Yalvaç – Eyüpler rotası hakkında teknik bilgiler
Mesafe: 25 km (Pisidia Antik kenti – Eyüpler köyü)
Süre: 10 saat
Başlangıç irtifası: 1100 metre
Parkurun en yüksek noktası: 1230 metre
Bitiş irtifası: 1180 metre
GSM Kapsama oranı: %100 (Turkcell 4G)
Zorluk Derecesi: kolay
Teknik Zorluk: yok
Su Kaynakları: var
Satıh: %100 toprak yol
İşaret Durumu: birkaç istisna dışında (sapaklar) genel olarak sağlıklı
Yalvaç – Eyüpler parkuru öncesi tavsiyeler
Sabah 8'de Yalvaç öğretmenevinden yürüyüşe başlayıp, Yalvaç ilçe merkezideki Çınar'da verdiğim kahve molasının ardından, saat 9 sıralarında Pisidia Antiokheia Antik Kenti girişine ulaştım. Pisidia Antik Kentini bir önceki gün gezdiğim için bu noktada oyalanmadan yürüyüşe devam ettim.
Eğer sizin de imkanınız varsa, öğretmenevi (60 TL Kasım 2018) veya otellerde konaklayarak yol yorgunluğunu atın. Yalvaç ve Pisidia antik kentini gezmek için bir gün ayırın. Yalvaç'ta tüm bankalar, kargo şubeleri ve Migros gibi zincir marketler bulunuyor. Yola çıktığınız şehirde alışveriş yapmayıp, bütün alışveriş işinizi Yalvaç'a bırakabilirsiniz. İlçede av mağazaları bulunuyor. Ancak vidalı lpg kartuşu olup olmadığını sormadım.
Parkurda görmeye değer yerler
Parkur Pisidia antik kentinde başlıyor (eğer Antalya'dan başlarsanız bu noktada son buluyor). Antik kentten geriye pek bir şey kalmamış. Yüzyılın başında, başta Yalvaç olmak üzere, çevredeki yerleşim merkezlerindeki evlerin temellerinde bu antik kentten taşınan taş bloklar kullanılmış. Yalvaç'ı gezerken eski evlerin temellerine ve bahçelerine dikkat ederseniz antik kent kalıntılarını göreceksiniz. Pisidia antik kenti giriş ücreti 6 TL (2018 Kasım).
Parkur boyunca göreceğiniz bir diğer tarihi kalıntı, Pisidia antik kentine su taşıyan su kemerleri. Antik kente 800 metre mesafedeki kemerleri geçtikten sonra, Aşağıtırtar köyü sahiline kadar (3ncü gün) başka tarihi kalıntı göremedim.
Su Kaynakları ve Alışveriş
Yalvaç – Eyüpler rotasını yürürken, içinden geçeceğiniz Sucullu köyünde 3 bakkal, tuvalet ve cami bulunuyor. Parkur boyunca aralıklarla birçok su kaynağı mevcut. Eyüpler köyünde de temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bakkal bulunuyor. Bu parkuru 1,5 litre su ile yürümeniz, su bittikçe yol üzerindeki çeşme ve yalaklardan su takviyesi yapmanız mümkün.
Bakkallar yalnızca abur cubur ihtiyaçlarınızı karşılayacak düzeyde. Bu nedenle Yalvaç'ta alışveriş işinizi halledin. Barla köyüne kadar (5nci gün) market bulunmuyor. Bir sonraki günkü Eyüpler – Aşağıtırtar parkurunda, Aşağıtırtar köyünde sadece bisküvi, çikolata ve makarna gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bakkal var. Tümünü aşağıdaki gpx dosyasında işaretledim.
Konaklama – Kamp
Eyüpler köyüne 1 kilometre kala (aşağıdaki gpx dosyasında işaretledim), yürüyüş boyunca rastladığım tek çimenlik alanda çadır kurdum. Tam kafa dinlemelik, içinde su kaynağı bulunan bu alan dışında kamp için daha uygun bir yer göremedim.
Eyüpler köyü muhtarı Ahmet Turan köy içinde misafirhane olduğunu, 0532 365 41 78 nolu numaradan kendisine ulaşmanız halinde yardımcı olacağını söyledi.
Parkur hakkındaki düşünceler
Yalvaç – Eyüpler uzun fakat kolay bir parkur. Yolun tamamı toprak yoldan yürünüyor. Sucullu köyü ve Sucullu köyünün 2 ve 5 kilometre ilerisinden asfalt yol geçiyor. Herhangi bir nedenden ötürü yürüyüşten vazgeçmeniz halinde asfalttan Yalvaç minibüslerine binip geri dönebilirsiniz.
Yürüyüş boyunca karşılaştığım insanların nazik, güler yüzlü ve oldukça yardımsever olduklarını gördüm.
Parkurun başında su kemerlerini geçtikten sonra ağaçlık bir kesimden geçeceksiniz. Özellikle bu bölümde arada sırada gps cihazından da rotayı takip edin. Kırmızı-beyaz işaretler bazı noktalarda silinmiş. İki kere alıp başımı gitmişim.
Çağatay Beykardeşim merhaba. Elinize sağlık. Bu yürüyüşü şimdi, malum Ramazanda yapmayı düşünüyorum. Vakit meselesi. Ancak köyleri kapsadığı, Orta Anadolu olduğu için emin değilim. Kahveler, bakkallar kapalı filan olacaktır. Tabii ki bu bir tercih ama sizin bu konudaki görüşünüz nedir? Bir de ilk etabı ikiye bölmeyi düşünüyorum. 15.ci km deki tepeyi uygun gördüm?..
Yurt içinde pek tecrübeli olmasam da dünyada gezdiğim epey yer oldu. Ilginizi çekerse göz atarsınız. http://www.goglobetravel.com
21.05.2019
abi merhaba, bence eğirdir’den başlayıp antalya istikametine yürüyün. su kaynakları daha bol. ayrıca güneşe daha az maruz kalırsınız. ormanların içinden yürüyeceksiniz. yaz sonu da yalvaç’tan eğirdir’e yürürsünüz. bakkallar kapalı olsalar dahi sahipleri genellikle aynı binanın üst katında yaşıyor. yani bakkalı sorsanız herkes gösterir. akşam sitenizi inceleyeceğim. selamlar.