Doğaya götürülen miniklerin yaşları artık yenidoğan dönemine kadar inmiş durumda. Son yıllarda bebekler için geliştirilen outdoor giysiler, onları taşımak için yapılan özel sırtlıklar, her yere beraberimizde aklımız arkada kalmadan çocuklarımızı da götürmemize imkan sağlıyor.
Burada yapılması gereken en önemli iş gidilecek yerin özelliklerine göre seyahat öncesi alınması gereken önlemler ve hazırlıklar. Tam bir aşılama, beraber götürülmesi gereken ilaçların hazırlanması öncelik taşıyor. Dış ortam değişikliklerine daha duyarlı olan ufaklıkların, iklim ve çevre farklılığından olumsuz etkilenmemeleri için alınması gereken önlemlerin başında yaş gruplarına göre değişen beslenme alışkanlıklarını hesaba katıp, gerektiğinde bol yiyecek stokuyla seyahate çıkılması geliyor.
Yenidoğan ve Erken Bebeklik Dönemine Dikkat
Yenidoğan döneminde anne sütü ana gıda olduğundan iyi bir meme bakımı ve annenin sağlıklı olması, bu dönemde minik seyyahın beslenme ihtiyacını çoğu kere karşılar. Daha ileri dönemlerde ise hazır mamalardan götürülmesi, yiyeceklerimize ortak olmaya başladığı dönemde ise hijyene her zamankinden daha fazla önem verecek şekilde öğünlerin hazırlanması, mikroplara karşı anne – babasından daha dirençsiz olan bebekler için hayatidir.
Günümüzde birçok sağlık sigortası küçük ilave bir ücretle seyahati de kapsamaktadır. Aile bireyleri ve çocukları da içeren seyahat sağlık sigortası ağır birtakım rahatsızlıklarda, hava ambulansıyla ileri bakım imkanlarına ulaştırılmayı olanaklı kılmaktadır. Gelişmiş birçok ülkede tıp, koruyucu sağlık hizmetleri üzerine yoğunlaştığından seyahat öncesi iyi hesaplanamayan birtakım rahatsızlıklar karşısında gidilen yerde tatmin edici tedavi hizmeti alınamayabilir.
Gidilecek ülkede hele hele outdoor sporlarında, yabanıl şartlarda daha korumasız olan çocuklarımızı bekleyen hastalıkları da bilmemiz gerekir. Malarya (sıtma), kayalık dağlar humması, veba, tifüs, geri kalmış ülkelerin özellikle kırsal bölgelerinde minik bedenlerin yaşamını tehdit edecek boyutlardadır.
Küçüklerle seyahatte, suların iyice kaynatılarak, gerekirse filtre edilerek tüketilmesi, mümkünse en azından çocuklarımız için hijyenik, kapalı sular kullanılması gereklidir. Gidilecek yöredeki ulaşılabilir sağlık kurumlarının, çocuk doktorlarının telefon ve adresleri el altında bulundurulmalıdır.
Yenidoğan ve erken bebeklik dönemlerinde uzun seyahatlere çıkmamak, hem aşılama şemasının aksamamasına hem de yeterince gelişmeyen bağışıklık sistemi ve bedenleriyle çocuklarımızı riske etmemek için akılcı olacaktır. Özellikle doğa ortamında güneş, rüzgar, yağmur gibi etmenlere karşı korumasız bebeklerimizin cildinin zarar görmemesi için olabildiğince kapalı şartlarda taşınması, nemlendirici ve koruma faktörlü kremlerin güneş gören yerlere uygulanması gereklidir.
Bebeği kendi uyku tulumunuza almak kesinlikle çok tehlikelidir. Gene farkında olmadan nefes almasına engel olabilir, sağa sola dönmelerde ezip orasını burasını kurabiliriz.
Ebeveynlerin kaz tüyü anorağı altı ve üstü iyice kapatıldıktan sonra bebeğe uyku tulumu işlevi görebilir. Eline aldığı her şeyi ağzına sokmaya çalışan minikleri doğada evdekinden daha fazla tehlike beklemektedir. Gerek mikrobik özellikleri, gerekse kolayca erişilebilir olmalarından ötürü, kamp ortamındaki taş, toprak bir yaş öncesi bebeklerin gözümüzün önünden uzaklaştırılmamalarını gerektirmektedir.
Yenidoğan Bebek ve Çocuklarda Aşılama
Doğumu izleyen günlerde verem aşısı uygulanmalıdır.
2 aylık: Difteri – Tetanos -boğmaca (karma) ve ağızdan çocuk felci aşısı. Riskli bölgelere gitmeden en az iki hafta önce yapılmalıdır.
4 aylık: Difteri – Tetanos -boğmaca (karma), ağızdan çocuk felci aşısı. Ağızdan verilen çocuk felci aşısı bir önceki dozdan oluşabilecek olumsuzlukları engellemek için iki aylık aralarla verilmelidir.
6 aylık: Difteri – Tetanos -boğmaca (karma), ağızdan çocuk felci aşısı. Üçüncü doz çocuk felci aşısı bu hastalığın hala ciddi sorun oluşturduğu ülkelerde uygulanmalıdır.
15 aylık: Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşısı.
15-18 aylık: Difteri – Tetanos -boğmaca (karma), ağızdan çocuk felci aşısı. 15 aylıkken kızamık, kızamıkçık, kabakulakla beraber uygulanabilir. 15-18 aylıkken ağızdan çocuk felci aşısı da kızamık, kızamıkçık ve kabakulakla aynı anda uygulanabilir.
18 aylık: Haemophlius influenza b – konjüge aşısı.
4-6 yaş: Difteri – Tetanos -Boğmaca (karma), ağızdan çocuk felci aşısı. Okulun hemen öncesi ve okula girerken yapılmalıdır. 7 yaşından büyüklere boğmacasız difteri-tetanos uygulanacaktır.
14-16 yaş: Difteri – Tetanos