Myo XP Belt çok soğuk havalarda pil ünitesini iç cebinizde taşıyabileceğiniz bir kafa feneri. Ülkemizde satılmasına karşın üretimden kalkmış bir model. Myo XP en fazla 85 lümen aydınlatma gücü sunuyor. Araştırmayı daha da uzatmadan daha çok aydınlatan Myo RXP'yi satın almaya karar verdim.
Myo RXP üç farklı şiddette ışık gücü sunuyor. Düşük, orta ve yüksek. Bir de “Boost modu” (205 lümen) var, ancak en yüksek güçte çalışırken (141 lümen) boost'a basıldığında ben bir fark göremedim. Bu arada şu an elimdeki Myo RXP aynı hafta içinde aldığım ikinci aynı model fener. İlk satın aldığım feneri çadırımın yanına ayı geldiği için ayı gittikten sonra paldır küldür toplanırken Uludağ'da kaybettim. Umarım kıymetini bilecek biri bulur ve kullanır. Neyse, ilk Myo RXP'de de boost olayı dikkatimi çekmişti. Yeni satın aldığım fenerde de boost bir işe yaramayınca fenerin bozuk olma ihtimali ortadan kalkmış oldu.
Bu hafta yabancı forumlarda boost olayını araştırınca, bu konuda “ben de bir fark göremedim” diyen birçok Myo RXP kullanıcısı olduğunu gördüm.
Konuyu Petzl Türkiye distribütörü Toros Kamp'a sorunca aynı gün cevap yazdılar. Yazdıkları cevaba göre boost varmış, biz becerememişiz. Aşağıda yanıtlarını olduğu gibi yapıştırıyorum. Boost nasıl çalıştırılır, ben neden beceremedim, çok net bir şekilde anlatmışlar.
Merhaba, yazıdaki sorunuza istinaden;
Myo RXP'lerdeki güçlendirilmiş (boost) mod, fener kapalı ya da açık olsun fark etmez, butonuna bastığınız anda çalışır.
Ancak 9. ve 10. kademelerde veya piliniz zayıfladığında çalışmaz. Yani en üst kademede yanarken boost butonuna bastığınızda hiçbir değişiklik olmayacaktır.
Yüksek kademelerde çalışmamasının nedeni ise fenerin ısınmasıyla ilgilidir. Devreleri korumak amacıyla böyle bir güvenlik önlemi alınmıştır.
İyi günler / Toros Kamp
Fenerin bir diğer özelliği “programlanabilir” olması. Bu şekilde 13 – 141 lümen arası tercihler yapıp, uğraştığınız aktiviteye göre fenerin ışık gücünü kişiselleştirmeniz mümkün.
Fenerin işçilik ve malzeme kalitene söylenecek söz yok. Kafa bandı kaliteli. Orta kısmında çıkarılabilir üçüncü bir kafa bandı mevcut. Düğmeleri ergonomik tasarlanmış ve eldivenle açıp kapamak kolay. Açıp kapama düğmesi çanta içinde kazara açılmalara karşı korumalı. Pil ünitesi fenerin içinde olmadığı için pil değişimlerinde açıp kapamak suretiyle laçka etmek mümkün değil. Çok yüksekten düşürmedikçe, üzerine basmadıkça yıllarca sorunsuz kullanabileceğiniz bir fener. İlk satın aldığımda Myo RXP'den memnun kalmasaydım, kaybedince gidip yeni bir tane daha almazdım.
Fenerin üzerinde pil seviyesini görebiliyorsunuz. Pil dolu olduğunda “yeşil” , orta dolulukta “turuncu”, bitmeye yakın “kırmızı” yanan gösterge ışığı var. Alkalin pil ile 53 saat (141 lümen) 86 saat (13 lümen) yanma süresine sahip. Bu arada pilden bahsetmişken Myo RXP üç adet AA/LR6 kalem pil ile çalışıyor. Standart Çinko Karbon, Alkalin, NiCD, NiMh ve Lityum pillerle uyumlu. Piller hakkında daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için soğuk hava ve yüksek irtifada en iyi pil hangisi yazımızı okumanızı öneririm.
Petzl Myo RXP kafa lambası IP X4 seviyesinde su geçirmezlik sağlıyor. Su altı hariç her türlü hava koşulunda güvenle kullanabilirsiniz. Suya düşürürseniz vakit kaybetmeden sudan alın, kesinlikle açıp kapama düğmesine basmadan pilleri çıkartın ve doğal bir şekilde kurumaya bırakın. Birkaç saat sonra pirinç dolu bir kabın içine koyup 10 saat kadar bekleyin. Aksi takdirde fener kullanılmaz hale gelebilir. Bu tip suya düşmelerde, suya girme gereksinimi olan durumlarda (örneğin Mağaracılık) minimum IP X7 veya ideali IP X8 koruma seviyesinde cihazlar tercih edin. IP sertifikasyonu hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için IP kodları yazısını inceleyin.
Sonuç:
Yalnızca hafta sonu yürüyüşleri ile ilgilenen arkadaşlar için biraz gereksiz bir cihaz. Fakat “Dağcılık” ilgi alanınıza giriyorsa, 2012 yılı itibarıyla paranın satın alabileceği, fiyat/performans oranı en yüksek fener olduğunu söyleyebilirim. Piyasada 300 lümen aydınlatan, Myo RXP'nin yarı fiyatına da fenerler var. Petzl'in sırrı aydınlatma gücünde değil; en zor koşullarda sizi yarı yolda bırakmamasında. Dağcılık faaliyetleriniz için fener değerlendiriyorsanız aydınlatma gücüne fazla odaklanmayın. Güvenilir marka olmasına, bir hafta sonra açıp kapama düğmesinin fırlamayacağına, Türkiye'de gerçek anlamda teknik desteğinin olup olmadığına bakın.
Toros Kamp (Petzl Türkiye distribütörü) Petzl fenerlerin her türlü tamir, yedek parça ve garanti konularıyla ilgileniyor. Daha önce arkadaşlarımın yaşadığı tecrübelerde bütün ürünlerin arkasında durduklarını gördük.
Eksi yönleri var mı? Bana göre yok. Yada şöyle ifade edeyim; benim yaptığım faaliyetlerdeki bütün ihtiyaçlarımı karşılıyor. Standart olarak en yüksek güçte sunduğu 141 lümen oldukça yeterli geliyor.
Yıllar sonra gelen bilgi
Bu incelemede kullandığım Myo RXP'yi Uludağ'da kaybettim. Gittim gene aynısını aldım, onu da Kızlar Sivrisi dağında kaybettim. En sonunda MYO RXP'ye kıyasla nispeten daha uygun fiyatlı bir fener aldım, sekiz yıldır kaybolmuyor.
Petzl Myo RXP güzel bir kafa feneri ama bana beyaz ışığın yanında kırmızı veya mavi ışık verebilen bir fener lazım. Kırmızı ışık kısa mesafe aydınlatmada gözü yormayacaktır. Beyaz ışığa bazı bölgelerde, özellikle nemli ormanlık alanlarda çok sayıda böcek hücum ediyor. bu durumda yüzümüze sürekli böcek çarpıyor. ağzımıza kulağımıza giriyorlar falan. kırmızı ışığa sanırım daha az hücum ederler. belki de pek fazla yanaşmazlar. Petzl myo rxp ye alternatif olabilecek kırmızı ışık seçeneği olan tavsiye edebileceğiniz bir fener var mı ? ben sadece black diamond storm’u biliyorum ama sanırım 100 lümen ışık veriyor. profesyonel kullanımda 100 lümen yeterli olur mu ?