Tavsiyem, en iyi sonucu almak için sitedeki asıl İsveç diyeti yazısındaki listeye bağlı kalmanız. Şayet “bu diyet bana ağır gelir” diye düşünürseniz, burada uyguladığım şekliyle de deneyebilirsiniz.
İçindekiler
Aşağıda soru bombardımanına tutmadan önce, ilk yazıdaki yaklaşık 500 yorumdan derlediğim İsveç diyetinde en sık sorulan sorular bölümünü ziyaret etmenizi (henüz hazırlık aşamasındadır) öneririm. Bu arada bilginiz olsun, ilk yazıdaki orijinal İsveç diyeti listesine %100 sadık kalmadığım için bu sefer yalnızca 5.5 kilo kaybettim. Belki de asıl listeyi 120 kiloyken denediğim için kilo kaybım daha fazla olmuş olabilir. Aşağıda öğünlerin yanına orijinal içerikleri yazıp, fotoğrafların altına ne şekilde uyguladığımı anlatacağım.
Birinci gün
Sabah: 1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli)
İlk gün sabah içine 1 tane kesme şeker atılarak hazırlanmış Türk kahvesi veya sade toz kahvenin yanında bir tane şeker ile güne başlıyorsunuz. Şeker ve kahve metabolizmanızı hızlandırıp kan değerlerinizi normal seviyede tutmaya yarıyor. Ayrıca kahve tokluk hissi veren bir içecek.
Öğlen: 2 katı yumurta + 200 gram haşlanmış ıspanak + 1 domates
2 katı yumurta protein almanıza yaradığı gibi, aynı zamanda tok da tutuyor. Herkesin kabusu suda haşlanmış ıspanak bu şekliyle midenizi bulandırıyorsa, ıspanağı suda haşladıktan sonra elinizle suyunu sıkın, tavada soğanı 1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla kavurup üstüne ıspanağı ekleyin. Dilerseniz pul biber ve karabiber de kullanabilirsiniz. Ben yemedim, fakat isterseniz 1 tane de domates yiyebilirsiniz.
Akşam: 200 gram yağsız biftek + büyük tabak limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata
Akşam 200 gram biftek, hindi veya tavuk göğsünü bir tavaya çok az su koyup, tavanın üzerini tencere kapağıyla kapatıp etlerin kendi buharında pişmesini sağlayın. 200 değil 230 gram olur 250 gram olur, ufak rakamlara çok takılmadım. Yanında dilediğiniz büyüklükte bir salata tabağı hazırlayıp üzerine limon sıkıp zeytinyağını hafifçe gezdirin. Sakın zeytinyağını boca etmeyin. Bir büyük salata için en fazla çorba kaşığı kadar zeytinyağı kullanın. Dilerseniz elma veya üzüm sirkesi de katabilir, abartmamak koşuluyla pul biberle de tatlandırabilirsiniz.
İkinci gün
Sabah: 1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli)
Bir önceki günkü gibi, güne gene kahve ve şekerle başlıyorsunuz. Bazen “kahve yerine çay olur mu” diye soruyorlar. Arkadaşlar, diyeti yazan her kimse “kahve” demiş. Kahvede çayda olmayan bir özellik vardır, ne bileyim kafein metabolizmayı hızlandırıyordur. O yüzden kahve diyorsa kahve için. Şeker diyorsa şeker mutlaka alın.
Öğlen: 200 gram hindi salam + 100 gram yoğurt
Polonez'in 200 gramlık paket halinde hindi fümesi satılıyor. Aynı firma 200 gramlık tavuk füme de çıkarmış. Tavuk fümeyi ilk kez gördüğüm için bugün öğlen tavuk füme denedim. Yanında da göz kararı ufak bir kaseye koyduğum 100-150 gram yağsız yoğurt yedim.
Akşam: 200 gram yağsız biftek + büyük tabak limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata + istediğiniz bir adet meyve
İkinci gün akşam öğününün birinci günden tek farkı meyve içermesi. Dilediğiniz herhangi meyveden bir tane yiyebilirsiniz.
Üçüncü gün
Sabah: 1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli) + 1 dilim esmer ekmek + kibrit kutusu kadar yağsız peynir
Üçüncü günün sabahı tek kesme şekerli kahvenin yanı sıra, ekmek ve peynir var. 1 dilim ekmek ve peyniri sanki açık büfe kahvaltı yapıyormuş gibi iştahlı biçimde yedim.
Öğlen: 2 katı yumurta + 1 dilim salam + büyük tabak limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata
Yeşil salatayı iki gün üst üste yedikten sonra ufak bir değişiklik yapmak istedim. Turp ve havuç rendeleyerek yanına biraz da yeşillik ekledim. Bol limonlayınca zeytinyağına gerek kalmadı. 2 katı yumurta ve dünden ayırdığım bir dilim salamla beraber hepsini yedim.
Akşam: 200 gram haşlanmış kuşkonmaz (veya brokoli) + 1 parça meyve (örn. 1 dilim portakal)
Kuşkonmazla hiç uğraşmadım. Brokoliden de pek hoşlanmadığım için karnabahar haşladım. Üstüne pul biber döküp, bir çeyrek dilim de portakal yedim. Bana yorumlarda soruyorsunuz ya “o olur mu bu olur mu” diye.. alın işte size bir değişiklik. Değiştirirken kendi kendime karar verdim. Neticede ikisi de sebze. Ne bileyim bolca karbonhidrat ve nişasta içeren patates koymadım gördüğünüz gibi. Siz de “benzer” olmak koşuluyla, akla mantığa uyan ufak tefek değişiklikler yapabilirsiniz.
Dördüncü gün
Sabah: 1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli) + 2 dilim esmer ekmeğin arasına kibrit kutusu kadar yağsız peynir
Dördüncü günün sabah öğünü 2 dilim ekmek içeriyor. İki dilim Etimek yedim. Avrupa'da dilim olarak kast edilen tost ekmeği dilimi kadar bir ölçü. Bizim yuvarlak ekmek dilimleri ise neredeyse kafam kadar genişlikte. Kendimizi kandırmanın alemi yok. Eğer kocaman dilimlerden yiyecekseniz, bunların bir dilimi iki dilim tost ekmeğine bedel. Ekmekle birlikte ufak bir parça peynir de yiyeceksiniz. Yağsız beyaz peynirlerden alırsanız menfaatinize olur. Orijinal listede yağdan neredeyse tamamen arındırılmış, fakat ülkemizde bulunmayan bir cins peynir veriliyor. Yanında şekerli kahvenizi de için.
Öğlen: 1 bardak taze sıkılmış portakal veya elma suyu + 100 gram yoğurt
İsveç diyetinin dördüncü günü 15 kilometrelik doğa yürüyüşü yaptım. Enerji gerekeceği için bir bardak (200 ml.) yerine yarım litre portakal suyunu sıkıp, 150 gramlık ufak boy Pınar yoğurtla beraber yanıma aldım.
Akşam: 1 katı yumurta + 1 havuç (rende olabilir) + 200 gram yağsız peynir
Akşam yürüyüşten döndüğümde deli gibi acıkmıştım. 1 katı yumurta haşlayıp, 1 tane büyük boy havucu rendeledim. Diyetin ilk günü aldığım yağsız peynirden 200 gram kadarını göz kararı bölüp dakikalar içinde tükettim.
Beşinci gün
Sabah: 1 rendelenmiş havuç üzerine limon
Sevmeyerek de olsa sabahın köründe havuç yedim. Rendeyle uğraşmadım. Annem karşımda yumurtalı ekmekli kahvaltı yaptı 🙂
Öğlen: 200 gram somon veya alabalık, limon ve 1 çorba kaşığı erimiş tereyağı dökülecek
Norveç'te üretilen somonlarla ilgili bir belgesel izledikten sonra somon balığına tövbe ettim. Alabalıkla uğraşmak istemediğim için 100'er gramlık iki kutu diyet ton balığı alıp üstüne limon sıkıp yedim. Tereyağı kullanmadım.
Akşam: 200 gram yağsız biftek + büyük tabak limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata + 1 adet çiğ kuşkonmaz
Kuşkonmazla uğraşmadım. 270 gram biftek (kasap fazla koyunca sesimi çıkarmadım), tarif edildiği gibi salata ve biraz da karnabahar yiyerek günü tamamladım. Et tavada pişerken iki tane kırmızı biberi dilimleyip ekledim.
Altıncı gün
Sabah: 1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli) + 2 dilim esmer ekmeğin arasına kibrit kutusu kadar yağsız peynir
İki dilim ekmeğin olduğu sabahlar yeme şöleni gibi gelmeye başladı. Fark ettiyseniz yukarıda “kafam kadar” diye tarif ettiğim dilimi ikiye böldüm. Bu sefer değişiklik olsun diye 1 kesme şekerli Türk kahvesi hazırladım.
Öğlen: 2 katı yumurta + 1 havuç (rendelenmiş olabilir)
Yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi.. havucun yanına yarım kırmızı biber doğradım. Yumurtaları kayısı kıvamında hazırladım. Üzerine karabiber döküp yedim.
Akşam: 250 gram tavuk göğüs + 200 gram ıspanak salatası (yani suda haşlanmış 200 gram ıspanak) (orjinal liste tavukla ıspanağı haşladıktan sonra beraber pişirin, üzerine limon ve zeytinyağı dökün diyor.)
Orijinal listede biraz saçmalamışlar. Tavuğa limon mu sıkılır, midesiz herifler. Ispanağı gene soğanla kavurup tavuğu ayrı pişirdim.
Yedinci gün
Sabah: Şekersiz bir kupa çay.
Bir bardak şekersiz çay içtim. Şeker olmadığı için uyuz oldum. Fotoğrafını bile çekmedim 🙂 İnternet'ten bulduğum fotoğrafı ekledim.
Öğlen: Hiçbir şey.
Yedinci gün cidden zorluyor. Akşam yemeğine kadar ruh gibi dolaştım.
Akşam: 200 gram pirzola + 1 elma
200 gram pirzolanın 100 gramı kemik, 30 gramı yağ. “Başlarım böyle işin ızdırabına” deyip 200 gram biftek pişirip, ardından da elma yedim. Yedinci gün hiç fotoğraf çekmemişim. Yukarıdaki fotoğrafı siz görün diye ikinci günün akşamından arakladım. Ancak yediklerim tam olarak bunlardı.
Sekizinci gün
Sabah: 1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli)
Tekrar kahve rutinine dönmek iyi geldi. Kahveyle şekeri özlemişim.
Öğlen: 2 katı yumurta + 200 gram haşlanmış ıspanak + 1 domates
Tamam artık. Haşlanmış ıspanak işkencesini defterden çıkardım. Ispanağı gene ilk tarifteki gibi soğanla beraber hazırladım. İki katı yumurta yerine yumurtaları ıspanağın üzerine kırdım. Değişiklik çok iyi geldi. Bu sefer domates de yedim.
Akşam: 200 gram yağsız biftek + büyük tabak limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata
Et – salata ikilisinden gına geldi. Ayrıca içim beton gibi oldu. Biftek yerine 200 gram tavuk göğsü aldım. Tavuk göğsünü kuşbaşı doğrayıp kereviz, havuç ve kabakla beraber sulu yemek haline getirdim. Sebze ve yemeğin sıcak suyu çok iyi geldi. Yemeğe salataya kattığım kadar, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave ettim. 13 gün süresince 1 dirhem bile tuz kullanmadım.
Dokuzuncu gün
Sabah: 1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli)
Klasik sabah kahvaltımız.
Öğlen: yarım dilim salam + 100 gram yoğurt
Orijinal listede tarif edilen salam kocaman, 100 gramlık bir dilim. Yabancılar salamları bizim gibi kağıt gibi kesmiyorlar. Bu yüzden 60 gramlık hindi füme satın aldım. Yanında da 150 gramlık Pınar yoğurt tükettim.
Akşam: 200 gram yağsız biftek + büyük tabak limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata + istediğiniz 1 adet meyve
Akşam öğününde etin yanında 50 gram kadar ıspanak ekledim. Kocaman tabak zeytinyağlı limonlu salata ve bir tane de portakal yedim.
Onuncu gün
Sabah: 1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli) + 2 dilim esmer ekmeğin arasına kibrit kutusu kadar yağsız peynir
2 dilim ekmek olan sabahlar bayram ediyorum. Sade kahve kalmamıştı. İkisi bir arada kahve içtim.
Öğlen: 2 katı yumurta + 1 dilim salam + büyük tabak limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata
Gene 1 dilim salam yerine 60 gramlık hindi fümeden tükettim. Çok büyük tabak salata yerine, daha ufak yeşillikler tercih ettim. 2 tane haşlanmış yumurtayla beraber oldukça doyurucuydu.
Akşam: 200 gram haşlanmış kuşkonmaz (veya brokoli) + 1 adet domates + 1 adet istediğiniz meyve (örn. 1 dilim portakal)
Karnabahar, havuç, taze soğan ve kerevizi yağsız suda haşlayıp üstüne limon sıkıp yemeye çalıştım. Maksadım bağırsaklarımı yumuşatmak. Yanında domates ve elma yedim. Tatsız tuzsuz bir akşam yemeğiydi, ancak idare etti.
On birinci gün
Sabah: 1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli) + 2 dilim esmer ekmeğin arasına kibrit kutusu kadar yağsız peynir
Fotoğrafta görüldüğü gibi..
Öğlen: 1 bardak taze sıkılmış portakal veya elma suyu + 100 gram yoğurt
1 ufak bardak (200 ml.) yerine büyük bardak (400 ml.) portakal suyu sıkıp, yanında 100-150 gram kadar yağsız yoğurt yedim.
Akşam: 1 katı yumurta + 1 adet havuç (rendelenmiş olabilir) + 200 gram yağsız peynir
Tarife harfiyen uydum.
On ikinci gün
Sabah: 1 rendelenmiş havuç üzerine limon
Sabahları havuçla bir türlü barışamadım. Ancak zorla da olsa yedim.
Öğlen: 100 gram somon veya alabalık, limon ve 1 çorba kaşığı erimiş tereyağı dökülecek.
Somon veya alabalıkla uğraşmayıp, pratik şekilde 2 tane 100'er gramlık diyet ton balığı alarak üzerine limon sıkıp yedim. Tereyağı kullanmadım.
Akşam: 200 gram biftek + 200 gram ıspanak salatası ve bir parça pişmemiş kuşkonmaz.
Kuşkonmazı gene geçtim. 280 grama yakın biftek pişirdim. Ispanağı nasıl hazırladığımı gördünüz. Tekrar soğanla kavurdum. Şimdi bu yazıyı hazırlarken bile canım çekti. Süper bir akşam yemeğiydi.
On üçüncü gün
Sabah: 1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli) + 2 dilim esmer ekmeğin arasına kibrit kutusu kadar yağsız peynir
Tamam işte. Bir on üç gün daha bitti gitti. Erkek halimle şu diyeti kolaylıkla yaptığım halde, kadınların bana “o olur mu”, “şunu yiyemem” deyip bahaneler bulup, pazarlık etmeleri çok enteresan.
Öğlen: 2 katı yumurta + 1 havuç rendesi limonlanmış
İki katı yumurta ve havuç rendesi
Akşam: 250 gram tavuk göğüs + büyük tabak limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata
Son gün akşam kutlama niyetine tavuk göğüs yerine derisini almak kaydıyla but yedim. Salatanın yanı sıra, butla birlikte soğan da pişirdim.
Krom Pikolinat hakkında
Tatlıya karşı dayanılmaz bir biçimde istek duyduğumda krom pikolinat hapı kullandım. Kapsül şeklindeki hapı kullandığınız süre boyunca tatlı isteğiniz tamamen yok oluyor, bıraktığınızda ise tekrar istek duymaya başlıyorsunuz. Diyet süresince kullanmanız işinize yarayabilir.
Solgar Krom Pikolinat fiyatını Online alışveriş sitelerinde kontrol etmek için tıklayın | ||
---|---|---|
Sonuç
13 gün yıldırım hızıyla geçti. İsveç diyetini bu sefer sitede ilk paylaştığım şekliyle harfiyen, birebir uygulamadım. Ancak gördüğünüz gibi, çok da esnetip cılkını çıkarmadım. Diyet süresince kesinlikle tuz, belirtilen az miktarda zeytinyağı dışında yağ, abur cubur, vesaire tüketmedim.
Bu diyeti geçen yıl yaptığımda 120 kilo başlamıştım. 13 günde 10.4 kilo kaybetmiştim. Bu kez kilo kaybım 5.5 kg. kadar oldu. Bunda diyete başladığımda 96 kilo olmamın etkisi var mıydı (son üç ayda 6 kilo almıştım), yoksa harfiyen uygulamadığım için mi 5.5 kg. ile sınırlı kaldı bilemiyorum.
Tahmin yürütecek olursam, başlangıç kilosu ne kadar yüksek olursa, diyet sonunda kaybettiğiniz kilo da aynı orantıda oluyor.
Üşenmeyip bir de “sıkça sorulan sorular” bölümü hazırlayacağım. İlk yazıda 500 üzerinde soru/cevap var. Ancak soruların çok büyük kısmını “o olur mu, bu olur mu” şeklinde aynı soruların tekrarları oluşturuyor. Bana bunlara cevap vermekten gına geldi. O yüzden sık sorulan soruları derleyip, merak ettiğiniz hemen her şeyin cevabını toptan vermek istiyorum.
Lütfen benim diyetisten, doktor veya gıda mühendisi olmadığımı unutmayın. Ben yalnızca başımdan geçen diyet serüvenini paylaştım o kadar. Ben de sizler gibi, bu konular hakkındaki bilgisi “genel kültür” düzeyinde olan sıradan bir vatandaşım. Bana “o olur mu, bu olur mu” diye soru sorduğunuzda çok yadırgıyorum. Garip olan şu. Demek ki siz bilgisi ve yetkinliği olmayan insanlardan çare arıyorsunuz. Demek ki sizi istedikleri gibi parmaklarında oynatıyorlar.
Diyetisyenlerimiz de Allahlık. Bunlardan bazıları youtube kanalı kurup “İsveç diyeti şudur budur” diye bilgi veriyor. Sayın diyetisyen, bir kere dünya üzerinde “İsveç diyeti” diye bir diyet yalnızca bizim ülkemizde var. Yani İsveç'e gidip bu diyeti sorsan “ne diyor bu” diye yüzünüze aval aval bakarlar. İlk yazıda paylaştığım gibi, bu diyetin asıl adı “13 günlük metabolik diyet”. Kaynağı İsveç değil. Sallayın ama bari destekli sallayın.
merhaba. https://www.thesun.co.uk/fabulous/food/5299564/copenhagen-diet-low-sugar-safe/ linkindeki diyette 400 gr ıspanak diyor da 😀 siz kopenhag listesini de aşağıda paylaşacağım demiştiniz ben göremedim herhalde, verdiğiniz linkte de bu yazıyor. sizin uyguladığınz metabolik olan olduğu için farklı herhalde değil mi? :)Bu arada öyle güzel anlatmış öyle güzel yazmışsınız ki deli motive oldum ve diyete başlamaya karar verdim:) motivasyon kaynağım olduğunuz için teşekkür ederim 😀 Sevgiler
neyi göremediğinizi inanın anlamadım. “kopenhag” kelimesini sayfa içinde aratın, göreceksiniz.
Bugün 5. Gunum 63.9da takili kaldim. Sanirim yuksek kiloda olmadigim icin zor veriliyor cunku 2 kilo verebildim daha. Bu arada detayli liste icin cok tesekkur ederim birebir ayni uyguluyorum 0 aclikla geciyor gunler:)
BUGÜN 1 GÜNÜM AMA BENİM BULDUGUM İSVEÇ DİYETİNDE HİC 2 DİLİM EKMEK YOK AMA ONU SİZ EXTRA OLARAK MI EKLEDİNİZ BAZI GÜNLERDE DEĞİŞİKLİK VAR UFAK TEFEK AMA
Onlar kafadan sallama listeler.
Meraba benim boyum 1.60 kilom ise 73 civarında sürekli değişiyor bugün başladım diyete ancak yumurtaya alerjim var ve yiyemiyorum yumurtayla aynı değerde başka bir ürün de yok ne yapabilirim sizce?
eğer hayatınız riske girmeyecekse yiyin gitsin.
Yapmak yasaktır alerjisi olanların.
Ben de bu gün başladım, liste için çok teşekkür ederim, kaç gündür karar veremedim. Saygılar!
2. Gunum bitti 2 gündür tuvalete çıkamıyorum başlamadan önce böyle değildim ve 3 haftadır sağlıklı beslenerek 4 kilo vermiştim ama emin degilim şuan bu beslenme seklinden kafam karışık
en az 10 gün daha çıkamayabilirsiniz. diyet bitince sulu ve lifli beslenmeye başlayın. akşamdan (diyet sonrası) bir bardak suya iki kuru kayısı atın, sabah suyu içip kayısıları yiyin. 2-3 günde düzelir. içinize sinmiyorsa diyeti kesin. bildiğiniz gibi kilo vermeye çalışın.
Merhabalar teşekkür ederim Harika ve ayrıntılı paylaşımınız için.. 6. Gün akşam limonlu tavuk var demiştiniz menüde.aslında limonlu tavuk gerçekten çok güzel oluyor öyle bir tarif var ve tavsiye ederim. Fırın poşeti yerine tavada da deneyebiliriz bence
https://m.youtube.com/watch?v=bDW9hLTNBM4
Benimde bugün 3. Günüm. 89.1 ile başladım, şu an 87.0kg. 2 gün içinde 2.2kg verdim. Diyeti %90 oranında uyguluyorum. Salam yiyemediğim için, internetten eşdeğer ürünleri buldum. Birde ekstra kahve ve bir fincan yeşil çay tüketiyorum. Bol yürüyüş yapıyorum. Birde evde Leslie Sansone 1 mile walk yapıyorum (YouTube sağolsun) . Hedefim 78kg a düşmek… Bakalım artık😅😅
https://www.outdoorhaber.com/saglik/kilo-verme-durdu ve https://www.outdoorhaber.com/saglik/30-kilo-kaybedenden-kilo-verme-yontemleri yazılarını da okuyun. kolay gelsin.
Filiz hanım ne durumdasınız 😊
sonuç ne oldu acaba
Oncelikle merhabalar. Sitenizde yazan isvec diyetini birebir uyguluyorum 10 günde 69 kilodan 64 kiloya düştüm ama 2 gün sonra diyet bitince napmam gerektiğini bilmiyorum canim çok fazla tost istiyor muhtemelen 14. Gun 2 dilim tost yiyecegim ama sonra bu kiloyu korumak hatta daha fazlasını vermek için ne yapmalıyım nolur bana 2 gün içinde yazıp derdime derman olun lütfen
arkadaşım, öncelikle tost denen karbonhidrat bombasına ideal kilona kavuşup düzenli spor alışkanlığı kazanana dek elveda demen gerekiyor. https://www.outdoorhaber.com/saglik/30-kilo-kaybedenden-kilo-verme-yontemleri ve https://www.outdoorhaber.com/saglik/kilo-verme-durdu bu yazılarda merak ettiğin sorulara cevap bulabilirsin.
Çok teşekkür ederim