Bugünkü yazımızda Tunç Fındık'ın da överek bahsettiği The North Face VE 25 çadırı inceleyeceğiz. Varsa olumsuz yönleri hangileri, ülkemiz şartlarında bu çadıra gerçekten ihtiyaç var mı, bunları da tartışacağız.
Öncelikle çadırın geçmişinden bahsedelim. Felsefeci, mühendis, mimar, şair, yazar ve mucit Buckminster Fuller 1950'li yıllarda “geodezik kubbe” tasarımları üzerinde çalışmaya başladı. Tasarladığı kubbe şeklindeki yapının son derece etkili dayanım/ağırlık (minimum materyal) oranı vardı. Başlarda mimari yapılarda kullanılan bu tasarım Fuller'in 1970'li yıllarda The North Face firmasına danışmanlık yapması ile çadır tasarımlarında da kullanılmaya başlandı. Aslında kubbe şeklindeki bu tasarım binlerce yıldır Eskimo'ların kullandığı iglolardan pek de farklı değildi.
Fuller'in geodezik kubbe tasarımı seri üretimde ilk olarak 1978 yılında VE 24 modelinde kendini gösterdi. Bugün halen üretimde olan VE 25'in abisi olan bu model, VE 25'e kıyasla daha küçük bir hacme ve tek girişe sahipti. VE 24'ün ardından, kısa bir süre sonra daha geniş kapasiteli VE 25 üretilmeye başlandı.
The North Face VE 25 tasarlandığı 1970'li yılların sonundan bu yana birçok kez değişim geçirdi. Kubbe tasarımı hariç; malzeme, renk (sarı – sarı beyaz – sarı turuncu gri), gerdirme noktaları gibi ayrıntılar 3-4 yılda bir güncellenip sürekli iyileştirilmektedir.
İkinci el VE 25 alırken hangi yılda üretildiğini mutlaka araştırın. Örneğin 2008 yılından sonra daha kaliteli DAC marka pol kullanılmaya başlanmış. 2004-2006 yılları arasındaki üretimlerde fermuar ve gerdirme noktaları sorunlu.
Çadırın teknik özellikleri şöyle;
Kapasite: 3 + 1 kişi
Ağırlık: 4.85 kg
Ölçüler : 4,5 m² (iç tente) / 6m² (ön ve arka girişler ile birlikte)
Kumaş: İç tente 30 denye silikon elastomer kaplı ripstop naylon / Dış tente 40 denye su geçirmezlik apreli ripstop naylon / Taban 70 denye 10000mm poliüretan kaplama naylon
Poller : DAC marka Featherlight serisi alüminyum poller / 4 adet kubbe 1 adet giriş için
Gergi sayısı : 16 adet gergi noktası / 4 adet kevlar fosforlu ip
Kazık: 16 adet v profil aluminyum kazık
Çadırın sert hava koşullarında gösterdiği performansla ilgili bir şeyler yazmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Himalayalar'da en çok kullanılan çadırların başında geliyor. Her ne kadar Mountain Hardwear, MSR, Hilleberg gibi markaların çok kaliteli çadırları olsa da, The North Face VE 25 tüm üreticilerin referans aldığı bir çadır.
Ferrino Monster Lite çadır incelemesini okuduysanız, Monster Lite'ın özellikle ilkbahar ve yaz aylarında düşük irtifada kullanışsız olduğundan, yalnızca yüksek irtifada çetin koşullarda kullanılmak için tasarlandığından bahsetmiştim. TNF VE 25 her ne kadar sıklıkla Himalayalar, Karakurum, Antartika, Güney Amerika'nın yüksek bölgelerinde kullanılıyor olsa da, Ferrino Monster Lite'ın aksine hafta sonu keyif kamplarına da götürebileceğiniz bir çadır. Kapılarda ve havalandırmalarda sineklik mevcut (Monster Lite'da konfora yönelik hiçbir detay yok). Böyle bir çadır satın aldıysanız, yılda iki kere kullanmak için dolapta çürütmeyin.
Ekip halinde gittiğiniz tüm faaliyetlerde, barınma anlamında daha konforlu bir çadır düşünemiyorum. Çift kapı sayesinde birbirinizin üstünden atlamadan girip çıkabilirsiniz. Çift balkona sahip bu çadırda, malzemelerinizi bu bölümlere yığabilir, içeride daha çok alan kazanabilirsiniz. 3 veya 4 kişi çadırda bir arada konakladığında meydana gelmesi kaçınılmaz olan kondansasyon/terleme, akıllıca tasarlanmış havalandırma girişleri ve ilk defa bu çadırda gördüğüm; iç ve dış tentenin arasına yerleştirilmiş süngerler sayesinde sorun olmaktan çıkmış. İç ve dış tentenin birbirine yapışmasını engelleyen bu sünger, aynı zamanda çadırın içi ve dışı arasında durağan hava oluşmasını sağlayarak konvektif ısı kaybını azaltıyor.
Ana kamplarda içinde onlarca gün geçireceğiniz VE 25'in sarı rengi dağcıların ruh halleri düşünülerek tercih edilmiş. Gece içeride beyaz, gündüz ise sarı-beyaz arası arası iç açıcı renkler hakim. Dış tentede yer alan saydam pencereler sayesinde dışarı çıkmadan olan biteni gözlemleyebiliyorsunuz.
Zurnanın zırt dediği yer
Dağcılık sporuna yeni adım atanlarda karşılaşacakları koşullarla ilgili çok yüksek beklentiler oluşuyor. Öncelikle sakin olun arkadaşlar. Eğer ekip halinde Ağrı kış, Kaçkar kış gibi hedefleriniz yoksa bu çadırı boşuna satın aldığınızı söyleyebilirim.
“The North Face VE 25 çok iyi çadır.. bunu alırsam bana Erciyes Dağı, Ağrı Dağı mı dayanır?” Evet iyi çadır ama senin bu çadıra ihtiyacın var mı? Neredeyse 5 kiloluk, 70 litrelik çantanın 2/3 ‘sini kaplayacak çadırı nasıl taşıyacaksın ? Bu çadır genelde outdoor mağazalarının dolduruşuyla ve The North Face marka algısıyla gaza gelinip alınıyor. Taşımasının zor oluşundan ötürü yılda bir iki kez kullanılmak üzere dolaba kaldırılıyor veya ikinci el olarak satışa sunuluyor.
Çadırın malzeme kalitesi, dayanıklılığı, en sert hava koşullarında gösterdiği performans ortada. Bu çadıra ihtiyacınız var mı? Hedefleriniz neler? Sırtınızda taşıyabilir misiniz? Bunları düşünmek gerek… Bir kere bu çadırı tek başınıza kullanmayı aklınıza getirmeyin. “Eşek gibi taşır, kral gibi yaşarım” gibi saçma sapan bir felsefeniz varsa bile, çadırı tek başınıza taşısanız dahi, rüzgarda yalnız başınıza kuramazsınız. Kurulumu ve toplanması klasik çadırlara göre en az iki kat fazla vakit alıyor.
3+1 kişilik VE 25 tam bir “ekip” çadırı. 4 kişilik bir ekipte malzemeleri dörde böldüğünüzde kişi başı ortalama 1.2 kilo taşıyarak bu çadırla hareket edebilirsiniz. Rüzgarlı havalarda çadırın emniyetini alarak hep birlikte başlarsınız kurmaya. Bu çadırı etkili bir biçimde kullanmayı düşünüyorsanız en az 3 kişi olmanız gerektiğini unutmayın. 3 kişi – kişi başı ortalama 1,5 kg düşüyor.
Ülkemizde satılan alternatif ekspedisyon çadırları:
2 kişilik kaliteli bir çadır düşünüyorsanız The North Face Mountain 25, 2 kişilik kaliteli ve hafif bir çadır için yazının başında bahsettiğimiz Ferrino Monster Lite 2‘yi öneririm. 3+1 kişilik bir model arıyorsanız geçen yıl incelediğimiz Husky Felen The North Face VE 25'in ucuz alternatifi. Elbette TNF kadar kaliteli değil, ancak iş görür mü görür. Farklı markaları kullandıkça yazmaya devam edeceğiz.
Sonuç:
Mükemmel bir çadır. Dağcılık alanında kendini ispatlamış isimlerin tercihi. 3+1 hatta mecbur kalınsa 5 kişiyi en kötü hava şartlarında güven içinde barındırır. Aslında sundukları düşünüldüğünde, ağırlığı ekip içinde paylaşmak koşuluyla hafif sayılabilecek bir çadır. Ancak bilinçsizce alındığı için “ağır ve hantal” olarak algılanıyor.
Kışın en az 3 kişi Ağrı, Cilo, Süphan, Kaçkar veya grup olarak yurt dışı hedefleriniz yoksa bu çadırı almanız için bir sebep göremiyorum. Saydığım dağlar dışında bu çadıra ihtiyaç duyulabilecek ülkemizde başka bir dağ aklıma gelmedi.
Bu çadırı sağdan soldan duyup “vay en iyi çadır bunu aldım mıydı artık dağlarda yardırırım” gibi bir düşünceye sahipseniz 5 mevsim çadırlar gerekli mi yazımızı okumanızı öneririm.
-
9/10
-
9/10
-
7/10
Özet
VE 25 belirli aralıklarla güncellenen bir çadır. Satın almayı düşündüğünüz VE 25'in hangi yıla ait model olduğunu araştırın. Zira outdoor mağazaları eski üretim çadırları gözünüzün yaşına bakmadan gazlıyor. Çadırla ilgili dikkat etmeniz gereken tek husus ağır oluşu. “En iyi çadır” diye gaza gelip tek başınıza veya iki kişi kullanacaksanız satın almayın. Grup faaliyetleri için uygun.
Merhaba hocam
2.el 5 mevsim diye lanse edilen ”The North Face Assault 2” Yüksek İrtifa Çadırı almayı düşünüyorduk fakat google yabancı site yorumlarında çadırın yağmur suyunu tamamen emdiğini ve çadırın tamamen sırılsıklam olduğunu okuduk. Yeni modellerde waterproof özelliği eklenmiş olabilir mi ? Yoksa sitelerdeki yanlış bilgilendirmeden mi kaynaklıdır ?
İncelemesini yaptığınız TNF VE 25 çadırında da durum aynı mıdır ?
Bunlar yüksek irtifa çadırları olduğu için, belirli metrenin üstünde pek yağmur yağmadığından (ısıdan ötürü genellikle kar tanesi olarak düşer) ve bir çadırın yüksek irtifadaki en büyük düşmanı sert rüzgar olduğundan ötürü, bu tip çadırlarda su geçirmezlik pek aranmaz. Yani ben aramam açıkçası. Kimileri “o kadar para ödedik” diye bu çadırları her yerde kullanmaya kalkıyor. Adamlar bu çadırları havalandırmasından sinekliğine, kapısından geometrisine, yüksek irtifa koşullarında dayansın diye imal etmiş. Doğal olarak klasik kampçılıkta bu çadırlardan keyif almamak gibi bir durum söz konusu… Mesela ben üç farklı çadır kullanıyorum. Biri üç mevsim Big Agnes Copper Spur, biri 4 mevsim tek kişilik MSR Hubba, sonuncusu ise TNF Assault 2. Tutup da bir keyif kampına Assault 2 ile gitmeye gerek yok.
VE 25 gibi ağır çadırları önermiyorum. İmkanınız varsa Assault tercih edin, yalnızca 1.3 kilogram ağırlığında (balkon hariç).
Peki hocam size bir sorum olucak the north face ve25 çadır modeli yaz aylarında kullanabilinir mi
yazın deniz kıyısında mı 5000 metre irtifada mı.. deniz kıyısında içinde havale geçirirsiniz. hava sirkülasyonu çok zayıf.
TNF VE-25 gerçekten de çok kaliteli. Ama kesinlikle tek kişinin sırt çantası ile gittiği aktiviteler için üretilmemiştir. Yazıda da bahsedildiği üzere 3-4 kişilik faaliyetlerde yük paylaşımı yapılarak çadır 3 kişiye paylaştırılabilir. Polleri ve kazıkları A şahsı, iç tenteyi B şahşı, dış tenteyi C şahsı taşıyabilir. Veya çadırı sadece bir kişi taşır, diğer malzemeleri de diğer kişiler paylaşabilirler. Eğer araziye gitmek için aracınız varsa, yani çadırın yaklaşık 5 kg. ağırlığı sizin için sorun olmazsa aile kampları için, 3-4 kişilik arkadaş kampları için, hatta eğer kamp yapacağınız araziye araçla ulaşabiliyorsanız tek kişi için bile paranın satın alabileceği en kaliteli, en konforlu çadırdır. Ben arabayla ve motosiklet ile tek başıma veya iki arkadaş kampa gittiğimde VE-25 i alıyorum. Yazın bahçede veya terasta da bu çadırda uyuyorum. Ama eğer sırt çantasıyla tek başıma bir yere gidersem 2 kg. ağırlığında tek kişilik Karrimor X Lite X 1’i kullanıyorum.
Hocam yaz aylarında nasıl kullanabiliriz the north face ve25 çadırı