüyor. Taşıma çantası kolay deforme olacak gibi durmakla birlikte, kullandığım iki etkinlikte bana problem yaratmadı. Kırmızı renkle kaplanmış alüminyum kazıklar oldukça hafif ve dayanıklı. Kamp malzemelerini hafifletmeyi amaçlıyorsanız kesinlikle değerlendirmeniz gereken çadırlar arasında yer alıyor.
Bir de çadırı satın aldığınızda birlikte hediye olarak gönderilen zemin altlığından bahsedeyim. Çok ıslak (ki benim işime yaradı) ya da pürüzlü zeminlerde ekstra bir koruma sağlayan bu parça, sanılanın aksine kalitesiz ve basit değil. Öte yandan bu zemin altığını poller ve sadece dış tenteyle kurup güneşlik veya tarp olarak da kullanabiliyorsunuz. Bu da ek bir kullanım özelliği sunuyor.
Sonuç olarak tek ya da iki kişilik hafif, yeterli kalitede, sorun çıkartmayacak ve tabi en önemlisi uygun fiyatlı bir çadır arıyorsanız, neredeyse gözü kapalı alabilirsiniz diyebilirim. Emsal ağırlık ve kullanım amacındaki bilinen Avrupa ve Amerikalı üreticilerin modellerinin üçte biri hatta dörtte biri fiyata sahip olan Naturehike Cloud Up 2 kamp çadırı, bence oldukça iyi bir alternatif sunuyor.
Eğer “çift kişilik çadıra ihtiyacım yok” , “solo faaliyetler yapıyorum”, “çadırın paket hacmi benim için önemli” diyorsanız; geçtiğimiz günlerde incelemesini yaptığımız tek kişilik Naturehike incelemesinde aradığınız çadırı bulabilirsiniz.
-
7/10
-
6/10
-
7/10
-
10/10
Özet
Hafif, uygun fiyatlı, 3-4 mevsim kullanabileceğiniz çift kişilik bir çadır arıyorsanız, Naturehike Cloud Up 2 tam size göre bir çadır. Yağmur ve kar yağışlarında, çok kuvvetli rüzgar olmadıkça problemsiz biçimde kullanabilirsiniz. Kullanılan malzemeler neredeyse 3 kat fiyata satılan Husky, Loap gibi çadırların kalitesinde. Çadırın yanında hediye olarak altlıkla gelmesi çok büyük bir avantaj. 1.2 kilogram ağırlığındaki bu çadırın pahalı muadilleri 1500-2000 liraya satıldığı için, bütçenizi çok zorlamadan alıp yıllarca kullanabileceğiniz bir çadır.
Merhabalar sitenizi yeni keşfettim ve bütün yazılarınızı okudum ayrica yorumlara cevap vermeniz cok hosuma gitti. Sırt çantamla uzun sureli avrupa turu yapmayi dusunuyorum buyuzden gramlari dahi hesapliyorum naturehike in verdigi degerlere pek guvenemedim siz darttiginizda da 1.2 kg mi cikti. Hocam ayrica 2020 yukseltilmis modelleri halen 1.2 kg mi 20D 210T farkini biliyorum ama 2kisilik hicbir modelinde 1.2 kg denk gelmedim ustelik biraktiginiz linkten bağlanmama rahmen hafif diye bukadar para veriyoruz zaten lutfen yeni modeli icin kg a açiklik getirrmisiniz son umudum sizsiniz
Selamlar. Cloud-up 2’nin eski versiyonu 1,2 kg evet. Bu rakama kazıklar ve gerdirme ipleri dahil değil sadece. Onlarla birlikte de 1,35 kg gibi rakama çıkıyor. Mutfak terazisinde ölçtüm. Ama yeni versiyon yani upgraded olan neredeyse 2 kilo. 20D polyester ve daha ince iken 210T oxfort naylon ve biraz daha kalın bir kumaş. Dolayısıyla biraz ağırlık farkı oluyor. Ben bulabilirseniz eski versiyonu öneririm.
Mehaba.Öneriler doğrultusunda bu çadırı almayı düşünüyorum.Boyum 1.91 cm. Yatarken sıkıntı olur mu?
aliexpress’te ölçüleri yazar. ben sıkıntı olacağını düşünmüyorum, fakat gene de kontrol etmenizde yarar görüyorum.
Merhaba. Türkiye’de Kış Dağcılığında bu çadır kullanılabilir mi? Dış tentenin sonradan takılıyor olması kurulumda bir sorun yaratır mı?
selam. şimdi kış dağcılığı var bi de kış dağcılığı var. ocak ayında sakin havada atıyorum uludağ, erciyes, hasan dağına gider kamp kurarsan marketteki 50 liralık barbi çadırlar bile iş görür. yok ben kışın ağrı dağına çıkacağım, hava koşulları ne olursa olsun sert rüzgar da olsa o dağ senin bu dağ benim tırmanırım diyorsan 5 mevsim, geometrisi ve polleri sert rüzgara dayanıklı bir çadır edinmen gerekiyor. aslında en ideali bir tane 3 mevsimlik hafif çadır, bir tane de sert rüzgarda yıkılmayacak kırk yılın başı kullanacağın dayanıklı bir çadır sahibi olmak. kafanda en çok hangi çadırı kullanacağını süzgeçten geçir. yılda 20 kampın 18’ini 3 mevsim hafif çadırla katılacaksan elbette önceliğin 3 mevsim çadır olsun. ağır 5 mevsim çadır alıp da 2 faaliyeti kotarmaktansa 3 mevsim tercih etmen daha mantıklı. millet genelde gaza geliyor, ağır 5 mevsim çadır alıyor. 3-5 dağa çıktıktan sonra sıkılıyor ve ağır çadırı satıp hafif 3 mevsimlikle yola devam ediyor.
Eğer fırtına ya da şiddetli rüzgara denk gelmez iseniz bu çadır kışın da işinizi görür (Türkiye’de tabi). Ancak gerçekten ciddi bir rüzgarda ne olur bilemem, polleri dayanır mı o da bilinmez.
Poller kesinlikle dayanır rüzgar dayanılılığı çok yüksek ben test ettim ama rüzgarlı havada kulanılacaksa kesinlikle iyi bir kışlık uyku tulumu olması şart çadır dayanmasında bir sorun olucanı hiç düşünmüyorum . Pollerin yerde duruşu , kazıklar , ipler ve çadırun dinamik duruşu çok iyi tek sorun havalandırma altan alması o yüzdenhava alıcak boşukları rüzgara gelen kısımı iyi ayarlamak lazım yada biraz zorlayıp çadırı esneterek yere yaklaştırmak iyi çözüm olur .
Ürünü ben kulanıyorum sana kış ve sert rüzgarlar için dezavatajını söyleyim çadırı kurduğunda dış tente tam yere 0 olmuyor hava alması için altan azda olsa hava alıyor ama bu sert rüzgarda ısıyı çok fazla düşürür rüzgar alan kısımı ayak kısmına verirsen sorunu aşarsın tabi ki tam anlamıyla da aşamazsın. Bence kışın 1 2 dereceye kadar sorun olmaz ama sert rüzgarada hava alma seviyesi yükselir. Altaki açıklığın sebebi ise çadırın üstünde havalandırma olmamaması o yüzden altan hava alır.
Merhaba, ben genelde yaz aylarında kamp yapıyorum ve en çok güneşten rahatsız oluyorum. ARPENAZ 3 FRESH&BLACK gibi bir ürün bana yeterli açıkçası ama bu ürünün ağırlığı cezbetti. Ürün sıcak havalarda nasıldır acaba?
tek katman olduğu ve iyi hava sirkülasyonu olmadığı için terleme (yoğuşma/kondensasyon) yapıyor.. bu nedenle çadırın içi ıslanıyor. https://eksisozluk.com/21-eylul-2018-decathlon-rezaleti–5792564 hatta bunu yağmur suyu zannedip firmanın başına da ekşiyorlar. tek katman çadırların genelinde yaşanan bir sıkıntı. 4 bin liralık tnf assault’ta da aynı sorun var.
Merhabalar,
Yorumda tek katlı demişsiniz ama bu çadır çift katman değil mi? Aliexpress’ten gördüğüm kadarıyla İç ve dış 2 tane katmanı var.
arpenaz çadırı sormuş ona cevap veriyorum. decathlonda satılan bir çadır. konu ile alakası yok.