Satın alacağım tulumun önceden kullandığım Husky Anapurna ile benzer, hatta daha iyi ısı değerlerine sahip olmasını istedim. Aslında gönül isterdi ki, şöyle eksi 30 konfor değerinde bir ekspedisyon tulumu alayım, fakat yüksek fiyat aralığı beni bu hayalden vazgeçirdi.
Tulum satın alırken “extreme” değerlerini dikkate almıyorum. Tulumun “comfort” ve “low comfort” değerlerini ihtiyaçlarınıza göre değerlendirin. Örneğin “eksi 40 santigrat derece extreme” etiketiyle satılan bir tulum, gerçekte eksi 40 santigrat derecede standart bir kadının 6 saat boyunca hipotermi riski olmadan barınabileceği ısı değerini ifade eder. Daha detaylı bilgi uyku tulumu seçimi sayfasında.
Seçenekler bu iş için ayırdığım bütçe ile sınırlıydı. 600 – 1000 TL arasında bir tulum tercih edecektim.
- Trimm Nordic : -11 High -19 Low -40 Extreme 1950 gr. ağırlık 650 fill kaz tüyü 1000 TL civarı
- Marmot Never Summer : -9 High – 16 Low -37 Extreme 1771 gr. ağırlık 650 fill kaz tüyü 700 TL civarı
- The North Face SuperLight : -5 High -12 Low -31 Extreme 1545 gr. ağırlık 650 fill kaz tüyü 650 TL civarı
- Carinthia ECC Line 1000 : -9,5 High -17 Low -37 Extreme 1700 gr. ağırlık 700 fill kaz tüyü 950 TL civarı
- Ferrino Diable 1200 : -9 High -16 Low -37 Extreme 2100 gr. ağırlık 500 fill kaz tüyü 950 TL civarı
- Uppa Dicle : -38 (low, high, extreme belirtilmemiş) 1900 gr. ağırlık 650 fill kaz tüyü 650 TL civarı
2 kiloluk Husky Anapurna'dan sonra tekrar 2 kg. bir tulum satın almak mantıklı gelmedi. Yerli firma Uppa'nın tulumunu da değerlendirdim, fakat herhangi bir standarda göre test edilmemiş olması (örn. EN 13537) ve hakkında hiçbir yorum bulunmaması kafamda soru işaretleri yarattı.
Seçenekler arasında en çok Marmot Never Summer ve The North Face Superlight arasında gidip geldim. Yazının başlığından hangisini tercih ettiğim ortada. 1545 gram ağırlık bence bir kış tulumu için hafif sayılabilecek bir rakam. The North Face Superlight ve Marmot Never Summer arasında 226 gram fark var. Ayrıca her iki tulum da yurt dışında 0 Fahrenheit ( eksi 18 santigrat derece) olarak satılıyor.
“226 gram ne ki” diye düşünebilirsiniz. 226 gram tulumdan, 900 gram çadırdan, 200 gram mattan, 1 kilo çantadan, 150 gram batondan, 50 gram tencereden, 50 gram ocaktan derken toplamda 3 – 5 kilogram arası hafif bir çanta taşıyabilirsiniz. Ayrıca bu sayede malzemelerinizi 70 litrelik çanta yerine 45 litrelik bir çantaya da sığdırabilirsiniz.
The North Face Superlight tulum normal (regular) ve uzun (long) olarak iki farklı ölçüde üretiliyor. 1.83 boy / 95 kilo ölçülerde biri olarak normal versiyonun içinde oldukça rahat hareket ettim. 1.85'in altındakiler uzun versiyonu kesinlikle düşünmesinler.
Tulum 650 fill (dolgu) gücünde Macaristan menşeli kaz tüyü ile doldurulmuş. Dış kumaş suya karşı oldukça dayanıklı. Kimyasal su iticilik işlemi görmüş. Aynı şekilde kullanılan dolgu malzemeleri, yani kaz tüyleri de su iticilik işlemine tabi tutulmuş. Bir ara uykuda çadırın iç tentesine dayanmışım, ıslak tente tulumun dış kumaşını hiç etkilemedi. İç kumaş oldukça konforlu. Dış kumaş az da olsa tüy kaçırıyor. İç kumaşta tüy kaçırma neredeyse yok denecek kadar az.
Tulumda dolgu malzemesi olarak kullanılan Macaristan menşeli kaz tüyü endüstriyel standartlara göre yıkanmış, zararlı partiküllerden arındırılmış. Kaz tüyü tuluma geçmeden önce en büyük korkum olan alerji kaynaklı nefes daralmasını bu tulumda hiç yaşamadım. Ortadan toplama, uygun standartlarda yıkanmamış kaz tüylerinin aynı kedi, köpek tüyü ve toz soluduğunda bazılarımızın yaşadığı nefes daralması sorununu yaşatacağını unutmayın.
Tulumun tabanında ayak, kalça, sırt ve kafa bölgeleri ince elyaf malzeme ile takviye edilmiş. Böylece tabanda daha kuvvetli bir yalıtım sağlanmış. Kaz tüyü ezildiğinde yalıtım özelliği azalıyor.. bu nedenle güzel bir ayrıntı.
Tulumun fermuarı çift yönlü açılıp kapanıyor. Fermuar tutacağı karanlıkta parlayan fosforlu malzemeden üretilmiş. Sıfır karanlıkta dahi dikkat çekici bir biçimde parlıyor. Fermuar açılıp kapanırken kesinlikle takılma yapmıyor. Fermuar bölümünde oldukça kalın bir pat kullanılarak yalıtım sağlanmış. Tulumun kafa bölümüne yakın bir noktada ufak bir cep bulunuyor. Burada saat, gps gibi alarm kurup uyanmak için kullanacağınız cihazları koyabilir, çaldığını duyabilirsiniz.
Tulumun ayak bölümü kare şeklinde tasarlanmış. Husky Anapurna veya 2016 model Superlight mumya tipi tulumlarda yaşanan darlığın aksine, bu tulumda ayaklarınızı rahatça esnetebiliyor, pozisyon değiştirebiliyorsunuz. Tulumun kafa kısmı çok hoşuma gitti. Tek elle daraltıp bollaştırabilirsiniz. Tam daralttığınızda yalnızca ağız ve burun kısmınız açıkta kalıyor. Bir de bu kısımda dolgu malzemesi oldukça fazla kullanıldığından aynı zamanda yastık görevi de görüyor. Kafamı içinde malzeme olan çantaya dayayıp uyuduğumda hiç rahatsızlık hissetmedim.
The North Face Superlight tulumla ilk gecemi Hasan Dağında 18 Ocak'ta geçirdim. Tam olarak kaç dereceydi bilmiyorum fakat 60-70 kilometre hızla esen rüzgar vardı. Hava ısısı da muhtemelen -15 civarlarındaydı.
Çadırı kurduktan hemen sonra tulumu sıkıştırma torbasından çıkartıp içine girdim. Tabi bir müddet (15 dk. kadar) tulumun kabarmasını beklemeliydim, bunu yapmadığım için tulum başta ısıtmadı. Kısa bir süre sonra kamp alanına birkaç kişinin geldiğini duyunca çadırdan çıkıp yanlarına gittim. Yaklaşık bir saat sonra çadıra tekrar geri geldiğimde tulumun kabarmış olduğunu gördüm. Bu sefer tuluma girince içerisi fırın gibi oldu. Demek ki kaz tüyü tuluma girmeden önce bir süre kabarmasını beklemek gerekiyormuş.
Tulumun -18 dereceye kadar rahat ettirebileceğini söyleyebilirim. Bu değeri üretici de veriyor. Ayrıca Tunç Fındık'ta bu tulumdan kullanmış. O da -18'i teyit ediyor. -25 – 30 ‘da ise içinde üşür fakat hayatta kalırsınız.
Tulumun başarılı bulmadığım tek yönü sıkıştırma torbasının kullanımının zor oluşu, tulumu yeteri kadar sıkıştıramaması. Gerçi sıkıştırma torbasının güzel bir ayrıntısı da var; su geçirmez kumaştan imal edilmiş. Eğer tulumu daha da sıkıştırmak isterseniz (ben kış kamplarına 45 litrelik çantayla gidiyorum) Deuter'in sıkıştırma torbalarından alarak tulumu daha da sıkıştırabilirsiniz.
Meydan Av'dan Deuter sıkıştırma torbalarını alabilirsiniz. Hem kullanımı daha kolay hem de daha iyi sıkıştırıyor.
Sonuç:
4 mevsimi de dağlarda geçiriyorsanız, Türkiye koşullarında pek çok yerde bu tulum size yetecektir. Derseniz ki “ben Ağrı kış yapacağım”, o vakit yukarıdaki seçeneklerden muhtemelen hiçbiri bir işe yaramayacaktır. Ekspedisyon sınıfı, en az -27 comfort özellikli bir tulum almanız gerekecektir.
Almışken en iyisini alırım
der, gider ekspedisyon sınıfı bir tulum alırsanız, bu sefer o tulumla Uludağ, Hasan Dağı ve Erciyes gibi dağlarda tulumun içinde sıcaktan havale geçirirsiniz. Isı değerlerine çok fazla takılmayın. Aldığınız tulum ne kadar geniş bir mevsim aralığında işinizi görecek bence ona bakın. The North Face Superlight uyku tulumunu yazın sifir derece ve altındaki yüksek irtifa kamplarında, kışın -20'ye kadar ortamlarda ve kış kamplarında rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Keşke başka bir tulum alsaydım demiyorum, çünkü piyasadaki en düşük ağırlık/ısı değeri ve fiyat performansına sahip kaz tüyü tulumu aldığımı düşünüyorum. Altına Thermarest NeoAir All Season gibi iyi bir mat serip kullanırsanız, siz de çok memnun kalacaksınız.
Merhaba
The north face hyper kazoo 15F 800dolgu kaztuyu uyku tulumu (900gr) amerikada asagidaki linkte suan 180dolara geliyor. 215dolara ek %20 daha indirim var. ultra hafif kaztuyu tulum alanlar kacirmasin.
Hocam fiyat 650 TL yazmışsınız ancak hiç bi yerde o fiyata bulamadım. Yardımcı olabilirmisiniz ?
merhaba, yazıyı yazdığım tarihteki fiyatı lütfen dikkate almayın. şimdi 1800-2000 tl arası fiyatlara satılıyor.
Buraya nasıl resim ekleyebilirim bilmiyorum… Renk ve şekil olarak linkteki modelin aynısı diyebilirim. Üzerinde 2013 ibaresi (sanırım üretim yılı) bulunmakta.
https://www.youtube.com/watch?v=JkZFGIUHFi0
Merhaba. Süperlight uyku tulumunu yeni aldım.. Evdeki digital el terazi ile ağırlığına baktım..Sıkıştırma torbası hariç, 1.630 gr. geldi..Sıkıştırma torbası ile birlikte. 1.780 gr.. Sanırım bundan sonra mağazaları elimizde tartı ile dolaşmamız gerekecek.
içindeki havanın da ağırlığı olabilir. çok titizleniyorsanız önce sıkıştırma torbasının gramını bir kenara not edin. daha sonra sıkıştırma torbasına koyup, yani havasını alıp tartın. sonucu sıkıştırma torbasının ağırlığından düşün.
bir de tartıyı ağırlığını bildiğiniz bir nesneyle kalibre edin. ev tipi tartılarda hata payı her zaman vardır.
gene de 1600 gramın altına düşmüyorsa, fazladan 200 gram kuştüyü koyduklarını düşünerek sevinin 🙂 kuştüyü pahalı bir malzeme.
not: regular tip 1300 gram / long tip 1400 gram
Bendeki regular tipi.. Tartım işlemini söylediğiniz gibi yapmıştım zaten . Sıkıştırma torbası içinde, daha sonra sıkıştırma torbasını ayrı tarttım.. Tartının kalibrasyonun da sıkıntı olup olmadığı bilmiyorum.. Onuda kontrol ettiğimde, tekrar paylaşırım.
Valla üşenmedim, hassas terazi satan bir dükkandaki kalibrasyon ağırlıklarıyla, el terazimi kontrol ettirdim 🙂 Terazide hata yok. 200 gr. fark kaz tüyünden ise bu iyi. Firma zamanla kaçık yapacak tüyü fazladan koymuş ise bu öngörü ve düşünceyi tebrik etmek lazım. Ama tulumda kumaş, fermuar kısmı, ekstra olarak konulan elyaf malzemeden de, kaynaklanabilir bu fark.Benim gibi aktivite olarak sadece Munzurlar da kullanacak birisi için 200 gr. çokta önemli değil açıkçası. Ama yüksek irtifa dağcıları için burada ki bilgiler önemli olabilir. Birde benim gibi doğrucu davut bir kişiliğe sahip olunca, firmaların bu doğru olmayan beyanları, adamı fıtık etmiyo değil 🙂
içinize kuşku düşürmek istemiyorum, fakat ikinci el grubunda iki ay önce sahte superlight gördük. tulumun birkaç fotoğrafını forumda paylaşabilirseniz bu konuda fikir yürütebilirim. 200 gram fark az değil.
Merhaba.Kaz tüyü tulum bakma amacım aynı sıcaklık değerindeki sentetik tulumlardan daha hafif ve daha iyi sıkışması olduğu için yukarıdaki 1500g üzeri tulumlar benim için anlam taşımamaktadır.
Sıcaklık değerleri northface firmasına göre daha tutucu olduğu bilinen marmot firmasının “yani mesela marmot -12=northface -16” şu tulumu karşılatırılabilir.
Marmot pinnacle(eski model) -12/-31 1135g 800fill 780-850TL
Northface Superlight -16/-34 1445g 650fill 750TL
Pinnacle biraz daha pahalı sıcaklık değeri biraz daha düşük,fakat 300g daha hafif ve çok daha yüksek kaliteli dolgu malzemesi kullanılmış.
İki tulum da benzer özelliklerde, fakat soğuk geceler düşünüldüğünde ben tercihimi TNF’den yana yapardım. Daha ağır=daha fazla konfor ve sıcaklık.
http://www.youtube.com/watch?v=mMxmG0ICI2I
değişik bir bakış açısı
Kaztüyü kullanırmıyım? Kesinlikle. Yerini alabilecek başka bir malzeme henüz yok.
Tabi bu benim şahsi fikrim. Aksini düşünenlere saygım sonsuz 🙂
Eline sağlık güzel bir inceleme olmuş. Aynı tulum bende de var. ve iki Ağrı faliyetimde kullandım. Hoşuma giden özelliklerinden birisi fermuar ucudaki plastik parçasının geceleri ışıldaması.
süperlight kullanıcısıyım ve kullanımdan sonra cadırda gördüklerim çağatay bey sizdede bu tarz tüy kacırma görülüyormu acaba.
selam, bende de tüy kaçırma oluyor fakat bu kadar değil.